Gyurkity Péter

Névtelen böngészés módosított Firefoxszal

A névtelen böngészésre, az internetezéshez használt adatok leplezésére szakosodott az alternatív böngésző egyik módosított változata, amely a felhasználó nyomon követését igyekszik elhárítani.

A TorPark névre keresztelt böngésző a Portable Firefox módosítása révén jött létre. Fejlesztői biztonsági szakemberek, a személyes adatok védelmével foglalkozó kutatók, akik Hactivismo néven saját csoportot alapítottak. Céljuk ezen adatok megőrzése és az interneten egyre terjedő nyomkövetési technikák kijátszása, a felhasználók szabad mozgása érdekében. A szoftver nemcsak a személyes adataik iránt érzékenyek számára jelenthet megoldást, de segítségével kijátszható a központilag kikényszerített internetes cenzúra.

A TorPark az Onion Router névre keresztelt hálózaton keresztül bonyolítja le a titkosított kommunikációt, amely "Tor" becenevű szerverekből áll. Ezek egymás között egyedi módon továbbítják az adatokat, megakadályozva ezzel azok nyomon követését. Az internetes azonosításhoz használt IP-cím néhány percenként módosul, legalábbis a külső szemlélődő számára, így ennek feljegyzése is feleslegessé válik. A megoldást az Electronic Frontier Foundation is támogatja, mint a felhasználók védelmét növelő eljárást.

Az egyetlen hátulütő, hogy a TorPark használatával némileg hosszabb ideig tart ugyanazon weboldal megjelenítése, mint a Firefox eredeti változatával. A fejlesztők emellett arra figyelmeztetnek, hogy mindössze az utolsó Tor szervertől a webszerver felé irányuló adatot titkosítják, és bár a kapcsolat névtelen, az oldalakon beütött bizalmas adatokat (felhasználói név, jelszó, stb.) ez nem védi, ennek védelme már az adott weboldal titkosítási eljárásától függ.

A program kinézetében az eredeti Firefoxra hasonlít. Az egyetlen szembetűnő eltérés, hogy a speciális böngésző a jobb alsó sarokban megjeleníti a kívülről látható aktuális IP-címet, valamint elérhető egy "Flush Tor" gomb, amivel új, véletlenszerű kapcsolatot hozhatunk létre. A megoldást többek között Indiában és Kínában használták sikeresen, ahol a blokkolt weboldalakat olvashatták így a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #25
    öö tökjó
  • lokoto #24
    Bocs, gyorsan fogalmaztam.

    Kis pontosítás:

    http://www.onion-router.net/Summary.html

    "Our motivation here is not specifically to provide anonymous communication, but, to separate identification from routing."

    A lényeg, hogy a Routing Proxy-val gond lehet, ugyanis az mindent tudhat. Ha egy kézben van viszonylag sok Routing Proxy (pontosabban egy felügyeleten keresztül nagy forgalom bonyolódik), akkor halmozottan lehet gond.

    Ami megoldás, ha a Te operációs rendszered TCP IP stackjében integráltan megvan az onion-routing.
    (ott már nagyon sok routert kellene megtörni, hogy a sok apró mozaikot össze lehessen rakni, aminek a bonyolultságát az növeli, ha minél több routeren megy keresztül a cucc).

    Kérdés ezenkívül, hogy összeségében mennyire jó az anonimitás - pl bankkártya visszaélések felkutatása című kérdések esetén. Nyilván felmerül, hogy illetéktelenül is fel lehet használni a rendelkezésre álló adatokat, ettől bonyi a probléma :-)

  • Szefmester #23
    engem is érdekelne priviben
  • Caro #22
    Nem érted...
    A tor lényege, hogy nagyon sok számítógép kapcsolódik össze, peer to peer módon.
    A teljes adat senkinél sem lesz meg, az exit-node-ok ugyan lefülelhetik a kommunikációt, de amint írták a hálózat célja nem a biztonság, hanem az anonimitás.
    Az e-mailjeidet nem ezen keresztül kell nézegetni.
  • tomo #21
    elobb olvasd el hogy mukodik a tor. akkor talan nem fogsz ilyen teveszmeket kialakitani
  • lokoto #20
    Király, ezáltal egyetlen szervezet lehet MINDEN adat birtokában... Tényleg jobb, mint a mostani helyzet, hajrá.
  • tomo #19
    http://tor.eff.org/download.html.en
  • zsotee #18
    Köszi!
    A tor rendszert honnan tudnám leszedni?
  • tomo #17
    nem hinnem, szedd le kulon a tor rendszert es egy firefox extensiont torbutton nevut, es akkor megy magyarral is.
  • zsotee #16
    Van lehetőség a módosított Firefox magyarosítására?