Dojcsák Dániel

Szelessav.hu - Vedd meg TE a legolcsóbban!

A Jövő Házában tartott közös sajtótájékoztatót az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Hírközlési Hatóság, ahol is a kedvező statisztikai adatokra való emlékeztetésen kívül bejelentették a korábbi Tantusz program továbbgondolásaként létrejött Szélessáv portált, ami összehasonlító adatokat és keresőket nyújt a megabitek után vágyakozóknak.

A tájékoztatót Kovács Kálmán IHM miniszter kezdte, aki megszokott formájához képest nem volt elemében sem a szavak, sem a számok, sem a technika tekintetében. Természetesen újra kiemelte a legszebb statisztikai adatokat, melyből kiderül, hazánk internetes területen dinamikus fejlődési pályán van, százalékokban sokat hoztunk, a környező országokhoz képest jól állunk, az EU 15-ök értékeit viszont még mindig csak a gyepszintről nézzük.

A mai nap kiemelt adata, hogy 2002-ben a háztartások mindössze 21%-ban volt PC ma pedig már 46%-ban, viszont a PC + Internet viszonyban az otthoni felhasználás siralmas arányokat mutat. Ugyan történt itt is egy nagyságrendi ugrás és mostanra majdnem 970 ezer internet előfizetés van az országban, de megvizsgálva azokat akik nem rendelkeznek otthoni internet előfizetéssel, markáns 60%-ban találunk olyanokat, akik nem motiváltak ebben kicsit sem. Kovács hangsúlyozta, hogy ebből kifolyólag a munkahelyi + közösségi + iskolai internetelérések dominánsak ma, ezek nyomják meg statisztikáinkat.

Pataki Dániel, az NHH elnöke a közelmúlt és a jelen folyamatait elemezve elmondta, hogy az elsődleges cél az, hogy minél több nagykereskedelmi ajánlat jelenjen meg a piacon, ami kiskereskedelmi szinteken letöri az árakat. A szabályozó hatóság jelentős eredményének tartja, hogy a széles sávú elérésben vezető szerepet játszó ADSL havi előfizetési díja két éve alatt a felére csökkent. Ma már például a legnagyobb szolgáltató 5-6 ezer forintért kínálja a hagyományos vezetékes telefonvonalon alapuló internet elérést. Magyarországon az idén március végén több mint 960 ezer internet előfizető volt, míg 2002 decemberében 230 ezer. Az ADSL-előfizetők száma 2006 márciusában elérte a 440 ezret.

Pataki biztosra veszi, hogy hamarosan sikerül bevezetni a Retail Minusz programot, aminek a lényege hogy a kiskereskedelmi árak alapján számítják a nagykereskedelmi tarifákat, ezzel segítve a kis szolgáltatók belépését a piacra (egyébként már 200 netszolgáltató van itthon). Az NHH célja az is, hogy ösztönözze szolgáltatókat a hálózat fejlesztésére, s így egyre inkább infrastruktúra alapú verseny alakuljon ki.


Ugyanakkor a sajtótájékoztató apropójaként is szolgáló Tantusz/Szélessáv program bemutatásával azt is szeretné a két szervezet kiemelni, hogy a megfelelő áron kínált megfelelő számú szolgáltatás megjelenésének elősegítése mellett a laikus fogyasztó számára könnyen átláthatóvá tegyék a rendszert. A mobiltarifákat összehasonlító Tantusz sikere kijelölte számukra az irányt, hiszen több, mint 1 millióan keresték fel az NHH portálját fél év alatt, így most a szélessávú internetszolgáltatásokat vették górcső alá. A kereső irányítószám, település illetve azon belül utcák szerint képes megjeleníteni a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, csoportosítva azokat lakossági, üzleti csomagok, sávszélesség és ár szerint. Minden találat mellett rövid kiegészítő írja le a szolgáltatás mellé adott extrákat (tárhely, emailcímek... stb), illetve minden szolgáltatóról külön találhatunk egy rövid leírást.

Az NHH Tantusz oldalán kizárólag ez az adatbázis érhető el, de az IHM szelessav.hu portálján további szolgáltatásokat is kialakítottak. Ezek közé tartozik az egyszerű fogyasztók számára közérthetően megfogalmazott leírások a szélessávú internettel kapcsolatban, az adatbázisok között pedig találunk Netcafé, Hotspot és eMagyarország Pont keresőt is. A középső panelen megjelennek a szélessávú internettel kapcsolatos híradások, bár első ránézésre ez a sajtóközlemények szűrés nélküli közzétételének tűnik. A későbbiekben az alkotók szeretnék lefedni a teljes telekommunikációs szolgáltatási területet ezzel az információs és kereső alkalmazással, így a kábeltévé és a vezetékes telefon is sorra fog kerülni az év végéig.

Fontos kiemelni, hogy ezek az információk eddig is elérhetőek voltak a világhálón, a cégek honlapjain, csupán így összegyűjtve, rendszerezve, könnyen áttekinthetően nem volt lehetőség az elérésükre. Így a kereső főleg az IT-ben járatlan potenciális előfizetők döntéseit könnyítheti meg, illetve az ő kérdéseik kerülnek megválaszolásra a szélessávról általában, vagy akár a multimédiás lehetőségekről, az eközigazgatásról és az online csevegésről is. A portál még messze nincs "kész", inkább most van induló állapotában, de folyamatosan a látogatói igényeknek megfelelő fejlesztéseket hajtanak majd végre rajta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #40
    pedagóguskedvezmény? arra hogy tettél szert? nekem is a hegedű van (tod chello) de én még ienről nem hallottam, pedig van tanár a családba!
  • Gerygrey #39
    Én most léptem át először a 30G chello classic limitet. Jöttek a mailek hogy 80-90-100%-át használtam el. Ez volt április 22-én, de a maradék 8 napon ugyanúgy 300K-val dübörgött a torrent ;)
  • GABOR16 #38
    Bármely közalkalmazott igénybeveheti, például mi is, pedig aki igénybe vette egy iskolai konyhán dolgozik.
    Nekem például a számláló szinte nem is működik, vagy csak 1-2 napig 1 hónapban (ez lassan 1 éve így megy ), igy én nem is észlelem az a 30G-os adatkorlátot (pedig a hálózaton kívüli adatforgalom a többlet). Azért így nem olyan rossz az a 7200Ft os 2560/512-es, 30GB adat limites (elméletben ) net.
  • junior117 #37
    A NETÉRT nem feltételezi, hogy bár Pataki Dániel elnök úr (NHH), korábban az Invitel Rt-nél töltött be igazgatói pozicíót, ez bármilyen tekintetben érinti a vizsgálatot vagy annak eredményét és hatását. Azonban felhivjuk a figyelmet, hogy a NETÉRT úgy gondolja, pontosan ennek a ténynek ismeretében elvárható az NHH gyors, hatékony és minden tekintetben meggyőző fellépése, elkerülendő minden egyéb ellenkező találgatást és vélekedést.
    http://netert.hu/main/index.php?option=content&task=view&id=202
  • Fairlight #36
    Azért nyugatabbra se kolbászból van a kerítés. Nekem itt Ausztriában egy 6 MB/1MB kapcsolatom van havi 49 euróért. Ami ár/érték arányt tekintve nem rossz, de csak 20 GB a letöltéskorlát. Ettől jobb viszont sajna egyszerűen nincs, még drágábban se. Kaphatnék kb. 80 eurért/hó 12MB -es kacsolatot, de abban is csak 30 GB forgalom van.
  • junior117 #35
    nekem 1Mb/128 van 11000 +5000=16000 T-com ennyit a éves hüségröl.
  • arty #34
    6200+3200telefondij=9400ft ... ez eleve nem minimal szélessáv csomag, ami igazán mérvadó lenne ... ezért mondtam, h az IHM is brutál módon csusztat - állandóan!!! - lofaszt lehet most feléért netezni szélessávon, mint ezelőtt 3-4 éve ...
  • Dragonlords #33
    ÁÁÁÁÁÁÁ AZ NEM JÓ
  • klastrom #32
    Az igaz csak hogy nincs ám BP-en kívül sehol az országban Tvnetes 3G.Majd lesz taláán jövőre talán.
    Csak ennyi a bibi...
  • Benoke #31
    Ráadásul ravasz is, mert a legolcsóbbat hozza fel nem hogy felhozná a konstrukciókat is. Mert felcsillan az ember szeme mikor meglátja, hogy van 6-7k ért net de mikor elmegy az ember a szolgáltató oldalára akkor koppan egyet, az a szolgáltatás létezik csak éppen van valami hülye korlát, pl 3Gb limit meg hasonló nyalánkságok :)
    Ez is tipikus magyar mentalitásból született. Verik a mellüket hogy van, de a lényegét adó Apróságokra nem figyelnek oda. Így max az ADSL szolgáltatókat lehet megkeresni mert kábeles és rádiós szolgáltatók még a listából is hiányoznak. Remélem hamar finomítanak a portál funkcionalitásán.