Specker Balázs,Berta Sándor

Újabb internetes megszorítások Kínában

A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassacskán öntudatára ébredő társadalmat.

A kormány az internetes hírek újabb korlátozásával az egyre függetlenebbé váló társadalom feletti nehézkes ellenőrzését igyekszik hatékonyabbá tenni - vélekednek az elemzők. Minél több a nyugati és amerikai sajtóérdekeltség az ázsiai országban, azzal párhuzamosan egyre több megszorítást vezet be a kínai kormány. Furcsa tehát, hogy miközben a pekingi vezetés látszólag egyre nyitottabb, fokozatosan a cenzúra veszi át a névleges vagy valódi sajtószabadság helyét.

"Az állam minden olyan tartalom terjesztését, közlését megtiltja, amely közvetlenül vagy közvetve árt vagy árthat a kínai nemzetbiztonságnak" - áll a Xinhua állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben. A rendelkezés azonnali hatállyal életbe is lépett. A hír további érdekes mondatokat is tartalmaz, például: "az online híreknek a kínai népet és a szocializmust kell szolgálniuk és a nemzeti jólétet és a nyilvános érdekeket kell szem előtt tartaniuk".


A kínai vezetés tegnap megszületett új törvényei arra kötelezik az online híroldalak üzemeltetőit, hogy bejelentsék honlapjaikat. Reményeik szerint így könnyebben eltűntethetik majd az állambiztonságot és a társadalmi rendet fenyegető információkat az internetről - olvasható a Forbes oldalán. A kínai kormány legújabb törekvésével az olyan, károsnak titulált anyagokat igyekszik távol tartani a világhálótól, mint amilyen a pornógráfia és a kormányellenes jelentések. Az intézkedések a Kínai Nagytűzfal néven hírhedté vált kormányprogram részét képezik.

A távol-keleti ország törvényhozása már eddig is kötelezte minden weboldalát, internetkávézóját, sőt még magukat az internetezőket is, hogy regisztráltassák magukat, a nagyobb weboldalakat pedig írásban utasították arra, hogy tartsák magukat távol a nem megengedett szöveges, illetve egyéb formátumú információktól.

"Az internetről száműzték az illegális tiltakozásra való ösztönzést" - hozta le a Peking News kínai hírújság vezércikkében. Az újság szerint - amely részleteket is közölt az új törvényekből - lényegében két pontban különböznek a mostaniak 2000-ben foganasiított korábbi intézkedésektől. "Az internetes hír nem ösztönözhet illegális gyülekezésre, szerveződésre, felvonulásra, tüntetésre és csoportosulásra, ártva ezzel a társadalmi rendnek" - áll az egyik újonnan megfogalmazott szabálypontban. "Az internetes hírek nem tartalmazhatnak olyan részeket, amelyek illegális polgári szervezeteket támogatnak tevékenységükben" - hangzik a másik kiegészítés.

Nicolas Becquelin, a Human Rights in China (Emberi Jogok Kínában) nevű szervezet hongkongi vezetője szerint az új törvényekkel azt is el kívánják érni, hogy az internetszolgáltatók saját magukat cenzúrázzák tartalmakat. Az aktivista szerint a kormány világhálóval kapcsolatos egyre növekvő aggodalmait is híven tükrözik ezek a lépések. "Alapvetően e rendelkezések lényege már szerepel a büntető törvénykönyvben, az állambiztonsági jogban" - nyilatkozta Becquelin a Mail & Guardian honlapján.

Kínában a cenzúra fokozatosan mindenre kiterjed. Ellenőrzik az internetkávézókat, 2005 eleje óta regisztráltatni kell minden magánweboldalt és internetes naplót. Idén március óta a kínai egyetemek fórumait csak a regisztrált hallgatók vehetik igénybe, akik nem használhatnak nickneveket és kötelezően a saját nevük alatt kell megfogalmazniuk hozzá­szó­lá­saikat. Végül, de nem utolsósorban a ható­ságok rendsze­resen meggá­tolják az általuk nem megfele­lőnek tartott híroldalakhoz való hozzáférést.

A kormány korrupciója miatt támadt társadalmi engedetlenség katonai megtorlással találja szembe magát. Korábbi hírünkben számoltunk be arról, hogy kínai bíróság 10 éves börtönbüntetés szabott Shi Tao 37 éves újságíróra, egy - a vezetés általa titkosnak vélt - üzenet felfedésért. Az interneten azonban egyre inkább teret kap az emberi jogok sárba tiprásának kérdése. Érdekesség, hogy számos nyugati vagy amerikai cég segíti a kínai államot az elnyomó rendszer világhálón való kiépítésében is. Ezek közül a vállalatok közül az egyik legismertebb a Cisco Systems, amely segített a kínai kormánynak létrehozni az internetes rendőrséget. A Cisco azóta is az emberi és a polgári jogi szervezetek támadásainak kereszttüzében áll.

Mindenestre nagyon úgy tűnik, hogy a nemrég kiadott, blogereknek szánt cenzúraellenes kézikönyvnek még jó darabig hasznát veszik az elnyomott országok online szabadságharcosai. Az üzenet egyértelmű: "a Nagy Testvér figyel és mindent lát, semmi sem kerülheti el a figyelmét!". A baj csak az, hogy ezúttal nem egy televíziós műsorról, hanem valódi előadásról van szó, ahol a szereplők nem egy szerepet játszó hús-vér emberek és ahol nem a lét, hanem a túlélés és a szabadság a tét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #25
    bizony, bar az az igazsag nagy kulonbsegek nincsenek akik kozt valaszani lehetne...
  • Bucser #24
    miért is??? 4 évente lehetőséged van nem szavazni vagy azt választani akit te akarsz... Ott ilyenre lehetőséged sincs... Ja hogy itthon ez valahogy senkit sem érdekel és egy szavazáson 50% alatti a részvétel?? sry:D
  • rigidus #23
    "Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassan-lassan öntudatára ébredő társadalmat."

    Bar a mi tarsadalmunk is tartana mar itt...
  • netrunner #22
    Azért ez így szerintem nem igaz. Kínában egyáltalán nem beszélhetünk jólétről. A múltkor láttam egy heti műsort (talán a panorámát vagy valami ilyesmit) amiben szinte végig Kínáról volt szó. Bennem elég ellentmondásos kép alakult ki. Egyrészt ugye ott van néhány nagyvárosuk, amik iszonyatosan fejlettek, vagy az utóbbi évtizedekben fejlődtek fel (Hong Kong, Sanghaj (lehet rosszul írtam őket..bocs :) ) ), ahol valóban már az európaihoz közelít a bérek szintje, és az életszínvonal is jó (sőt talán jobb mint pl. itt nálunk). Többnyire ezek a városok a mai Kína gazdaságának mozgatórugói. Viszont ugyanakkor ott van az iszonyatosan elmaradott "vidék" az ország népességének nagyrészével, és ez már most komoly társadalmi feszültségeket okoz.
  • kev #21
    Tudjátok a szabad véleménynyilvánítás sem mindíg jó...Amúgy pedig ha az emberek jól élnek, - és Kínában egyre jobban -, akkor nem fognak tüntetni.) Nálunk "demokrácia" van. Ez olyan jó ?
    Választhatsz a rossszabb és a mégrosszabb közül..
  • Fenjoy #20
    azért megnézznék egy kínai hacker csoportot,mely nem az államnak "dolgozik":)
  • netrunner #19
    OFF:
    Elég lett olna annyit írnod, hogy "ez hogy jön a témához?". Annyiban igaza volt szgombos-nak hogy az erdélyi autonómia kérdése még semhol sem nacionalizmus!!!
    Amúgy a megnyilválulását én sem helyeslem.

    ON:
    Azért remélem lesz még Kínában forradalom, ami majd talán győzni is fog.
  • Hegyikecske #18
    mocsok egy ország az...
    asziszik h meg lehet védeni a népet bármitől... Sőtt inkább csak az áll a háttérben h félnek?
  • akyyy #17
    mintha a múltbeli magyaraország lenne a jelenben!
  • uniu #16
    Kivancsi vagyok mikor ebrednek "ontudatra", csak ido kerdese, amugy meg annyian vannak, ebbol csak kevesek gazdagodtak meg, tobbiek valszinu elegedetlenebbek lehetnek :) Mint a szel ugy el tudnak soporni a jelenlegi kormanyzatot...