Gyurkity Péter

Seagate: megbízhatóbb a merőleges adatrögzítés

A merevlemezgyártó a merőleges adatrögzítést minden szempontból jobbnak találja a jelenlegi megoldásokhoz képest, amely szerintük nemcsak a sebességet, hanem a megbízhatóságot is növeli.

Joni Clark, a Seagate asztali PC üzletágának marketingigazgatója a napokban a Sharky Extreme weboldalnak adott interjúban beszélt a vállalat terveiről. Ebben többek között elmondta, hogy az új merőleges adatrögzítése technológiák révén nemcsak a merevlemezek sebességét, hanem azok megbízhatóságát is növelni tudják. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben jelenleg nincs egyetértés a nagyobb gyártók között, és a cég egyelőre egyedül áll ezzel a kijelentéssel.



Clark hangsúlyozta, hogy a technológia révén megugorhat a merevlemezeknél alkalmazott adatsűrűség, ami megnöveli a fej pozicionálási és egyben az adatátvitel sebességét. Kutatásuk során azonban úgy találták, hogy az új eljárás révén a háttértárolók megbízhatóságát is növelni tudják, emiatt magabiztosan néznek az elkövetkező hónapok, évek elé. "A Seagate várakozása szerint termékeink legnagyobb részét már 2007-re az új technológiával szereljük fel" - jelentette ki az igazgató, hangot adva az optimista vélekedéseknek.

A merőleges adatrögzítés évek óta a nagyobb gyártók asztalán hever. Többen is jelezték - a Hitachi például pontosan egy évvel ezelőtt -, hogy dolgoznak a megvalósításon, ám eddig igen kevés eredmény látott napvilágot. A technológia lényege a merőleges rögzítés (perpendicular recording) elve, ami az adatok függőleges elhelyezkedésére utal a korongon - az adatrészek tehát nem a merevlemez felületével párhuzamosan, hosszanti irányban, hanem arra merőlegesen, egymás felett helyezkednek el. Becslések szerint az adatbitek merőleges elhelyezkedése nagyobb adatsűrűséget tesz lehetővé, de a technológia olyan újításokat követel, amelyek nehezítik a fejlesztést és növelhetik a költségeket.

A Seagate optimista véleményében a többi gyártó nem osztozik. A Western Digital - amely szintén egy évvel ezelőtt jelentette be első ilyen merevlemezét - például jelezte, hogy az új termékeknél alacsonyabb eredményt produkáltak, vagyis kevesebb használható példány gördült le a gyártósorokról, mint ahogy azt a hagyományos verziók esetében megszokták. A technológia tehát még mindig gyerekcipőben jár, és időbe telik, mire a gyártók kiküszöbölik az összes problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mki #30
    erdekes hogy nekem a 4eves noname cdk is kitunoen mukodnek, meg a 2eves dvdim is..1en sincs olvasasi hiba se semmi:Fnamind1
  • Molnibalage #29
    Nos szerintem a mai DVD írás színvonala botrányos. A vadi új Pioneer DVD újraíróm Az első 3 DVD írásból 1-et elronott és a másodikat amt írt le is ellenőrizte, majd kivéve az olvasóból és visszatéve mér be sem olvasta. Pedig minimum swbességen íok mindent.

    A bátyus írt DVD-ivel is az a helyzet, hogy 10 megírtból átlagban 1-et nem olvas vissza 1 év után. Szóval nem tudom, hogy ami DVD-n van az mennyi ideig is marad meg. Volt egy '95-ban írt CD-m amit 2004-ben adtam kölcsön és még mindig tökéletesen olvasható volt.

    2004 októberében írtam meg a Rome Total War-t 3 CD-re min. sebességen TDK CD-kre. 1 év után EGYET SEM OLVASOTT VISSZ!

    A vinyókról is megvan a véleményem. A 10GB vinyóm már 7-8 éve szépen hegedül, de a 80-ast már kétszer cserélték 3év alatt. Jelenleg sajnos nincs kielégítően biztonságos adattárolási forma hosszútávra. (szerintem)
  • MerlinW #28
    Verbatim "jogdíjmentes" ára 110Ft/db TDK 105Ft/db körül van. Mindkettő ugyanaz mint a bolti, csak tok nélkül, hengerben, ill matrica nélkül.
  • Windforce #27
    Az elozo valasz volt Csabanak.

    Meg1x kerdem: egy lemez akkor mar jonak szamit, ha ra tudtok irni? Mert sztem nem.
  • Windforce #26
    nec 2500a-m van, viszont visszaolvasni sosem az iroban szoktam a lemezeket, hanem van mellette egy lg olvaso. De van asztali vmi trion nevu lejatszo, ami azert meg a szar lemezeket is lejatsza divxben is. Es meg nem volt oylan, hogy csak az egyikben lenne hibas, es a masikban nem. vagy mind2ben jo, vagy mind2ben rossz.
  • Sanyix #25
    Hát a philips az szutyok, legalábbis a cd-i ből kiindulva.
  • Csaba #24
    Nem tudom, milyen az íród, de akkor cseréld le.
    Nekem ilyen jellegű gondjaim nincsenek. amit megírok, az jó. Még jó pár év letelte után is. Talán írd lassabban, hátha úgy jobb lesz a minőség.
  • Windforce #23
    Attol meg, hogy megirtatok, mar jonak velitek?
    Fel-egy ev mulva probaljatok meg visszaolvasni.
    En mar probaltam rengeteg lemezt, a princotol kezdve, a traxdatan at, a verbatimig, + es - -t is. mindegyikben volt, hogy kb 1 ev utan nem olvasott rola par adatot...
    winyonal meg az adatvesztesnel a teljes meretet bukod altalaban, egy leez meg 'csak' 4esfel gb

    Mindenki dontse el maga mit hasznal
  • pepe003 #22
    Eddig körülbelül 200db ,,100Ft-os DVD-t" írtam, és egyiknek sincs semmi baja. Erről ennyit.
  • dez #21
    Van egy másik szempont is: a nagy sebességre optimizált lemezekben érzékenyebb az adathordozó réteg, máskülönben túl nagy lézer intenzitásra lenne szükség. Így viszont a kelleténél jóval lassabban írt lemez "túlégetett" lesz. Egy 16x-os lemezt (bár ez az adat csak a külső szélre vonatkozik) nem tanácsos 1x-esen írni, de előfordul, hogy a 4x-es sem tetszik neki. (Vannak pit-szintű scanner programok, azokkal lehet igazán alaposan ellenőrízni. Csak nem minden íróval lehet megtenni.)