Gyurkity Péter

Ütésálló merevlemezek a Plextortól

A Plextor speciális borításba burkolt hordozható merevlemezeket mutatott be, amelyek állításuk szerint védettek mindenféle fizikai behatással szemben. A védelem hatékonyságát azonban nem határozzák meg.

A gyártó a PX-SP sorozat tagjaiként mutatja be az új háttértárolókat, amelyek kivétel nélkül speciális külsőt öltenek. A merevlemezt körülvevő burkolat hivatott ugyanis megvédeni az egységet a fizikai behatásokkal szemben, legyen az ütés, esés, vagy rázkódás. A cég szerint egyedülálló megoldást fejlesztettek ki, amely minden eddiginél hatékonyabb, ám a pontos adatokat nem tüntetik fel.

A 2,5 hüvelykes példányok 5400-as fordulatszámon pörögnek, 8 MB gyorsítótárral és USB2.0 támogatással érkeznek a legnagyobb (elméleti) átviteli sebesség 60 MB másodpercenként. Természetesen több méretben jelennek meg: a 80 GB-os változat 169 dolláros (35 500 forintos), míg a nagyobb 120 GB-os példány 260 dolláros (55 ezer forintos) ajánlott áron érkezik a boltokba. Az új sorozat elsőként a tengerentúlon jelenik meg, az európai debütálásról nem szólnak a bejelentésben.


Szakértők megjegyzik ugyanakkor, hogy a gyártó nem szolgál pontos adatokkal a merevlemezek védelmét illetően, ami már csak azért is feltűnő, mert - különösen a mobil termékeknél - általában feltüntetik, hogy nagyjából mekkora behatásnak áll ellen a háttértároló. Több gyártó eltérő megoldásokat alkalmaz a védelem fokozására: a fej, vagyis az adatforgalom leállítása, a fej "leparkolása" és a kapacitás állandó bővítése, illetve az adatsűrűség növelése mellett az adatok biztonság jelenti a másik nagy fejlesztési területet.

A kapacitás terén sokan a merőleges rögzítéstől várnak megújulást. A Seagate - amely nemrég megbízhatóbbnak titulálta az új eljárást - most vállalati sorozatát frissítette új példányokkal. A cég az új technológia révén a 15 ezres fordulatszámon dolgozó merevlemezek kapacitását 147-ről 300 GB-ra növelte és háromféle csatlakozóval (3 Gbps-os Serial-attached SCSI, Ultra320 SCSI, vagy 4 Gbps-os Fibre Channel) szállítja őket. A profi termékek után az asztali vonalon jövőre készülnek a váltással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Warpcore #28
    ha nem látja a partíciót vagy nem helyesen a scandisc az utolsó dolog amit rá szabad engedni,)

    NTFS filerendszernek elég ha a boot-sectora(igen, az is tartalmaz filerendszer info-t)sérül, a win már nem látja rendesen.. iyenkor ha biztosra akarsz menni vmiyen linuxos mentőlemezről vagy livecd ről indulsz és lemented
    linux-ntfs drivere hibatűrőbb, még tudja olvasni..

    ha iyen állapotban engedsz rá scandiscet akkor "kijavíthatja" a filerendszertáblát és csinál egy csomo 0bytos pointert :)

    (minden file ugylátszik hogy megvan csak üresek)

    vagy megpróbálhatod visszaállítani a biztonsági másolatát a particio első szektorának (az utolsó szektorban tartja) ezt szintén vmiyen bootdiscről, partíciószerkesztővel, vagy bármiylen hexa editorral ami képes lemezt is megnyitni

    Üdv:Warp
  • BiroAndras #27
    Drága??? max. 5 ezer pénz. Van külső és belső rack is.
    http://www.depo.hu/?pn=products&c_main=68&c_parentid=91&c_id=164&PHPSESSID=873072ebda45c122d8aac2d26445a73d

    Én nemrég vettem olyat, amibe mobil vinyót lehet rakni, és USB-ről kapja a tápot is.
  • FecaA #26
    e-bay-en már láttam ilyet...
  • grebber #25
    USB-s mobilrack drága :(
  • Tiberius B #24
    Mobil Rack?
  • grebber #23
    LOL nekem olyan átalakitó kéne hogy tudjam külső vinyoként használni a vinyomat hogy ATA-ról USB-re.
    Van már ilyen ?
  • axerow #22
    Jaja. Ilyen van az Apple hordozható gépekben. Pl vízszintjelző widget is van hozzá, jópofa...és erre ugye lehet riasztót is építeni, hisz akkoris elmozdul a gép. :D
  • LowEnd #21
    én speciel quake4-et futtatok USB-s vinyóról, és kafán megy :)))
  • BiroAndras #20
    "Először is az USB 2.0 még elméleti síkon sem tudja teljesíteni a 60MB/s sebességet!"

    Elméletben 480Mb/s (60MB/s) a sávszélessége. Saját tapasztalat alapján 20MB/s-et általában elérnek az USB vinyók. Ez ugyan csak a fele a beépített vinyók max. sebességének, de bőven elég, mivel ezeket gyakorlatilag csak tárolásra használja az ember.
  • Chriss745 #19
    Az IBM T42-es notebook-okban van egy vítszint érzékelő, ami érzékeli a laptop 3D helyzetét. Még van egy kis 3D-s animáció szerű is, ami mutatja, hogy a gép milyen pozícióban áll. Igen állat, ahogy pörgeted mutatja a monitoron, hogy pörög a gép. Meg lehet neki adni, hogy ha a vízszintestől elétr x fokkal, akkor húzza vissza a winyó fejet.

    Repülőre fejlesztették ki, de nagyon hasznos tud lenni máskor is.