Berta Sándor

A zenekalózok a legjobb vásárlók?

Könnyen előfordulhat, hogy a zeneszámok és a zenei albumok illegális másolatait letöltő személyek nem is olyan rossz fiúk, ahogyan őket a nemzetközi zeneipar beállítja.

Ez derül ki a The Leading Question nevű brit zenei piackutató társaság nemrég elvégzett felméréséből. A dokumentum több érdekes megállapítást is tartalmaz. Ezek egyike például az, hogy az illegális tartalmakat letöltő fájlcserélők és internetezők sokkal több pénzt költenek a legálisan megvásárolható zenei művek beszerzésére, mint az illegális tartalmakkal nem foglalkozó, törvénytisztelő átlagfelhasználók. A tanulmány adataiból például kiderül, hogy egy illegális zenei kópiák letöltésével vádolt személy 4,5-szer többet költ a valódi életben és az online zenei boltokban való vásárláskor, mint egy átlagos vevő.



A Futurezone osztrák online hírportál tudósítása szerint a The Leading Question szakemberei nem is tudták megállni szó nélkül, hogy ne szúrjanak oda a Nemzetközi Zenei Ipari Szövetségnek, mondván, a szervezetnek a fájlcserélők vádlottak padjára juttatása helyett inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy meggyőzze ezeket a személyeket arról, hogy hagyjanak fel az illegális zenei kópiák letöltésével. "Tévhit és mítosz, hogy minden, a világhálóról illegális zenei tartalmakat letöltő felhasználó kifejezetten arra vágyik, hogy törvényt sértsen" - nyilatkozta Paul Brindley, a The Leading Question igazgatója.

A tanulmány szerint egy rendszeresen fájlcseréléssel foglalkozó személy átlagosan havonta 8 eurót költ legális zeneszámok és zenei albumok megvásárlására, míg egy fájlcseréléssel nem foglalkozó internetezőnél ez az összeg csupán 1,84 euró havonta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #42
    Huh nem olvasom végig a sok hozzászólást, de a hírben van igazság... Ha tetszik a kedvencemet úgyis megveszem, AZ viszont rohadtul iddegesít ha egy másolásvédelem miatt nem rendelkezhetek a saját cdmről ahogy akarok pl számítógépben nemtom media playerrel lejátszani, meg ilyenek... Ezzel szembe ha netről kapod le a teljes cuccot akkor azt csinálsz vele amit akarsz nem kell még rippelni se. Ennek a legális változata ellen csak ak iadók tiltaokznak,na meg a boltok :D
  • TH448 #41
    Hát, úgy alapjaiban véve félig igaz rám ez a tanulmány. Ez alatt azt értem, hogy van nagy halom DVD-m (eredeti), meg pár CD-m, viszont mivel ugye még az iskola padjait koptatom, hát, inkább többet eszek, és kevesebb lemezt vásárolok... (Ennyire azért nem drasztikus a helyzet, de ha csak bérlet, utazás, buli, egyebek, hát, nem olyan sok marad.)
    A probléma viszont a rendszerben lakozik. Azért akiket a TV-ben mutogatnak zenészek (persze nem a kicsik, hanem a populárisok, akik sokan vannak) igencsak jó körülmények között élnek. Felmerül a kérdés: én pénzeljem, hogy ő 7-es BMW-t vegyen, amikor semmi produktívat nem csinál (ld. főként dalszövegek), és az én egyik szülőm meg minimálbért kap, vagyis mostmár azt se teljesen... Bár tudom, ez MO-n kevésbé igaz, de azért itt sem kell félteni a populárisokat. De pl. ott van az a Brittnej Szpírsz, akit én nem hallgatok, de annyi pénze van, hogy a banki rendszert át kell tervezni, mert nem tudja tárolni a sok nullát a végén...
    Ami meg a külföldről behozatott CD-ket illeti, az sztem csak arra jó, hogy egyes emberek felmentést érezzenek a "lopás" terhe alól. Ugyanis szállítással nem olyan sokkal olcsóbb, viszont nem ide adózik, itteni kiadók nem nyomhatják lentebb az árakat (nem mintha olyan nagyon szeretnék), tehát valamilyen szinten ez is olyan, mint a magyar gazdaság, egyszer beindulna, akkor biztos lentebb mennének az árak, meg jobb lenne.
    Viszont felmerül a kérdés (már valaki írta), hogy ha egyszer ARTIJUS meg minden f@szom, akkor miért piszkálják az embereket? (Vegyél, 3X annyiért lemezt, mert abban már a jogdíj is benne van, amit a kiadó meg mittudoménki kap, de NE MÁSOLJ...!? nevetséges...)
    Ha jól tudom, egyébként is audiót meg videót magáncélra tarthatsz otthon (akármit), csak ne oszd meg, és ne terjeszd... (Kár, hogy a programok nem tartoznak ide...)
  • aaaaa #40
    Ki vette el tőle, a magyar vámos ? Már ne haragudj de elég egy lúzer unokatesód van, ha hagyta hogy lenyúlják a gépét. Ha önként be is mutatta, akkor milyen jogon "foglalták" le ? Kellett a vámosnak ? (valószínűleg)
    Más kérdés, hogy 2 db fényképezőt úti poggyászként magaddal vihetsz. Okos válasz, hoztam magammal...

  • Capra Ibex #39
    Hát én nemtom, a TARIC-os adatbázis szerint nincs vám.
    Persze ezt elhiszem...
  • Caro #38
    #33 és #35
    Mondom teszkóba' épp 600-ért lehet CD-t venni.(Persze nem mindet)
    Csak ez pont kib*szás!
    Mert olyat adnak olcsón, amit senki se vesz meg...
    Ami kéne, azt meg drágán adják.
    De ha az egyiket tudják ennyiért árulni, akkor tudniuk kellene a másikat is.
  • Caro #37
    Digitális fényképezőre nincs vám?
    Unokatesóm másfél év kintlét után hozta be magával az USA-ból a kint vásárolt fényképezőjét.(Úgy tudta egy év után már bármit be lehet hozni)
    Amikor kérdezték: kintről van?
    Persze.
    Számla?
    Itt van.
    Elvették tőle a fényképezőt, és a végén örülhetett, hogy megúszta ennyivel.
  • Capra Ibex #36
    (Én legutóbb épp 2 hete rendeltem az USA-ból CD-ket, fel is bontották, de vámot nem kellett fizetnem.

    Ez is egy f*szság, hogy erre van vám (ha jól néztem 3,5%?), de pl digitális fényképezőre nincs (tehát aki akar, rendeljen onnan ;) (Ok, digitális fényképezőt nem veszünk valami gyakran) )
    Az megint más kérdés, hogy ha fizetnék vámot, azzal és a szállítási költséggel együtt is jobban járok ha az USA-ból rendelek, mint ha itthon venném...)
  • AquirLord #35
    Ja amúgy ugyanez Audio CD-re is vonatkozik: adnák 800Ft-ért, én vennék néha, ha épp olyan kedvem van. Most 99%-ban számomra csak vacak zene van ilyen olcsón, ezért nem is veszek 1-et sem, tehát így nincs 1 forint hasznuk sem belőlem, de ha jobb zenék is 800 körül lennének akkor vennék és 0 helyett lenne párszáz Ft hasznuk időnként. Szerintem sokan mások is így lennének vele!
  • AquirLord #34
    Elég sokat szoktam letölteni - főleg filmeket - ennek ellenére a tényleg nagyon jó filmeket meg is veszem, bár főleg az 5 évnél régebbi filmeket és ami 1-2 ezer környékén van! Újabb filmet nem veszek, mert 1-2 év és kijön blu-ray vagy HDDVD lemezen mégjobb minőségben és nekem úgyis az kell majd, ha nem 10000-ért adják, a dvd-m meg dobhatnám ki, vagy adhatnám ajándékba.
    Nem tudom miért nem adják egyébként a filmeket átlag mondjuk 2000-ért! Tuti vagy 3szor annyian vennék meg, mintha 5000 Ft-ért árulják. Nagyjából ugyanannyi hasznuk lehetne rajta, csak így jobb lenne a fogyasztóknak(bár gondolom ez lényegtelen!)
  • smv #33
    Én még mindig amellett vagyok, hogy amíg van pofájuk ennyit elkérni egya vacak cd-ért addig nekem van pofám letölteni, és a kiadókról meg annyit, hogy kabbefaszom. nem értem mit rinyálnak annyit. A koncertekre pedig ugyanúgy elmegyek, tehát magát az együtest nem hiszem, hogy haj de nagyon károsítom.

    Mellesleg nincs valami szervezet amivel konkrétan az együteseket lehetne támogatni?