Gyurkity Péter

Legális videóletöltéseket kínál egy brit cég

A vállalat a DVD-kölcsönzők mintájára indította be szolgáltatását, amely a megfelelő díj ellenében lehetővé teszi a VHS-minőségű tartalmak - a jövőben akár teljes DVD-lemezek - letöltését.

A szolgáltatás a BoxOffice365.com címen elérhető, igaz, jelenleg még a próbaüzem tart, egészen szeptember végéig, amikorra jelentős bővítést ígérnek. A British Internet Broadcasting Company (BiBC) - a kezdeményezés elindítója - a legális, vagyis fizetős szolgáltatásban látja a jövőt, és a zeneletöltések piacát uraló iTunes-hoz hasonló szerepet kíván betölteni. Az árak 1,5-10 angol font, vagyis 500-3500 forint között mozognak, attól függően, hogy rövidebb zenei klipet, vagy netán teljes DVD-t szeretnénk letölteni. A letöltésekért csak egyszer kell fizetnünk, tehát ha véletlenül letöröljük az anyagot gépünkről, a következő alkalommal már ingyen hozzájuthatunk.

A cég ígérete szerint a kiadókkal kötött szerződéseknek köszönhetően idővel nemcsak videók, hanem albumok is megtalálhatók lesznek a kínálatban, és a hagyományos letöltések mellett beindítják majd a fájlcserélő szolgáltatást is. Az még egyelőre nem világos, hogy ez utóbbit milyen feltételek mellett vehetjük majd igénybe. Addig sem kell azonban zsákbamacskát vásárolnunk: minden egyes felvételnél ingyen megtekinthetünk egy rövid előzetest, így azonnal képet kapunk annak tartalmáról és minőségéről.

Érdekes próbálkozásról van szó, amely éppen a fájlcserélők elleni hadjárat újbóli megindulását követően igyekszik megvetni a lábát a piacon. Ráadásul Hollywood ezúttal sem rajong az ötletért: a The Register beszámolója szerint maga Paul Hague, a BiBC alapítója is elismerte, hogy eddig mindössze egyetlen fimstúdió, az Universal volt hajlandó szerződést kötni, a többiek egyelőre tartózkodnak ettől. Támogatásukra azonban szükség lesz, pláne ha szeptemberben valóban ki akarják bővíteni a kínálatot.

A fenntartások ellenére látunk némi fantáziát a szolgáltatásban. Igaz, a 3500-4000 forintos díj nem túl kedvező egy DVD-lemez tartalmáért, ám ezért csak egyszer kell fizetnünk, és a fájcserélő szolgáltatás bevezetésével további előnyökre számíthatunk. Ily módon pedig nemcsak a nyugati, hanem akár a hazai letöltőknek is megérné a befektetés, hiszen teljesen legálisan, minden kockázattól mentesen juthatnának hozzá a filmekhez, sorozatokhoz, vagy netán a koncertfelvételekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #8
    sztem ezt a vhs mínőséget ne mfogják sokáig fenntartani, mert kinek kell kaki minőség főleg pénzért ?
  • AL7 #7
    "Addig sem kell azonban zsákbamacskát vásárolnunk: minden egyes felvételnél ingyen megtekinthetünk egy rövid előzetest, így azonnal képet kapunk annak tartalmáról és minőségéről."

    Szóval bele lehet nézni, és ha nem jó minőségű, akkor egyszerűen nem veszi meg az ember, ez ennyire egyszerű. Szóval itt már csak az lehet az akadály, hogy a T-Com felbontja az ADSL korlátlan előfizetést, ha sok filmet tölt le az ember (legálisan)
  • smv #6
    500 forintért mit vársz?
  • arty #5
    így van, ez kuka ... VHS minőséggel már 5 éve is szemberöhögtem volna az ilyen próbálkozásokat :)
  • BiroAndras #4
    Azt figyeltétek, hogy VHS minőség? Az egyáltalán nem DVD!
  • DWz #3
    Ilyen iranyba kene elmenni mindenhol, es drasztikusan csokkenne a warez. 500 ft siman jo osszeg, de meg 3000 ft se draga, ha egy dvd-rol van szo.
  • Sir Quno Jedi #2
    Főleg olyasmiért, amit itthon nem "tartanak".
  • Sir Quno Jedi #1
    3000HUF nem sok egy új filmért, ha gyorsan és kényelmesen hozzájuthatsz.