Hunter

Megtalálták a "tizedik bolygót"

Egy csillagász csapat egy távoli, jeges világot fedezett fel, ami nagyobb a Plútónál. Amennyiben felfedezésük megkapja a bolygó minősítést, a csillagászok kénytelenek lesznek átírni a tankönyveket és a nebulók tudtukra adni, hogy tíz bolygó van a Naprendszerben.

A csillagász trió, akik szisztematikusan fésülik át a Naprendszer távoli zugait, egyelőre titokban tartják az általuk kiötlött nevet amit az égitest kaphat, ha a Nemzetközi Csillagász Szövetség megadja a minősítést a jelenleg 2003UB313 jelzéssel katalogizált objektumnak. A valójában 2003 októberében észlelt égitest a legnagyobb a Neptunusz 1846-os felfedezése óta. Paramétereinek megerősítéséhez azonban további 15 hónap kellett, ezért csak most hozták napvilágra létezését. A felfedezés - ami még január 8-án történt meg - Michael Brown a Caltech, Chad Trujillo, a Hawaii-ban található Gemini Csillagvizsgáló és David Rabinowitz, a Yale Egyetem munkatársa nevéhez fűződik, akik a Mount Palomar 1,2 méteres Samuel Oschin távcsövét használták.


A NASA renderelt rajza a 10-ik bolygóról

A bolygó méretű objektum elliptikus pályán kering a Nap körül, egy kört 560 év alatt téve meg és körülbelül 45 fokos dőlésszöggel rendelkezik a Naprendszer nyolc bolygójának síkjához képest. Pályájának legtávolabbi pontja 97-szerese a Föld-Nap távolságnak, legközelebbi pontján viszont a Plútó pályáján belül halad el a Nap mellett, megközelítőleg 36 csillagászati egységre. Jelenleg ez a Naprendszer legtávolabbi ismert objektuma, a becslések szerint felszíni hőmérséklete 30 fokkal lehet az abszolút nulla felett. A felszíne elméletileg ugyanolyan, mint a Plútóé, sőt méretében sem sokban különbözik, az igazi eltérés abból adódik, hogy jelenleg sokkal messzebb van, mint a Plútó. A csillagászok szerint az égitest most oly távol van, hogy a felszínéről a Nap mindössze egy gombostűfejnyi pontnak látszana.

A metán által uralt égitest 2683 kilométer átmérőjű, míg a Plútó 2240 kilométerrel büszkélkedhet. Az égitest méretét fényességéből határozták meg. Az objektum a Kuiper-öv tagja, melyet a Jupiter és a Szaturnusz gravitációs kölcsönhatásai nagyban befolyásolnak ezért elképzelhető, hogy ezekből az objektumokból a belső Naprendszerbe is besodródhat egy-egy.


A 2003UB313 a Palomar Obszervatórium Samuel Oschin teleszkópján át

A felfedezés egész biztosan újra kirobbantja a bolygó minősítés körüli vitákat. A felfedezők szerint a méretből kell kiindulni, így bármi, ami nagyobb a Plútónál megkaphatja a bolygó minősítést, miközben sokak szerint a Plútó sem nevezhető bolygónak, csupán egy méretes Kuiper-öv objektumnak. Mindenesetre még körülbelül 280 évet kell várnunk, hogy olyan közelségbe kerüljön, mint a kilencedik bolygó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pogi01 #56
    És még mennyi minden van odakint amiröl semmit sem tudunk!
  • irkab1rka #55
    tök mindegy, ha adnak érte dijat. meg pézt. sokat. dellát.
    A mult héten eza három engem is megtalált a sarki közértbe, csak aztán mondtam nekik, hogy lehet elhuzni, pedig már bekatalogizáltak valami vöröseltolódott galaxisnak, pedig még a rumnál sem tartottam.
  • Membrah #54
    Érdekes,h anno a Sednát ugyanez a 3 tudós "fedezte fel"...úgy látszik nagyon vágynak az elismerésre...
  • pipaxy #53
    Mint mondottam az elmélet szerint egy kb. 4 Földtömegű test lehet képes arra, hogy a külső bolygók pályáját a megfigyelt mértékben zavarja.

    Ennek az új égitestnek mennyi lehet a tömege? A négy földtömeg legfeljebb ezredrésze. E miatt ez a bolygó nem az a X. bolygó.
  • Gregorius #52
    Az a gond, hogy most már elvesztettem a fonalat. :-) Nem értem, hogy mi a gond, hogy kicsi, vagy az, hogy nagy? Hogy nagy a tömege, vagy az, hogy kicsi. De ezzel a részével nem is nagyon akarok vitatkozni, a többiben pedig amúgy is egyetértünk. :-)
  • Gregorius #51
    Úgy értettem, hogy az üstökösök pályájához hasonlóan hiperbolikus jegyeket is tartalmaz, sokkal inkább, mint a többi bolygó pályája. Ha fogsz egy elliptikus pályát, és az egyik pontját elkezded nyomni a keringési tömegpont felé, akkor a legközelebbi pontokon hiperbolikus karakterisztika jelentkezik, noha természetesen még mindig elliptikus.
    Persze nem értek én ehhez az egészhez, szóval ha nem tudom megfogalmazni azt, amire gondolok, akkor bennem van a hiba. ;-)
  • pipaxy #50
    Természetesen nem, de elég valószínűtlen, hogy egy ilyen "hangyafing" tömegű bolygó tucatnyi csillagászati egység távolságból elrángatná a nagy gázbolygókat.

    A tanulmány szerint is, amit valaki belinkelt, kb. 4 Földtömegű égitest teheti mindezt.
  • pipaxy #49
    Dehogy keményen hiperbolikus, egy hiperbolapályán lévő test elhagyja a rendszert.
    Ennek pályája keményen elliptikus már lehet, de inkább mondjuk azt: pályája erősen elnyúlt.
  • Gregorius #48
    Nem feltétlenül, nem csak a méret határozza meg a zavaró tényezőt.
  • Gregorius #47
    Azért mert marha messze van, és mivel ilyen messze van, ezért elég lassan kering, a pályája pedig a legszabálytalanabb, inkább egy üstököséhez hasonlít. Keményen hiperbolikus, és emiatt a Naprendszerhez legközelebb és legtávolabb eső pontjai nagyban különböznek, tehát elég soká lesz megint olyan közel hozzánk, mint amilyen közel januárban volt valószínűleg.