Specker Balázs

Kínai újságírót juttatott börtönbe a Yahoo

Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet azt állítja, a Yahoo hongkongi irodája segítette a kínai kormányt, hogy az megtalálja egy titkos információkat tartalmazó e-mail feladóját.

A médiafigyelő szervezet szerint az amerikai portál helyi érdekeltsége a további üzleti támogatás fejében alkalmi spiclinek állt. A 37 éves Shi Tao, a Naprakész Üzleti Híreknek dolgozott Hunan tartományban, míg le nem tartozatták. Taot 10 év börtönre ítélte a bíróság. A vádiratban az szerepelt, hogy egy külföldi weboldalnak küldte el a Kommunista Párt egyik belső üzenetét - olvasható a szervezet weboldalán. A szervezet szerint az üzenet figyelmeztette az újságírókat a disszidensek visszatérése miatt kialakult társadalmi nyugtalanságra, a Tiananmen téri mészárlás tavalyi júniusi 15 éves évfordulóján - írja a Search Engine Journal.

"Tudomásunk van arról, hogy a Yahoo lelkesen működött együtt a kínai hatalom cenzúrájában, és egyértelműen a kínai rendszer besúgói" - szerepel a szervezet közleményében. A Yahoo szóvivője elmondta, cége minden ország törvényeivel együtt kívánunk működni a jövőben is. "Mint minden világcégnek, így a Yahoonak is biztosítania kell, hogy helyi oldalai az adott ország törvényei, rendeletei illetve szokásai szerint működnek" - nyilatkozta Mary Osako, a cég szóvivője a BBC Newsnak.

A nyugati cégeket folyamatosan az a vád éri, hogy behódolnak a távol-keleti nagyhatalom szigorú internetes szabályozásának. A Microsoftot még júniusban vádoltak meg azzal, hogy blog írókat cenzúrázott. A vállalatok azzal védekeznek, hogy követniük kell a helyi törvényeket, kihangsúlyozva, hogy mióta Kína legnagyobb internetes piacnak számít, az országot nem hagyhatják figyelmen kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #10
    Na nem naivkoddjunk kérem!

    Azért Magyarországon is simán meghurcolják az újságírót, (Pl Jusztot ugye). Amerikában simán elteszik úgy lábalol, hogy mindenki azt hiszi kiment a Magadoszkárra, mert qrvára elege van ebből a mocskos, rohadt, civilizált világból. Csak aztán soha nem kerül elő;)

    A különbség, hogy a kínai elvtársak kevésbé finomkodnak, sőt direkt megfélemlítenek, ők is tudják, ha példát statuálnak akkor a többike 100X is meggondolják mitt tesznek.

    Nincs hatékonyabb mint az öncenzúra, nyugaton is műxik ez a politikailag korrekt duma.
  • vizard #9
    Igen, a kínai szólásszabadság! Azt mondhatsz amit szabad. Kínai nagy tűzfal:(
  • Darth Sith #8
    "Úgyan úgy felnyomnak mindenkit Amerikában is, a drogdílertől kezdve a terroristákig, függetleneül attol hogy valós e a hatóság gyanuja"
    drogdíler, terrorista kicsit más kategória mint egy újságíró vagy egy blogger, akit azért csuknak le tizenX évre, mert elmondta/leírta a véleményét, miközben állítólagos szólászabadság van.
  • Mihail #7
    tehét a yahoo az elnoymó hatalmak politikájával is együttműködik? micsoda pénzéhes manipulált spiclik! most nyomban töröltetem a yahoos email címemet!
  • faz #6
    a super mario 2 csökkentett grafikával elfut rajta azért?
  • faz #5
    ami az aláírásodba van írva az ugye a széked specifikációja?
  • TheZsenyka #4
    Mégis mit gondoltak? Az Internet alapvető titkosszolgálati eszköz.
  • NEXUS6 #3
    Ezek cégek, nem pedig humanitárius/jogvédő szervezetek, mint pl az újságírók határok nélkül.

    Úgyan úgy felnyomnak mindenkit Amerikában is, a drogdílertől kezdve a terroristákig, függetleneül attol hogy valós e a hatóság gyanuja, vagy erkölcsileg elfogadhatók e az indokok, ha a törvények arra kötelezik őket!

    Másrészt szerintem is erkölcstelen dolog, de ez végül is a kínai elvtársak lelkiismeretén múlik.
    Viszont, ha az USA kormánya szavakban olyan harcosan ki tud állni az igazság mellett és néha még Kína is átcsúszik a határon és a politikusok nyilatkozataiban egy helyen említik pl É-Koreával, meg Iránnal. Akkor miért nem tesznek valamit?
    Nem kell megtámadni őket, talán csak annyit, hogy a náluk bejegyzett cégeket ilyen benyalásait korlátoznák, vagy megtotolnák.
  • SonicBoom #2
    Tíz év a kínai börtönökben Bill Gatesnek, és megváltozna a véleménye...
  • MacrosTheBlack #1
    A helyükben melyik nem nyalt volna be csontig a csájniz elvtársaknak?