Berta Sándor

Ausztria: félmilliárd euró szélessávú internetre

Az osztrák pártok az október elsejei parlamenti választásokra készülnek, azonban így is találtak arra módot hogy képviselőik megvitassák mennyi pénzt is kellene költeni Ausztriában a szélessávú internethozzáférésekre.

A Bécsi Internet Csúcstalálkozó nevű tanácskozáson az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Ausztria Jövője Szövetség (BZÖ), a Zöldek (Die Grünen) és az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) vezetői, képviselői vettek részt. A választási kampány ellenére sok kérdésben összefogás érezhető az osztrák pártokon. Így például a képviselők között egyetértés volt abban a tekintetben is, hogy mindenképpen fejleszteni kell a nagy sávszélességű hálózatokat Ausztriában.

Ezenkívül felmerült egy önálló informatikai és médiaügyi államtitkári poszt létrehozása is, ebben szintén minden párt egyetértett. Sőt, az SPÖ még egy informatikai és technológiai minisztérium létrehozását is szeretné elérni. Az új poszt betöltője segíthetne az ezeken a területeken végrehajtandó fejlesztések ügyében tanácsot adni a kancellárnak és a minisztereknek, illetve lehetővé tenné, hogy a politika a jelenleginél kisebb mértékben szóljon bele a terület irányításába és fejlesztésébe.

Az ÖVP a választások megnyerése után 500 millió eurót költene az ország szélessávú internetelérésekkel való teljes lefedettségére és ebből a pénzből támogatná a különböző informatikai programokat (például digitális könyvtárak létrehozása stb.) is. A tervek szerint 2008-ra Ausztria 300 városában 20 MBit/s-osra növelnék az adatátviteli sebességet, vidéken ugyanez az érték 2 MBit/s lenne. A beruházásokat magánbefektetők bevonásával finanszíroznák, az állam csak néhány gazdaságélénkítő kedvezményt és lépést tenne.

A Zöldek egymilliárd eurót költenének az oktatásra és a kutatás-fejlesztésre. ezenkívül szintén fontos lenne igazi versenyhelyzet teremtése, a monopolhelyzetek felszámolása, illetve kialakulásuknak megakadályozása. Az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének képviselője üdvözölte az elképzeléseket, de rávilágított, ezek csak szavak, október elseje után a tetteknek kell majd beszélniük. Mindenesetre bíztató, hogy minden párt kiállt a szélessávú internethálózat további bővítése mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dolfi57 #7
    itt is kellene az internet dijainak a csökkentését
  • juzosch #6
    2002-be láttuk mi történik, ha egy politikus betartja az ígéreteit:)
  • ttt ttt #5
    Viszont egyetértenek, ez pedig általában jelent valamit, még ha politikusokról is beszélünk.
  • shabba #4
    A politikusok szeretnek ígérgetni választások előtt, nem csak nálunk van így hanem világszerte mindenhol. Pont azért ha politikusok ígérnek ilyen "csodákat" azt jobb úgy is kezelni. Ha egy telecom cég jelent be egy fejlesztési tervet azt jobban elhiszem mint egy ilyet.

    Fél milliárd euro nem olyan sok, bár ha ehhez magánbefektetők még hozzátesznek 1-1.5 vagy több milliárdot az már reaálisabb összegnek tűnik a célkitűzésekhez.
  • shabba #3
    Milyen hálózatra gondolsz? Mert túl sok szolgáltatónak nincs országos gerinchálózata, főleg nem sűrű szövésű. Olyan inkább csak a helyi telecom cégeknek van.
  • menpe #2
    Magyarországon a jó alap megvan, hiszen csak nem régen lett létrehozva az (szinte)egész országot behálózó nagysebességű gerinchálózat, így modernnek számít. Azonben a kihasználtság már más kérdés...
  • Keldor #1
    Ehh dejó nekik. Irigylem őket! Magyaoroszágnak összesen nincs fél millió Euroja mert Feriék elkúrták!