Berta Sándor

RIAA-felhívás a fájlcserélő hálózatoknak

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) nem elégszik meg az eddigi, a fájlcserélő rendszerek és a felhasználók ellen indított akciói sikerével, már gyűjti az erejét egy újabb nagyszabású kampányra.

Az új akciósorozatot megelőzően a RIAA először - afféle utolsó figyelmeztetésként - egy körlevelet küldött több kisebb-nagyobb fájlcserélő hálózat, köztük a BearShare, a LimWire és a WinMX vezetőinek. Ebben felszólította őket, hogy "sürgősen és azonnal gondoskodjanak arról, hogy az ő rendszereiket használó internetezők hagyjanak fel a szerzői jog által védett, illegálisan másolt zeneszámok és zenei albumok letöltésével".

A P2P-hálózatokat üzemeltető cégeknek és magánszemélyeknek így most három választásuk maradt: vagy eleget tesznek a RIAA felszólításának és eltávolítják a kifogásolt tartalmakat a rendszerükből, vagy ellenlépéseket tesznek a RIAA ellen, vagy mindent hagynak úgy, ahogyan most van. A RIAA teljes mértékben igyekszik kihasználni a nemrég a KazaA, illetve a Grokster és a Streamcast Network ügyében hozott ítéleteket és megsokszorozott erővel támadja a legfőbb ellenségének tartott fájlcserélő hálózatokat. Azonban hiába születtek mostanában a zenei ipar számára kedvező ítéletek, Ralph Oman szerzői jogi szakértő szerint közel sem lesz egyszerű dolga a RIAA-nak és amennyiben a szervezet úgy áll hozzá az ügyhöz, mint tette azt korábban elég gyakran, akkor bizony még komoly pofonokba is beleszaladhat az érdekvédelmi szövetség.

Ráadásul Oman úgy véli, a RIAA-nak arra is figyelnie kell, hogy a bíróságok minden ügyet önmagában tárgyalnak, tehát az, hogy egy hasonló perben milyen döntés született, még nem biztos, hogy (lépés)előnyt jelent majd a zenei ipari szervezetnek. Elgondolkodtató az az adat, miszerint az Amerikai Zeneipari Szövetség eddig az elmúlt három esztendőben összesen több mint 10 ezer fájlcserélőt perelt be, illetve jelentett fel világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gz8 #52
  Gondolom itt sem feltétlenül a minőségi előadókra gondoltál.
 • _Vegeta_ #51
  Es aki elektronikus zenet is szeret? :]
 • mrzed001 #50
  Mondjuk 3-ból 0 az arány eddig, szóval egy darabot nem ismerek a felsoroltak közül, ezért arról véleményt nem mondhatok (ha nem árulják, akkor nincs is!?).
  Az viszont biztos, hogy az összes VIVA-n leadott "sláger" mai (mai, tehát 1 évnél nem öregebb) magyar zene ciki (és legtöbször az a b.zernyák aki ezt bömbölteti rá se jön )
 • Zivos #49
  Szerintem meg ciki nyal kulfoldi zenet hallgatni. Na persze magyarbol sem Lagzi Lajost kell, hanem: Rozsasdzin Pitbull, Furgerokalabak, stb ... Ezeknek van mondanivalojuk, vagy eleg jo a szoveguk. Terjesztes szigoruan koncerten vagy ismerosokon kersztul, mert e vilaghiru zenekarokat nem forgalmazzak boltban. Mondjuk nem is 5k az aruk.
 • blaze #48
  Egyenlőre még itt, MO-on teljessen legális zenét illetve videót leszedni a netről!!!!
  Tehát miről is beszélünk???
  Egyébként meg "lopok", mint ahogyan az állam is lop tőlem!!!
 • Inquisitor #47
  Ha jól figyeltem az Aureal végét sietette, hogy az NVidia lenyúlta az embereik egy részét, és állítólag ők fejlesztették az XBox audió részét, meg az NForce APU-t ...
 • Pönye #46
  Sziasztok.Majd akkor veszek eredeti cd-t,ha majd 300000ft-ot megkeresek.Ugyhogy én soha nem fogok ennyi pénzért venni egy zenei cd-t.Majd,ha megjön az eszük és 1500-2000ft-ért adják a zene cd nem 4-5 ezerért,akkor majd megveszem.Addig meg
 • Farseer #45
  Btw. a noxos csajszi unokahugá (vagy hasonló közeli rokona nem jegyeztem meg, csak 1 hejen doldoztunk) azt mondta, hogy nekik nincs 1 nox CD-jük se, mindet gépen tárolják mp3-ban.. no én ott fetrengtem egész nap a röhögéstől..

  a platát meg tök gáz.. nagyon béna lett.. Riaa vegyen fel néhány kreatív embert..
 • uniu #44
  Feltetelezem, hogy elolvastad a tobbiek hozzaszolasat is ehhez a tmahoz. De biztos igazad van, es mi tudjuk rosszul, es a Aureal szepen csodbe ment, mert senki nem akart fizetni nekik.
  "Arra nem gondoltál" Nem, mert amit irtam azt nem belegondolas alapjan tudom. Amugy Creative hasonlo agressziv ceg mint a Microsoft, ezt is biztos tood.
 • pemga #43
  A Creative is pénzt kér érte akkor még... Valamikor az új évezredben nyitotta meg a drivert, addig ők is zártan dolgoztak. cikk Aureal addigra már haldoklott. Minőségben Aureal sokkal jobb volt, árban ugyanaz. (Live! ha jól emlékszem drágább is volt, mint egy MX300) A Rambus jobb volt, de nem annyival amennyivel többet kértek a cuccukért.