Berta Sándor

Blokkolja a Skype használatát a China Telecom

Óriási felháborodást okozott a kínai telekommunikációs konszern intézkedése, amellyel lehetetlenné teszi a népszerű internetes telefonprogram működését. Az önkényes blokád egyelőre csak a dél-kínai Sencen városára vonatkozik.

A Sanghaj Daily nevű kínai napilap tudósítása szerint azonban a China Telecom korántsem elégszik meg ennyivel, hanem már azt vizsgálja, hogy miként akadályozhatná meg egész Kínában a Skype használatát. Az intézkedés hátterében minden bizonnyal az a félelem húzódik meg, hogy az internetes telefon növekvő népszerűsége és egyre több felhasználó által történő alkalmazása károsan hatna a vállalatnak a vezetékes telefonbeszélgetésekből származó bevételeire.

A China Telecom választása azért esett pont Sencen városra, mert sok kínai telefonál külföldre, akik közül egyre többen választják a VoIP-telefonprogramot miután rájöttek arra, hogy a Skype olcsóbb és a jobb megoldás. A cég legjobban az Egyesült Államokba irányuló távolsági vezetékes telefonhívásokon keres. Egy percnyi beszélgetés egy dollárba kerül, míg a Skype-nál ez a költség csupán percenként 2 cent, vagyis a VoIP használata ötvenszer olcsóbb.

A China Telecomnál fokozatosan csökkennek a vezetékes telefonhívásokból származó bevételek, egyre több előfizető pártolt át ugyanis a mobilszolgáltatókhoz, illetve most a Skype-hoz. A vállalat vezetői pedig úgy döntöttek, bekeményítenek és nem nyelik le tovább a békát. A finoman szólva is megkérdőjelezhető hivatalos indoklás szerint a blokádra azért került sor, mert a Skype nem rendelkezik érvényes engedéllyel arra vonatkozóan, hogy Kínában internetes telefonszolgáltatást nyújtson. Ennek azonban ellentmond, hogy a Skype helyi változata lehetővé teszi a két kínai felhasználó közötti beszélgetéseket, míg a külföldre irányuló hívásokra az eredeti változat használható.

Mint azt Teng Csianping, a Sanghaj Telecom nevű konkurens távközlési cég szóvivője is megerősítette, hogy hivatalosan a kínai hatóságok nem is foglalkoznak a Skype kérdésével, mivel az egész ügyet nem tekintik problémának, így alighanem csak a China Telecom önkényes és kicsinyes lépéséről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #29
    ok, a problema sztem gyokeresen az, ha a szabadsagjogokat probaljak roviditeni, mert ok tudjak mi kell nekem/kunk. ha diktatorikus a rendszer akkor meg pofatlanabbul megy ez:(
  • Andris #28
    Hát Ti nem vagytok komplettek Miért kell flémelni?! Én csak annyit mondtam, hogy nekik is megvan az igazuk, és kommunizmusnak is vannak előnyei (és természetesen hátrányai is) az itteni pártrendszerrel szemben.

    De persze tudom hogy itt amúgy is az a "menő" ha élből leszólunk mindenkit aki 1 kicsit is más véleményen van mint a többiek....
  • uniu #27
    Osszetartobbak, akik nem szeretnek, hogy bevigyek oket "meghallgatasra" mert olyan oldalt akart nezni amit cenzurazott a kinai kormany az interneten. Az usa szabadsaga alszent, valojaban mar reg nem errol van szo. Amugy miert ne mesz ki kinaba ? joblenne mindenkinek.
  • Hegyikecske #26
    Whehhehe lol sok hüje kínai :D
  • BiroAndras #25
    "A hazai fórumok többségéről is simán kimoderálják a moderátorok a nekik nem tetsző hozzászólásokat. És akkor még nem is beszéltünk a törvény által tiltott tartalmak közzétételétől."

    A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárki bármit bárhol mondhat. Azt jelenti, hogy a társadalom dönti el, hogy milyen témák, illetve milyen stílus nem illendő nyílvános helyeken, és a vétkesek nem tűnnek el nyomtalanul, súlyosabb esetekben is max. enyhe büntetést kapnak. A magánbeszélgetésekre meg semmilyen korlátozás nincs.

    "Elég baj az hogy nem elég tökösek hozzá hogy ne dolgozzanak éhbérért, és így lassan de biztosan tönkrevágják a Föld többi részének a gazdaságát."

    A baj az, hogy nekik így is megéri, mert annyira alacsony az életszínvonaluk. Ez viszont pont attól fog elmúlni hosszabb , hogy külföldi cégeknek dolgoznak. A mai legfejlettebb államok is így kezdték (Japán, Taiwan, Dél-Korea, stb.). A dolog arról szól, hogy az eddig mesterségesen fenntartott gazdasági különbségek szép lassan kiegyenlítődnek.
  • zippofcy #24
    "a túlzott szabadság senkinek sem tesz jót... lsd.: USA" HAHAHAHAHAHAAAAHHAAAAHAHAHAHAHAHHHAAAAA
    Az USAban lassan csak annyi szabadsága marad az embereknek hogy a rengeteg közkézen forgó fegyverrel ámokot fussanak. Meg persze szabadon méltathatják az amerikai életformát meg a führerüket. Hmm nem volt már ilyen valahol, valamikor? Nem véletlen azér hogy az első politikus aki a médiában Hitlerhez hasonlította Busht német nyelvterületről származott. Aztán persze le is mondatták. Szólásszabadság, ugye Azért szerintem a fenti hasonlat erősen sértő Hitlerre nézve, ő ugyanis igaz hogy elmebeteg volt, de azért a saját népével legalább az elején jót tett, ha mást nem hát a gazdaságot meg az önbecsülésüket rendberakta. Bush mit is tud felmutatni? Bush nem elmebeteg, csak szimplán idióta. És kiket tud vezetni egy idióta? Maximum hülyéket. Szal 300 millió hülye a Föld vezető hatalma ... jajj nekünk.
  • zippofcy #23
    A hazai fórumok többségéről is simán kimoderálják a moderátorok a nekik nem tetsző hozzászólásokat. És akkor még nem is beszéltünk a törvény által tiltott tartalmak közzétételétől. Szal a szólásszabadság jelenleg SEHOL nem érvényesül maradéktalanul. Kínában az emberi jogok se érvényesülnek egyáltalán, de a kínaiak úgyis kicsik, sárgák és sokan vannak, vagyis úgyse tudjuk megkülönböztetni őket egymástól, akkor meg ki nem szarja le az országukat? Elég baj az hogy nem elég tökösek hozzá hogy ne dolgozzanak éhbérért, és így lassan de biztosan tönkrevágják a Föld többi részének a gazdaságát.
  • Tetsuo #22
    Azért részben igaza van, Kínában amúgy szinte minden elérhető és óriási a fejlődés az infrastruktúrában (pl az első nyerges mágnesvasút) és a gazdaság minden területén, az élet is 99%ban szabad.
    Csupán a pártot, a vezetőket nem illik szidni (ami 1 átlagembernek eszébe sem jut) s akkor minden rendben van. Persze ez rosz, hiszen a szólásszabadság máshol alapvető jog. De ezen a téren is van, igaz lassú, fejlődés a demokrácia felé. Viszont a mi kapitalista 'demokráciánk' rafinált káros hatásai ellen nem tudnak mit csinálni, már lassan ők is olyan zombi fogyasztók lesznek mint mi.
  • Epikurosz #21
    Nem tudom ehhez mit szóljak.
    A múlt héten beszéltem valakivel, aki épp Shenzenben él.
    De tegnap már tényleg nem tudtunk beszélni, csak üzenetet váltani a Skype-pal.
    A partner aszonta, épp nincs mikrofonaj.
  • Iori #20
    és arról nem is beszélve hogy rengeteg szoftvert is a kínaiak nevéhez füződik , a BT kilensek nagy része (pl:BItcomet) aztán még sorolhatnám...ja és a Yahoot is kínaiak csinálták...