Gyurkity Péter

Az eDonkey veheti át a BitTorrent vezető helyét

Egy friss felmérés szerint a fájlcserélők világszerte egyre gyakrabban veszik igénybe az eDonkey hálózatát, míg az eddig magasan vezető BitTorrent kezd veszíteni súlyából.

A helyzet alakulásáról a Cnet számolt be, mégpedig a fájlcserélő hálózatokat figyelemmel kísérő Cachelogic adataira hivatkozva. Eszerint, míg tavaly az összes forgalom fele a BitTorrent oldalakon keresztül bonyolódott le és a szolgáltatók által megfigyelt forgaom 50-70 százaléka a fájlcserélőknek volt köszönhető, mára megváltozott a kép. A vezető helyért ugyanis egyre nagyobb eséllyel száll versenybe az eDonkey, amely hasonló szolgáltatást kínál. "Ez a folyamat az egész világon megfigyelhető, kivéve talán Ázsiát, mivel ott nagyon erős a BitTorrent pozíciója. A szoftver részesedése azonban csökkenőben van" - jelentette ki a magazinnak Andrew Parker, a Cachelogic technológiai igazgatója.

A változást elsősorban azzal indokolják, hogy a BitTorrent oldalak és a felhasználók az utóbbi időben kitüntetett figyelemben részesültek a zenei kiadók és főleg a filmstúdiók részéről. Erre bőven tudunk példát mutatni, elég ha csak megemlítjűk a SuprNova tavalyi bezárását, vagy akár a legújabb akciót, amelynek keretében csaknem 300 felhasználót pereltek be. Itthon főleg a DC++ kapcsán aktivizálták magukat a hatóságok, de jelzésértékű, hogy mára a legtöbb magyar BitTorrent oldal kizárólag meghívásos alapon működik.


A Cachelogic a hónap elején felmérte a fájlcserélőkön gazdát cserélő tartalmak megoszlását. Már akkor jelezték, hogy a BitTorrent visszaesést mutat, ám egyre nő a legális tartalmak aránya, ami élesen megkülönbözteti a hálózatot a rivális szoftverektől. A kevésbé törvényes megosztások - főleg a filmek - aránya jóval nagyobb az eDonkey hálózatán, ami már csak azért is érdekes, mert a filmipar ezt a szoftvert sem hagyja figyelmen kívül. Éppen a napokban adtunk hírt arról, hogy a legnagyobb tévésorozat-adatbázissal rendelkező, német székhelyű TRW ED2K oldalról forgalmazói nyomásra lekerült pár sorozat linkje, majd be is zárt. Aggodalomra adhat okot, hogy a jogvédő szervezetek nyomásának hatására az utóbbi időben a fájlcsere kérdését sokkal liberálisabban kezelő országokban "bejegyzett" ShareReactor és ShareConnector is bezárni kényszerült.

Az MPAA már májusban jelezte, hogy ezentúl jobban odafigyelnek a tévésorozatok védelmére. Ebben nagy szerepet játszott az Envisional kutatócég tanulmánya, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben 150 százalékkal nőtt a tv-műsorokkal kapcsolatos kalóztevékenység. Ez azonban korántsem újdonság, hiszen a stúdiók már tavaly egyszerre támadták a BitTorrent és eDonkey oldalakat, illetve ezek üzemeltetőit. Kérdéses tehát, hogy ez utóbbi mennyiben tudja átvenni riválisa vezető helyét, és megtartani azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Garfield #29
  Évszakonként, félévente egyszer lenyomod tökugyanazt a hülye "edonkey száksz" rizsát, elengedve a füled mellett, amit az edonkey-ról mondanak.
 • Mardel #28
  Jaja ahhoz feltöltés is kell! Mondjuk én a 192es feltöltésemmel kb 1 éve donkey-zgatok! És mostmár ott tartok hogy viszonylag hamar elindul a letöltés és nem kell sokat várni rá! Beállítottam a modban, hogy ha kikapcsolom, és még tölteni fogom , akkor ugyanoda a várakozási sorba kerüljek vissza és ne a végére!

  Amúgy donkey sokkal jobb, mert ott teljesen érvényesűl a p2p elv!
  A DCdel meg húzz el a sunyiba, lejárt és szutyk technológia!
 • tomo #26
  a ratyi uploadoddal sosem fogja ezt a sebesseget produkalni az ED2K.
 • NuCLEARScoRp #25
  Egyébként a eDonkey,Gnutella hálózat arra jó hogy ritkaságokat, régebbi cuccokat töltsek le vele... pl egy rakás Thunderdome számot töltöttem le LimeWire Pro-val, amit ugyebár máshol már nem igazán találok meg....

  A premier Filmekre, játékokra, zenékre...stb BitTorrent a legjobb választás!
 • [Jakuza] #24
  Majd ha ezt a sebesseget produkalja egy Emule letoltes atterek.
  Bar szerintem ez a kovetkezo evszazadban sem fog megtortenni.


  http://www.sg.hu/galeria/10427091571125401429.jpg
 • NuCLEARScoRp #23
  "Ha több embernél is megvan amit le szeretnék húzni, akkor ált. 1-2 napon belül szinte bármi lejön"

  Én ha egy 700 megás cuccot nem huzok le 1 óra alatt már ideges vagyok... de általában az új cuccoknál amit sokan töltenek mindig max sebbességgel 280K-val jön a cuccc..

  Régebben én SMS Webet használtam DC++ helyett mert nincs időm, se türelmem kivárni az agyonkorlátozott sebbeségü megosztások letöltését...
 • moha #22
  Véleményem szerint jelenleg a Bittorrent a legjobb. Persze amíg én is csak DC-ztem addig azt istenítettem :)

  Egyébként a DC régebben mintha jobb lett volna, már talán az a baj hogy túl sokan használják, túl kevés a szabad slot. már inkább csak akkor DC-zek ha valami ritkább/régebbi dolgot keresek
 • Inquisitor #21
  DC-vel az a bajom, hogy magyar HUB-okon csak az nincs fent, ami nekem kéne ...
  A spéci HUB-okra meg gyakorlatilag nem lehet bejutni, mert olyanok a feltételek, meg a létszám limit :-/
 • Major #20
  Dc a legjobb, nem hinném. Először is ha olyan jó lenne akkor már a dc lenne legjobban eltrejedve de csak a végén kullog a sornak. Egyedül a belső chatje miatt él még valamennyire. Kötelező megosztás, töbszálon való letöltések tiltása és sorolhatnám az érveket a dc ellen.
  Edonkey: minden meg van rajta, de kicsit lassú. Nem tudom Jakuza mit csinált,de lehet vele szedni normálisan.
  Torrent: szerintem az egyik legjobb, ha van belépésed 1-2 külföldi torrent oldalhoz full sávon húzhatod a dolgokat, kötelező megosztás és slotra várás nélkül.
 • Esrohnoil #19
  Én régóta DC-t használok, és meg vagyok vele elégedve.
  Jah, és amit leszedtem, azok közül semmi nem volt fake. Sőt, a hashelésnek köszönhetően a hibás file-ok is ritkaságszámba mennek.
  Ha több embernél is megvan amit le szeretnék húzni, akkor ált. 1-2 napon belül szinte bármi lejön.