Gyurkity Péter

Májusban debütál a Samsung Origamija

A Samsung megszellőztette, hogy a tengerentúlon május 1-jén dobja piacra a Microsoft Origamijára épülő megoldását, amely a szoftvercég ultramobil PC koncepcióját hivatott megvalósítani.

A dél-koreai gyártótól kiszivárgott hírekre hivatkozva a Korea Times számolt be a cég terveiről. Eszerint a Samsung május első napján dobja piacra Q1 névre hallgató termékét az Egyesült Államokban, amelynek fejlesztését még tavaly kezdték el az Intel és a Microsoft asszisztálásával. Máris megfogalmazódtak azonban az első ellenérvek: megfigyelők szerint a várhatóan magas ár és a kényelmetlen kezelőfelület nem válik a mini PC előnyére.



Az értesülés szerint ugyanis a készülék mintegy 2000 dolláros, azaz 440 ezer forintos áron kerül forgalomba, amely kétségkívül jócskán meghaladja a Microsoft által korábban valószínűsített árat. A március elején közölt előzetes információkban a szoftvercég 500-1000 dollár közötti árról beszélt, ami nagyjából 110-220 ezer forintnak felelne meg. Igaz, a Samsung rögtön megpróbálta indokolni a fejleményt: "Ez nem lehet azonnal kedvező ajánlat, hiszen egy teljes laptopot sűrítettünk bele a készülékbe" - hangsúlyozta Kim Hun-soo, a cég alelnöke a Szöulban tartott konferencián. Hasonló kritikák fogalmazódtak meg a csatlakoztatható billentyűzettel kapcsolatban, amely sokat ront a készülék hordozhatóságán.

A mindössze 779 grammot nyomó, 7 hüvelykes kijelzővel érkező konzolszerű képződmény tehát egy teljes PC-nek felel meg, már ami a funkcionalitást illeti. A fejlesztés a Microsoft által nyilvánosságra hozott Origami projekten alapul, amelyet a CeBIT-en mutattak be a nagyközönségnek. Az "ultra-mobile" PC (UMPC) program tagjai - az Intel, a Microsoft, a Samsung, az Asus és a Founder - mind bemutatta saját megoldását, ám a piaci megjelenésben a dél-koreai gyártó viheti el a pálmát.

A cég várakozása szerint egy év alatt mintegy 300 ezer darabot tudnak eladni a készülékből, ebből 100 ezret hazájában. Ha ez valóra válik, az ország laptoppiacának 10 százalékát kaparinthatják meg, a Samsung eladásainak pedig negyedét teheti ki a készülék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BandiG #13
    Persze, hogy már van régóta a sony-nak és az ibm-nek is ilyene, de azokat tuti nem találod 1000$ alatt. Márpedig a VIA chipes samsung (és remélhetőleg inteles mások is) bőven lesznek 1000 alatt. Konkrétan a samsung valami 700$ körüli árat emlegetett a via-sra. Az EO meg 800$-tól lesz.
    Na ilyen áron találj nekem subnotebookot hasonló tudással!
    Másrészt meg sztem ezt lehet majd egyoldalról egykézzel fogni, ha böködni akarod, a virtuális bill meg normális kétkezes fogáshoz van kitalálva, bár kíváncsi leszek, hogy az mennyire lesz használható.
  • cloud.strife #12
    A Vaio-nak is van ilyenje vagy 1,5 éve!
    Ebből is látszik, hogy milyen egy kamucég ez.
  • NEXUS6 #11
    Vagy egy kantár rá, hogy nyakba lehessen akasztani;)
  • Caro #10
    Kell a hátuljára egy fogantyú, hogy egy kézzel is lehessen tartani :)
  • NEXUS6 #9
    Én is jó dolognak tartom az ilyen mobil cuccosokat, csak egy dolgot mindíg elfelejtenek a fejlesztők, hogy az embernek csak két keze van;)
    Két kézzel fogom kell, de akkor mit csinálok vele?

    Ha meg már megtudom/meg kell támasztani akkor akár a gombozat+tapipad+egér is odafér beviteli eszköznek.
  • echo #8
    Haha, nekem is ez ugrott be, hogy ezt mintha a szegény régióknak is szánták volna eredetileg... Újabb luxus cucc lett csak belőle.

    Egyébként nekem mint koncepció a tablet pc is nagyon tetszik csak hát ott is az árával van a gond.
  • MacrosTheBlack #7
    Már szájba raktam, le is smacizod?
  • MacrosTheBlack #6
    420-ért elég drága, abból vesz az ember egy 1.2 kg-s, 12"-es IBM X40 Tabletet. Ebben az Origamiban csak a kijelző 7", az egész gép jóval nagyobb, főleg billentyűzettel, meg a "táskájával" együtt az X40 már jóval kisebb, ellenben nagyobb a kijelzője. Ez így száksz.
  • Axon #5
    Enyém a jobboldali! Stipis-stopis!
  • NEXUS6 #4
    Na ez kell a zafrikai éhezőknek!;)