Berta Sándor

Internet és PC szegény francia családoknak

Új előterjesztésről döntött a francia kormány. A határozat értelmében az alacsony jövedelemmel rendelkező francia családok jelképes áron juthatnak majd számítógéphez és internethozzáféréshez.

A francia kormány eltökélte, hogy segít azokon a családokon, akik nem rendelkeznek kiemelkedő jövedelemmel. Ezek a családok 2007 elejétől napi 1 eurós átalánydíjért korszerű PC-hez és interneteléréshez juthatnak. Összehasonlításul: Franciaországban egy átlagos DSL-hozzáférés havonta 25 euróba kerül, vagyis ez azt jelenti, hogy a számítógéphez szinte ingyen jutnak majd a szegények. A kedvezményes csomagban a PC és az internethozzáférés mellett helyet kapnak az internetezéshez szükséges szoftverek (böngésző, levelezőszoftver stb.) is. A program első lépéseként 3 esztendőn keresztül lesz elérhető. Arról a francia kormány később fog dönteni, hogy pontosan milyen jövedelmű családok vehetik igénybe a kedvezményt.

A francia kormány egyúttal döntött arról is, hogy minél több vállalatot be fog vonni a projektbe, hogy így biztosítsák a számítógépek és az internethozzáférések minél szélesebb körben való elterjedését. A PC-ket részben állami forrásokból vásárolják majd meg, de lesznek olyan számítógépek is, amiket magán cégekajánlanak majd fel vagy biztosítanak. A programot támogatják a francia internetszolgáltatók is, akik vállalták, hogy kedvezményes internethozzáféréseket dolgoznak ki a rászorulók számára.

Jelenleg a franciák fele rendelkezik számítógéppel. Dominique de Villepin francia miniszterelnök azonban kijelentette, céljuk az, hogy ez az arány a program beindítását követően, a következő három évben elérje a 68 százalékot. A program célja a "fracture numérique" vagyis a digitális szakadék csökkentése és 1,2 millió szegény ember juthatna így kedvezményesen PC-hez és szélessávú interneteléréshez.

A projekt kísértetiesen hasonlít az eredetileg 2004-ben a fiatalok számára kidolgozott csomaghoz. Abban elvileg a francia egyetemisták napi 1 euróért használhattak volna notebookat. A mostani tervek szerint a csomag bevezetése után 3 évvel már az az egyetemisták 35 százalékának lehet majd laptopja. A francia kormány ugyanakkor nem titkolja, hogy a csomagtól azt remélik, ne forduljanak elő többet a tavalyihoz hasonló, a francia társadalmat megrázó, tetemes anyagi károkat okozó zavargások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #13
    Cirkuszt és kenyeret a népnek. Tiszta ókori Róma.
  • Morden23 #12
    Mit sírsz, Nógrád egyes helyein vízvezeték sincsen.

    Amúgy meg semmi különbség nincsen ilyen szintem a "többi" európai országhoz viszonyítva. Aki lop, az ott is lop, csak arányosan nagyobb a bödön. Vagy többen ülnek körülötte, vagy vastagabbak az ujjaik.
  • aaaaa #11
    Egyszerűen nem értem ezt az álladó PC problémát. Akinek nem telik újra, vegyen használtat. Tonnaszámra nyomják "kockára", vagy dobálják ki, a régebbi P2-es P3-as gépeket, amik tökéletesek lennének internetezésre. Miért is kell vadonat új gépet venni mindenkinek, annak is aki szegényebb ? Legalább egy kicsit kevesebb hulladék keletkezik (egy ideig), és használják ezt a rengeteg még működőképes gépet.
  • junior117 #10
    Olvasni tudsz?Nagy ember vagy még politikus mindig lehet belöled...
    én meg ezt utálom.
  • NFP #9
    ezt a külföld dumát úgy utálom.
    menj el, ha ott jobb.
  • junior117 #8
    Mondom én h külföld még mindig külföld.Náluk mindig minden rendesen müködik csak nálunk van elcseszve.Nagyon érdekes h trianontol kezdve mi magyarok soha nem az emberek érdekeit veszik figyelembe h nem aki ott van a "bödön "közelében at hagyja magát kenni és sz@rik a többiekre.Környezö orszagokhoz képest mi vagyunk europa "Balkánja"
    Internet gondolat pár szoban: hirdetik magukat a PR.hu nagyon kafa net és tv dolgok Mályiban csajosnál az van kötve.És érdekesség h Miskolcon nem szolgáltat a cég.De csak ott van ahol a chello nincs fura nem bosodi felosztás :( senkinek nem tünik föl?Más borzalom ha szerzödés végén nem akarok T-ré kom szolga maradni akkor de csak akkor válthatok más adsl-re ha 3honapig nincs netem arra a vonalra.Ez 2006-ban europa??Régen a TSz idök .. borzalom.
  • Béla bácsi #7
    Valamelyik bölcsész nagyot alkotott odaát már megint.
  • szombi #6
    Biztos jól lefizették a kormánytagokat a számítógépgyártók...
  • bertino #5
    Mo.-n ezentul semmi se lesz olcsó, szal sztem ha nem akarsz csalódni felejtsd el
  • sguser #4
    így is kifizeted nem?