Gyurkity Péter

Kínai keresőt perelnek a zenekiadók

A nagyobb zenei kiadók ezúttal a Baidu nevű kínai internetes keresőt támadják, azzal az indokkal, hogy hivatkozásaival nagyban megkönnyítette az illegális másolatok terjesztését.

Az ügyben négy nagyobb cég, az Universal Music Group, az EMI Group Plc, a Warner Music Group Corp, valamint a Sony BMG Music Entertainment fogott össze, hogy együttes erővel regulázzák meg a keresőt. Előbbi három még júliusban indította el a bírósági pert, míg a Sony BMG a hónap elején nyújtotta be hasonló beadványát. Erről a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) szóvivője beszélt a Reuters hírügynökségnek adott válaszában, hangsúlyozva az ügy jelentőségét.

A kínai kereső ellen indított per némileg eltér a szokásostól. Itt ugyanis nem egy fájlcserélő hálózatról van szó, amely maga lehetővé teszi a kalózmásolatok fel-, illetve letöltését, hanem mindössze egy kereső szolgáltatásról, amely olykor hivatkozik a főbünösnek tekintett hálózatokra. Kissé furcsa tehát, hogy a kiadók kalózkodással, vagy akár annak segítésével vádolják a céget, mivel az mindössze eredeti feladatát végezte, és megfelelő hivatkozásokkal szolgált a felhasználóknak. A sokak által kínai Google-nak tekintett Baidu eközben elvesztette piaci értékének csaknem egyharmadát, miután a tőzsdére lépését támogató két befektetési bank közölte, hogy a részvényárak túlhaladták valós értékéküket.

Az IFPI épp a napokban jelentette be, hogy megszületett a döntés az első, p2p-hálózat ellen indított bűnügyi perben. Az áldozat a tajvani Kuro, amelynek három tagját - egy felhasználóval együtt - 90 ezer dollárral, és három évig terjedő börtöntüntetéssel sújtották. A szervezet szerint a sorrendben negyedik bírósági döntés - a Kazaa, a Grokster, illetve a dél-koreai Soribada után - egyértelműen jelzi, hogy nincs menekvés a hatóságok elől. A szolgáltatást működtető testvérpárt három évre ítélték, apjuk - a cég enöke - két évet kapott, míg a pórul járt felhasználó négy hónapot. Az előfizetéses alapon működő hálózat ezek után természetesen nem folytathatja tevékenységét.

Itthon a hónap eleje szintén mozgalmas volt. Budapest északi részén két magánszemély raktárából több tízezer, illegális forgalmazásra szánt CD- és DVD-lemezt foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség, együttműködve a ProArt tanácsadóival. Az adathordozók között több ezer hamisítvány is akadt, amelyek nagy része valószínűleg zene- és filmkalózok másolóműhelyeibe került volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zippofcy #7
    Kínával szemben szart se tudnak tenni a fejlett országok, mert bármilyen embargót hoznak is az az ő gazdaságukat is ugyanúgy súlytja. Ráadásul elég ha Kína kitiltja őket a piacáról, és máris befuccsol az iparuk (pl. hol gyártatnak?)Lerohanni se tudják mint pl. Irakot mert atomfegyvere is van, és tutira be is vetnék, végül is majdnem akkora a népességük mint a Föld többi országának együttvéve. Szóval ha valahol marad túlélő, Kínában tutira.
  • zippofcy #6
    Sok sikert nekik, kb. annyi pénzt fognak látni a Baidutól mint tőlem látnának ha engem perelnének. De majd beépítik a perköltséget az eladott CDk árába, jövőre 50 centtel drágább lesz mindegyik
  • Iori #5
    tényleg jó ez, én is rendszerességgel szoktam használni
  • Sliders #4
    mondjuk kár h dvd-r-eket nem tud keresni :)

    de remek ötlet le a kalappal, az SG-nek meg egy pont mely segítségével végre rátaláltam gy gyors mp3 keresőre.

    Ahogy a srác mondta a Bizd a Hackerre c. filmben:

    Az emberi tudás mindnekié, és nem sajátíthatják ki pénzes disznók.

    bocs az elfogultságért.
  • Sliders #3
    Szerintem 200K nem olyan rossz sebesség, ja egy egy szám keresésére sirály 50-ből 48, ez tetszik,

    remélem a kinaiaknak lesz bátorságuk a középsű ujjukat felemelni a bírónak majd
  • Sliders #2
    most mondjama zt hogy ez az mp3-ra keresés jobb mint a google?

    lool
  • lck #1
    Jaja: http://mp3.baidu.com

    Aki csak 1-1 számot keres egy előadótól annak nem rossz.
    Mondjuk a nyelvezete kicsit macerás - meg elég lassan is jön le az ázsiai oldalaklról a zanyag.