Gyurkity Péter

Új fájlcserélő technológiák a láthatáron

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nemrég a kiadóknak adott igazat, és a fájlcserélők ellen döntött, ám a másik oldal már olyan új technológiákon dolgozik, amelyek megkerülhetik az ítéletet.

Amint arról a The New York Times tudósításában beszámolt, egy Las Vegasban megrendezett konferencián a p2p technológia elkötelezett támogatói új megoldásokat mutattak be, amelyekkel véleményük szerint kijátszhatják a fokozott ellenőrzést. Az úgynevezett darknet hálózat egy szűk körű, zárt közösség létrehozását jelenti, amely a közösség tagjainak elrejtését célozza meg. Az elgondolás főként az elnyomó politikai rendszerek ellen irányul, és az illegalitásba kényszerített ellenzék eszköze lehet, ám a technológia a szerzői jogok kijátszására is felhasználható.

A kezdeményezés támogatói közé tartozik Ian Clarke, aki a névtelenség megőrzését tartja a legfontosabb célnak, és ezt éppen ilyen megbízható, zárt hálózatok kialakításával véli megvalósíthatónak. A 28 éves Clarke meghívásos alapú közösségeket képzel el, amelyekhez kizárólag megbízható, arra érdemesnek tartott kliensek csatlakozhatnának. Az invitálás rendszeréből következik, hogy a jelenleg alkalmazott, főként nyílt hálózatoknál jóval szűkebb közösségekről van szó, ám a kisebb létszám egyszersmind nagyobb védelmet, hatékonyabb működést eredményezne.

Clarke elmondása szerint kezdeményezése elsősorban politikai jellegű, és azok számára jöhet jól, akik az egyes kormányok szigorú központi ellenőrzését szeretnék kijátszani. Az ír programozó azonban nem rejtette véka alá a szerzői jogokkal kapcsolatos negatív véleményét sem, és utalt arra, hogy a technológiát ennek megkerülésére is felhasználhatják.

A szakemberek egy része szerint ez a megoldás nem megvalósítható, hiszen az alapvetően nyílt világhálón szükség van azonosítókra, és egy ilyen zárt közösség működése előbb-utóbb ellehetetlenül. A kiadók mindenesetre tisztában vannak a fájlcserélgetés jelentőségével, és tudják azt, hogy a bírósági döntés ellenére a technológia tovább él. "Tudatában vagyunk annak, hogy a fájlcserélgetés továbbra is az online világ fontos része marad. A döntés azonban segíthet abban, hogy a szerzői jogok tudatos semmibevétele ne legyen az üzleti stratégia része, és ne váljon a hálózatok mozgatórugójává" - jelentette ki Jonathan Lamy, a RIAA szóvivője.

Ezzel egy időben a Szenátus Kereskedelmi Bizottságának elnöke, Ted Stevens szenátor határozott lépésekkel fenyegette meg a fejlesztő cégeket, amennyiben nem tesznek lépéseket a kalózmásolatok terjedésének megakadályozására. A The Washington Post tudósítása szerint azonban a megszólított vállalatok nem tudnak eleget tenni a felszólításnak, mert nincs megfelelő eszközük a forgalom korlátozására, és nem tudják befolyásolni az egyes felhasználók letöltéseit.

A fenyegetés tehát felesleges, mert ezzel nem érhetnek el semmit, legfeljebb újabb indulatokat generálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #10
    Szerintem pont ide illik: :)

    TAGGE: That's impossible! How will the Emperor maintain control without the bureaucracy?

    TARKIN: The regional governors now have direct control over territories. Fear will keep the local systems in line. Fear of this battle station.
  • TeDDyRuSh #9
    De egy pillanat,hogy veheti fel az olcsóbb(vagy drágább) cucc a versenyt az ingyenessel?! Amíg ingyen hozzájutsz egy cucchoz,még ha egy kicsit gyengébb minőségben is,nem fognak fizetni,még a tehetősebb országokban sem(pl.:USA). Sztm csak a rendszer kordában tartása az egyetlen megoldás. Felkutatni,megsemmisíteni,felelőst büntetni.(bakker,de magam ellen beszéltem!)
  • Hegyikecske #8
    Háát kérdéses a sikere, de megfelelő válasz az ítéletre...
    Ha lekapcsolnak egyet nyílik helyette 2új, majd meglátjuk
  • Fenjoy #7
    ez a RInya nem nyugszik:) mikor fogják fel már végre hogy elkéne fogadni hogy olcsobban lehessen hozzá jutni a cd/dvd-hez, ez igazán nem sok, főleg hogy egy cd/dvd-ből mennyi haszna van a kiadónak... a kiadónak és nem az előadóművésznek... de ez már csak ilyen, minden cent kell nekik:) félelmetesen pénzéhesek

    :)
  • pemga #6
    Ez gyakorlatilag bármely p2p hálózatra rátehető, hátránya valóban az, hogy így viszont azonosítani kell a felhasználókat. Ez szerintem egészen addig biztonságos, amíg egyetlen pontját le nem kapcsolják; mint ahogy a cikk is említi.

    A NYT-os cikkhez regisztrálkodni kell, hmm. A Washington Post-os cikkben viszont van egy érdekes hozzászólás egy kockázati tőke befektető vállalattól (ez olyan cég, aki viszonylag sok pénzzel rendelkezik (egy magánemberhez képest), és olyan feltörekvő, lelkes embereket/kis cégeket "pénzel", akikben nagy lehetőséget lát). Őket ez az egész hozzáállás a zeneipar részéről aggodalommal tölti el, visszavetheti az új technológiák fejlesztőit, még akkoris ha azoknak semmi közük nincs a "szerzői jogok megsértéséhez". Az érdekes ebben az, hogy ő ezt mint gazdasági szereplő kimondta.
  • Omega #5
    valaki híjjon meg engemet is darknetbe
  • Runo #4
    A legjobb filecserélés a LAN partykon van :D
    20-30 ember, mindenki ismeri a másikat, és NAGYON gyorsan áramlik az adat :)
    A hátrány, hogy kell egy terem, és a gépeket oda kell vinni, de jót jáccunk mindig ;)
  • fawcet #3
  • Caro #2
    Ants p2p.
    Ez nem kis közösségre épít, hanem arra, hogy az adat mozgása teljesen nyomonkövethetetlen és titkosított.
    Úgy működik a hálózat, hogy egy gép nem látja az összes gépet, csak néhányat, és az adatokat egymásnak továbbítják.
    Teljesen megfigyelhetetlen, mert a küldő éppúgy lehet, hogy csak továbbító, és a fogadó, lehet hogy csak továbbküldő.
    Hátránya, hogy nagyon lassú.
  • benczurzs #1