SG.hu

Több tízezer adathordozót foglaltak le Budapesten

Szeptember elején Budapest északi részén két magánszemély raktárából több tízezer illegális forgalmazásra szánt CD- és DVD-lemezt foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért szaktanácsadóinak közreműködésével.

Az adathordozók között - melyek után a szerzői jogi jogosultakat megillető ún. üres kazetta jogdíjat nem fizették meg - több ezer hamisítvány is akadt, amelyek károsíthatják a felhasználók számítógépeit is. Feltételezhető, hogy a lefoglalásra került mennyiség nagy része zene- és filmkalózok "másolóműhelyeibe" került volna.

Az üres adathordozók fekete kereskedelme több milliárd forintos bevételkiesést okoz az államnak. A kalóz kiadványok is ilyen hordozókra kerülnek, a zenészeknek, zeneszerzőknek és filmelőállítóknak okozott kár mértéke is milliárdokra tehető, továbbá a bevételkiesés miatt lényegesen kevesebb alkotás születhet meg, ezzel pedig a közönség lesz szegényebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #14
    Lényegesen kevesebb... Tele van az ország a megasztáros taknyokkal, mondjuk amit azok performálnak, tényleg nemigen nevezhető művészetnek.
  • Spacsek #13
    "Több tízezer adathordozót foglaltak le Budapesten"
    "Feltételezhető, hogy a lefoglalásra került mennyiség nagy része zene- és filmkalózok "másolóműhelyeibe" került volna."
    rem mé nem rögtön egyenesen Bin Ladenhez??

  • pemga #12
    Végülis logikus, kikből áll a ProArt: TNT, meg ilyesmik. Ha már nem mennek el az emberek a turnéikra, nem fogy az emblémás póló meg bögre, valamiből pízt akarnak sajtolni. Ezt találták. Bögre megvételére, meg koncertre elmenetelre az átkos vége óta nehéz kényszeríteni embereket rendőrséggel meg erőszakszervezetekkel. Modernizálni kellett :).

    Vagy ez nagyon beteg gondolat?
  • zippofcy #11
    "mivel befizetjük" - már aki. Szerintem a Magyarországon eladott nyers CDk, DVDk kilenctizede szürkeimportból származik, vagyis nincs rajta a sarc. Mert lehet hogy aki hetente 1et 2őt vesz az megveszi boltban, de aki havi többszázat használ fel az tutira nem. De a legjobb hogy ha vmelyik EUs országból rendelsz neten, simán kiküldik postán, mert olyat ők nem ismernek hogy EUba vám. Fel kéne őket világosítani ... hahó Vám és Pénzügyőrség, ehhez nincs tökötök mi?
    Ezekkel az idióta rendeletekkel meg törvényekkel csak azt éri el az állam hogy csökken a bevétele. Mert ha nem lenne ez a plusz adó, akkor legalább a utánuk járó ÁFÁt megkapná. De persze a kamionosok akik behozzák németből feketén, na azok b@sznak ÁFÁt fizetni utána
  • zippofcy #10
    Ja még csak annyit hogy az EU jogával is ellenkezik. Ahogyan az az autók regisztrációs díja, meg az iparuzési adó is. Sot az elso ketto kétszeresen is jogsérto. Egyrészt ugye ezek bújtatott vámok, az EU pedig vámúnió, másrészt pedig semmit nem lehet kétszeresen adóztatni, és a regadóra meg az üres kazetta jogdíjra még rájön az AFA. Magyarország talán nem írta alá a vámok eltörlését a csatlakozáskor? Vagy inkább az EU szarik ránk, mondván hogy nincs ideje potom 10 millió átvert balekra áldozni az idejét. Mondom én hogy forradalom kell ide ... de hát a magyar ember mint a birka, megy amerre terelik.
  • zippofcy #9
    Az "üres kazetta jogdíj" egyszerű rablás. Pont olyan, mintha én kiállnék egy AKval a Lánchíd közepére, és minden áthaladótól 1000 FTot követelnék. Engem persze lecsuknának érte, bezzeg a mocskos rabló politikusoknak mindent szabad. Míg bele nem lőjük mindet a Dunába nem lesz itt jólét meg szabadság, én azt mondom !
  • Fenjoy #8
    de ha már eltartjuk ezeket az Ingyenélő szervezeteket, az embléma "ára" hová is kerül pontosan és mennyi is? mivel befizetjük mint "adozo" érdekelne... ki nyaral ebből a pénzből... féreg banda
  • avman #7
    amíg az adatvédelmi biztos szerint bekamerázható az öltözőfülke vagy éppenséggel egyéb életidegen és ostoba rendelkezések teljességgel jogszerűnek számítanak (melyek egyébként minden jóérzésű embernek alkalomadtán csípik a szemét) valamint a fogyasztóvédelem is magasról tesz arra, h az esetek legnagyobb részében (főleg a nagy monstrumok esetében) az ún. garanciajegy főbb kitételei sértik a fogyasztóvédelmi törvényt, vagy amíg ezen kitételek abszolút módon nem vonatkoznak a szofvergyártókra, lemezkiadókra (másolásvédett, gyakorlatilag lejátszhatatlan cd lemez) esetleg nézhetetlen, behypolt film, ami 20 ft-ot nem ért, te kifizettél egy 1000-est és a 20. percben kijöttél és persze kiröhögnének ha visszakérnéd a jegy árát... amíg ha gondod van max egy békéltető testülethez fordulhatsz (az FVF gyakorlatilag szart sem ér), ami javaslatot tesz, amit simán kiröhögnek és jöhet a polgári per, ellenben a szerzői jogok felett alapítványoknak és közhasznú testületeknek álcázott céges magánrendőrségek őrködnek és simán sittrevágnák a a fogyasztók 70%-át meg persze mindenféle elszámolási kötelezettség nélkül zsebrevágják a hologramos matricákból származó pénzeket...
    na szóval addig, míg ilyen visszásságok vannak azt gondolom egy fogyasztó/magánember sem fog könnyeket ejteni ha a szerzői jogok csorbulnak... és nem lesz álmatlan éjszakája az idehazudott milliárdok miatt...
  • Robeast #6
    "a bevételkiesés miatt lényegesen kevesebb alkotás születhet meg, ezzel pedig a közönség lesz szegényebb."
    Még a végén ráfogják, hogy azér csinálnak manapság szar filmeket meg tucatgané zenéket, mert kalózkodik a jónép...
  • aaaaa #5
    "több ezer hamisítvány is akadt, amelyek károsíthatják a felhasználók számítógépeit is."
    Persze tönkremehet a hatalmas értékű 5ezer forintoss DVD olvasó, vagy a horribilis árú 10 ezer forintos DVD író. Ezen felül milyen kárt tud okozni egy "selejtes" DVD lemez ????
    De ha van rajta matrica akár lehet hamis is persze...
    Ha a hazugságot és az emberek férevezetését is hasonlóan szakcionálnák, az összes jogvédő már életfogytigot kapott volna...