Berta Sándor

Túlzottan Kínától függ a tajvani IT-ipar

A szigetország politikai és gazdasági vonatkozásban egyre jobban függ Kínától. Ez pedig a szakértők szerint előbb vagy utóbb végzetes lehet és kiszámíthatatlan következményekkel járhat a világ IT-iparára nézve.

Az óriási kínai piac és az olcsó munkaerő nemcsak csábítást, de egyúttal veszélyt is jelent a tajvani informatikai és számítástechnikai vállalatoknak. A kedvező termelési szempontok és a tajvaninál vagy az európainál olcsóbb gyártás miatt folyamatosan nő azon cégek száma, akik Kínában építik fel az üzemeiket, a fejlesztőközpontjaikat vagy esetleg a székhelyüket is oda költöztetik.

Hivatalos adatokból kitűnik, hogy a hardveripart - amelynek egyes részeit, mint például a notebook-, az alaplap- vagy a billentyűzet- és egérgyártást - körülbelül 70 százalékban a tajvani gyártók uralják. Ezen cégek többsége már "kivándorolt" Kínába. Csak az idei esztendő első hónapjaiban a tajvani export 26,7 százaléka és a szigetországi beruházások 70,46 százaléka irányult a szomszéd országba.

Tény, hogy Kínában a gazdasági növekedés az elmúlt években elképesztő méreteket ölt, ám Wu Huilin, a Chunghwa Gazdaságkutató Intézet elemzője szerint amíg a piaci liberalizációt nem követi egy hasonló politikai irányváltás is, addig ez mit sem ér. Wu Huilin szerint Kínában a növekvő beruházások miatt nőhet a korrupció, valamint a gazdasági csalások és visszaélések száma. S akkor még a legyártott hardvereszközök minőségének kérdésköréről nem is beszéltünk.

A minőségbiztosítás hiánya, az olcsó kínai beszállítókra támaszkodás a legtöbb esetben szintén kimutatható és a hibás termékek számának növekedését leginkább a felhasználók érzik meg saját bőrükön. Ráadásul a kommunista országgal számolni kell, mert óriási a befolyása. Jól mutatja ezt Hsu Wen-lunk a Chi Mei LCD-gyártó cég alapítójának nyílt levele is, amelyben kifejtette, hogy minden tajvani IT-vállalat életében eljön az az idő, amikor kénytelen bizonyos fokig megállapodni a pekingi kormánnyal.

Wang To-Far, a tajvani DPP kormánypárt parlamenti képviselője, egykori közgazdász-professzor úgy véli, a tajvani gyártóknak nem lenne szabad engedniük az olcsó munkaerő és a nagy piac csábításának, mert ez előbb-utóbb megbosszulhatja magát, hanem inkább más országokban kellene befektetniük - még ha kicsit drágábban is. Egy, az Egyesült Államokban vagy az Európai Unió valamelyik tagországában gyártott termék ugyanis sokkal inkább minőségi produktum, míg a Kínában készült alaplapok vagy notebookok nem minden esetben illethetők ezzel a jelzővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fen3gyerek #19
  aaa...
  Egy példa:
  10egység + 10százalékos fejlődés == 11egység
  100egység + 1százalékos fejlődés == 101 egység

  Te is láthatod hogy a fejlődés mértéke nem minden ;)
 • Fen3gyerek #18
  katt
 • Mihail #17
  a buddhizmust majmoló amerikaiak Tibetet sem védték meg a kínaiaktól, pedig ott aztán volt vérfürdő..
  senki nem mer rászólni Kínára, mivel már felmérhetetlen a hatalma.. senkise tudja h a világot elárasztó kínai bevándorlók között hány kém van. és az is rejtély tárgya, h hogyan tudnak ilyen szabadon mozogni, és miért kapnak támogatásokat otthonról (mivel megszökni ma sem eccerű Kínából).
  Ahoz h vki kiutazhosson engedély kell. És mindvégig kapsz egy "kísérőt" aki mindvégig szemmel tart. Az olyan negyedekbe pedig egy kutató sem juthat el, ahol igazán nagy a nyomor..
 • Mihail #16
  már most nagyobb befolyással bír a piacra. és akkor még arról sem beszéltünk, h kína a lefoglalt fekete szállítmányokat dúrván bebúrja. nem úgy mint itthon (persze itthon is van korrupció a vámőrségen). a tengeri kalózkodás is jelentős ugyebár, Kína is brutálisan őrzi a kalózokat, viszont a lopott árut, amit a kalózoktól lefoglalnak, nem adja vissza a sértettnek, a legénységet pedig szó nélkül kivégzik, semmi eljárás, semmi kísérlet a hálózat felszámolására..
 • Akuma #15
  te vagy eltájolva, tök mind1 honnan van a fejlődés, a lényeg hogy sokkal nagyobb ütemű mint más országoké, így csak idő kérdése és a világ legfejlettebb országa lesz!
  deha annyira filozofálni akarsz (tök fölösleges), akkor amerika is europából nőtte ki magát fejlettség terén, különben talán még ma is indiánok lennének ott , de ez manapság közelse azt jelenti, hogy európa fejlettebb mint amerika...
  kína fejlettebb lesz amerikánál
 • Ronny #14
  áhh áhh bicikli mint státuszszímbólum:D:D:D:D

 • Mihail #13
  a baj az, h már meg se teheti az ember h ne vegyen egyetlen terméket se ami Kínában készül, mert már jó pár éve minden szart ott gyártanak. és erről már nem is beszélünk, mert olyan természetes lett. normális ez? azt meg már ne is említsem meg h amikor kimegy az ember a piacra, mekkorák az árkülönbségek a kínaikak és magyarok áruik között! de a hypermarketekben is a kínai árut veszed meg szóval bezárult az ördögi kör. és ott bizony a kormány gazdagodik nem az egyén. ez százszorosan veszélyes!
 • Mihail #12
  uhh, lesznek itten nagy gondok
  Amerika részvényeit is Kína vásárolja fel elsősorban
  Nem lehet versenyzni egy olyan országgal mint Kína, ahol millókat dolgoztatnak elzárva éhbérért bizonyos tartományokban! Már az is elgondolkodtató h a nagy Hollíwoodi színészek mint Jackie Chan és Jet Li is egy füttyszóra akármikor visszamennek Kínába forgatni. A mai napig hatalmas értéknek számít ha vkinek a tulajdonát képzi egy egyszerű bicikli ott kint. És bizony tüntesések sincsenek, mivel úgy a nép közé tüzelnek akármikor ahogy annak rendje. És ez ellen az USA eccer sem szólalt fel, bezzeg Irakot fegyelmezi ezerrel.. Szóval mindenki aggódhat rendesen, mert a balkán térség a közelkelet meg a távolkelet megesz majd minket szőrüstől bőröstül ha nem figyelünk..
 • Iori #11
  ha nem tudnád a ferihegy 2t is kinai származásu befektető építette...
 • pemga #9
  Szerintem nagyon elnéztél valamit. Javaslom, hogy keress egy csavarhúzót, és nyisd szét tetszőleges háztartási géped, elektronikus berendezésed, vagy bármid. Nagyon nehéz nem Kínában készült termékkel találkoznod. A WTO korlátok eltakarítása óta pl. a cipő és ruhaipar tüntetett EU-ban, mert egész egyszerűen a kínaiak lesöpörték őket a piacról az áraikkal.

  És hogy a technika hol van? Nos, pl. Taiwan az Kína... (Már Bokorgyuri szerint is, 2004 végén megváltoztatta a véleményét, miszerint önállóak. Kína szerint sosem volt az.) De hogy csak közeli példákat mondjak: Benq megvette Siemens mobilágát szőröstül bőröstül, az IBM desktop részlegét dettó. Asus, Abit ez mind Kína. És ez csak egy szűk kis szelet, nyomulnak máshol is ezerrel (pl. megvettek egy amerikai olajcéget tornyokkal, finomítókkal, hajókkal, mindennel...)