Gyurkity Péter

Flashmemóriával gyorsít a merevlemezeken a Samsung

A dél-koreai óriás a Microsofttal összefogva hibrid merevlemezek piacra dobását tervezi, amelyek flashmemóriára támaszkodva nyújtanának nagyobb sebességet hagyományos társaiknál.

Koreai lapértesülések szerint a két vállalat még ebben a hónapban ismertetné fejlesztését, egészen pontosan a WinHEC konferencián, amely 24-én indul, természetesen a Microsoft rendezésében. A bemutatót követően hamarosan megjelenhetnek az első példányok, erre azonban a szakértők szerint a vártnál lassabban kerül majd sor.

A fő cél, hogy növeljék a merevlemezek sebességét, legfőképpen a rendszer elindulásának időszakában. Ezt elsősorban a beépített flashmemóriával szeretnék elérni, amely tárolná az indulásnál szükséges legfontosabb adatokat. Ily módon a gyártó szerint drasztikusan lerövidíthető az operációs rendszer elindulásához szükséges idő, és megvalósítható a Windows Vista reklámjaiban ígért rendkívül gyors bootolás. Itt jön be a képbe a Microsoft, amely többek között ezzel az ígérettel is igyekszik népszerűsíteni következő operációs rendszerét.

A Samsung már egy évvel ezelőtt bemutatta a prototípust, amelynek fejlesztése még 2003-ban indult. Akkor 1 GB beépített memóriáról ejtettek szót, és mobil megoldásként mutatták be a terméket, amely azonban egyre inkább az asztali szféra felé kacsingat. Van mire alapozni, hiszen a merevlemezpiac tavaly 23 százalékkal bővült, és elérte a 376 millió darabot. A dél-koreai cég kétszeresen is jól járna a sikeres bemutatkozással, hiszen a világ legnagyobb flashmemória-gyártójaként voltaképpen saját piacát serkentené.

A Microsoft Windows ReadyDrive néven mutatja be a termékhez kapcsolódó megoldását, amely a hibrid kezdeményezés támogatására utal. Ez természetesen megtalálható lesz a Vistában és több más fejlesztésben is, amelynél a szoftvercég szükségesnek tartja az újítás bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Jakuza] #22
    Itt van egy ujabb cikk errol a HWSW-rol.

    "Akár már 2006 végén elérhetőek lesznek a Samsung legújabb, nagy mennyiségű memóriát tartalmazó hibrid merevlemezei. Az elsősorban noteszgépek és más hordozható berendezések számára kifejlesztett új háttértárolók nem csak energiát spórolhatnak, de akár gyorsabban is képesek betölteni az operációs rendszert. A Microsofttal közösen fejlesztett új merevlemezt támogatni fogja a Vista is.
    hirdetés



    A Samsung elsőként 2003-ban mutatta be a merevlemezben alkalmazott, nagy olvasási sebességre képes OneNAND flash memórialapkáit, melyből a prototípusban egy 1 gigabites kapacitású foglalt helyet. A hibrid merevlemez 128 megabájtnyi nem felejtő memóriája a kapacitása megteltéig gyűjti a merevlemezre írandó adatokat, így a merevlemez tányérjainak forgását eddig az időpontig le lehet lassítani, vagy akár le is lehet kapcsolni. Ez akár 95 százalékos energiamegtakarítást is jelenthet a folyamatosan pörgő tányérú változatokhoz képest. Az álló tányérok növelik a meghajtó megbízhatóságát is, mivel az jobban ellenáll az ütődéseknek, külső hatásoknak.

    A nem felejtő memória beépítésének másik előnye, hogy egy úgynevezett boot-buffer létrehozásával jelentősen felgyorsíthatja az operációs rendszer betöltődését. A Microsofttal közösen fejlesztett rendszert támogatni fogja a Vista is, így az ősszel, illetve tél folyamán megjelenő első hibrid merevlemezek különleges képességeit már a Vistával is ki lehet majd aknázni. A hibrid merevlemezt elsőként az április végén megrendezett Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) konferencián lehetett működés közben megtekinteni."
  • BiroAndras #21
    "de azert az lathato, hogy ez megoldhato egy linux szintu op rendszernel mar mondjuk 128MB-256MB memoria boven megfelelo lenne erre."

    A win is bőven belefér ennyibe, ha kicsit kitakarítják. Csak persze a szolgáltatások száma is csökkenne (pl. sokkal kevesebb hardvert ismerne fel).
    Egyébként XBox OS is ilyen. Sőt, az XBox-360-on is win van, ami azért érdekes, mert az egy spéci 3 magos Power proci.
  • Athlon64 #20
    Egy haveromnak régen egy IBM PS2-es (286-os) masinája volt és annak a ROM-jába benne volt egy DOS meg volt valami speciális grafikus felület.
    Szóval régen PC-n volt már ilyen.

    Viszont arra is emlékszem, hogy ez mint érdekesség maradt meg mert mindig a HDD-ről a 5.6-os vagy milyen MS-DOS -t töltöttük be mert azzal mentek a játékok...
  • hypno #19
    Azt hiszem értitek mire gondoltam. Amikor a BIOS-t kitalálták, akkor kb. akkora volt, mint maga az OP-rendszer. (Na jó nem egészen) A mai technikai színvonalon lehetne akár 100-200MB is.

    A mutatvány leginkább ott dől meg, hogy egy beégetett oprendszer nem lehet "félkész" aminek a hibáit menetközben kell foltozni, szögelni.
    Pedig most ez történik. Az új hardverek támogatásának beépítése sokkal ritkább, mint a suszterolás.

    Elképzelek pl. egy Mercedest, hogy kijön a gyárból, azután havonta szervízbe kell vinni, hogy pár csavart kicseréljenek, meg vezérműtengelyt, meg ilyesmiket. Mert elsőre nem volt az igazi, de azért eldöcögött a hiba kijavításáig.
    Hát rémálom.

  • [Jakuza] #18
    Nem is az egesze, csakis a kernel mag es a rendszer mukodesehez legszuksegesebb szoftverosszetevoknek kell elferni benne.
    Na persze most beugrik egybol az MS fele remkep, hogy manapsag mar ez sem kicsi, de azert az lathato, hogy ez megoldhato egy linux szintu op rendszernel mar mondjuk 128MB-256MB memoria boven megfelelo lenne erre. Ugye itt ismerunk egy floppys valtozatokat is, na persze ezek csak altalaban alig tartalmaznak valamit, de szerintem egy kernelmaghoz letszuksegelemekhez boven eleg az altalam leirt 128MB-256MB.
  • Ligend #17
    Véleményem szerint a mai operációs rendszerek túl komplexek és méretesek ahhoz, hogy valamilyen ROM-ban helyezzük el őket. Macerás a beállítások mentése is. A személyi számítógépek fejlődését szemügyre véve láthatjuk, hogy a ROM-ban tárolt operációs rendszereket a merevlemezes megoldások váltották fel, ahogy egyre nagyobb tudású rendszereket készítettek. A jövő valószínűleg nem a statikus, beégetett, így rugalmatlan megoldásoké, sokkal inkább a merevlemezek előnyös tulajdonságai lesznek ötvözve a kis fogyasztású, ütésálló, mozgó alkatrészektől mentes stb. tárolási rendszerekkel (pl. flash memóriák, holografikus tárolók).

    Nem vitatom, van létjogosultsága a csak olvasható területen elhelyezett OS elgondolásnak, gondoljunk csak a livecd-s operációs rendszerekre (pl. Knoppix), de a felhasználók többségének túl sok kompromisszummal jár a dolog. A mindennapi életben csak speciális területeken használják ezeket.
  • chungey #16
    Szerintem dinamikus memória. Sima kapacitásokkal. Pl SDRAM. A statikus nem idevaló.
  • [Jakuza] #15
    Gondolom arra gondol, hogy egy valamilyen EEPROM vagy vagy mas irhato de hosszutavon a memoriat megorzo megoldassal megoldani azt, hogy az OP. rendszer ezen a harvereken helyezkedjen el.
  • Ligend #14
    A cash készpénzt jelent, Te inkább a cache-re gondoltál. ;-) Egyébként a szóbanforgó gyorsítótár egyszerű DRAM (EDO-RAM vagy SDRAM), utána lehet nézni a chipre szitázott azonosító alapján a katalógusokban.

    Hardveres alapra helyezni az operációs rendszert? Mechanikus eszközökre gondolsz?

    A beágyazott eszközök (pl. switch-ek, router-ek, játékkonzolok, mobiltelefonok, DVD/MP3 lejátszók, stb.) ROM-ban tárolják az operációs rendszerüket, de a működésükhöz RAM kell, hiszen az operációs rendszer is csak egy szoftver, mely a hardver és a felhasználó között helyezkedik el, tartja velük a kapcsolatot.

  • hypno #13
    Végülis az az egész számítástechnika igenekből és nemekből áll, ha nagyon leegyszerűsítjük. Vagyis egy piszok bonyolult multivibrátor.