Hunter

Kezdődik az X-díj kupa vissza­számlálása

Az X-díj kupa szervezőinek bejelentése szerint elkészült a rakéta tevékenységek beosztása.

A nevezett magánfinanszírozású űrrepülő csapatok október 4 és 9 között próbálhatnák ki magukat és gépeiket Új-Mexikó állam déli övezetében, ahol az eseménynek több város, többek közt Las Cruces és Alamogordo ad otthont. Aki azonban látványos repülési versenyt szeretne, annak egy évet még várnia kell, az idei esemény inkább egy kiállításhoz fog hasonlítani. Bill Richardson, az állam kormányzója már tavaly áprilisban bejelentette az októberi dátumot, hozzátéve, hogy egy egész héten át tartó látványosságot ígérnek a magán űrrepülési projektek bemutatásával, próbarepülésekkel és sok egyéb programmal fűszerezve.


A Countdown, azaz a visszaszámlálás az októberi eseménysorozat felvezetőjeként szolgál, melyben a résztvevő csapatok, mint az Armadillo Aerospace, az XCOR Aerospace, a Starchaser Industries, a da Vinci Project, a TGV Rockets, valamint számos házilag eszkábált rakétával felvonuló szervezet mutatja be alkotásait a nagyközönségnek, reflektorfénybe állítva az alakulgató magán-űrrepülési üzletágat.

Mint tudjuk, a nagy elődön, az X-díjon egyeduralkodó volt a Burt Rutan és Paul Allen nevével fémjelzett SpaceShipOne. A kupával és annak felvezetésével pontosan ezt szeretné elkerülni az X-díj Alapítvány alapítója és elnöke, Peter Diamandis, aki szerint ahhoz, hogy ebből egy iparágat kovácsoljanak számos járműre van szükség, és egy olyan eseménysorozatra, ami több százezer embert vonz és mozgat meg.

Bár nevezőben nem volt hiány az X-díjon sem, a többség még a rajzasztalnál megragadt. Akinek azonban már volt valami kézzelfogható szerkezete, azok sem jutottak tovább a szabadesési teszteknél, amikor a SpaceShipOne már átlépte a szuborbitális határt.


Az optimizmussal most sem állnak hadilábon a csapatok, ezzel együtt kérdéses, hogy valójában hány kilövést láthatunk majd októberben. A Starchasers Industries csak a jövő évi kupasorozatra ígéri rakétájuk indulását, idén csupán a hajtómű begyújtását tekinthetik meg az érdeklődők. Nagyjából ugyanez hangzott el a kanadai da Vinci Project vezetője, Brian Feeney sajtótájékoztatóján is. Ők valamikor jövő nyárra tervezik az első emberi űrrepülésüket, tehát jövő októberben szeretnék a kupán élesben megmutatni magukat. A Rocketplane Limited egy makettet mutat be gépükről, ők jövő októberben vágnak bele az utasszállító repülési programjukba, ami 2007. január-február környéki űrrepülést jövendöl.

Szerencsére akadtak olyan csapatok is, akik már az idén szeretnének bemutató-repülést tartani. Ezek egyike az Armadillo Aerospace. Persze ők sem a végleges változattal, csupán annak egy kicsinyített másával próbálnak majd a magasba emelkedni. A másik az XCOR, ők rakétarepülőgépükkel mutatnak majd be egy repülési sorozatot, amit az egykori űrhajós Richard Searfoss fog kormányozni.

Cikkünk az új űrkorszak születéséről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gade #15
    Igazad van. Azt el fogalmaztam hogy általános mert nem ojan lesz hogy fogom magam, veszek jegyet, aztán gyerünk. De ha jol meg nézed nem véletlen hogy nem azt irtam hogy ürutazás hanem azt ,hogy repülés. Mert szerintam van köztük egy árnylatnyi külömbség.
    De ez csak az én véleményem.
  • babajaga #14
    "Pár évtized mulva lehet hogy általános lesz a ürrepülés"

    Hát azért nem nagyon.
  • Gade #13
    Nem hiszem hogy ide nézel még ,de elfogadom amit mondasz.
  • BiroAndras #12
    "Akoriban egy repülöt se csak ugy öszedobtak és kész. Ez elsöket csak meg kellet tervezni."

    Túl sokat nem tudtak tervezni, mert nem volt meg se az elméleti se a műszaki háttér hozzá. Inkább rengeteget kísérleteztek, és tapasztalatból tanultak.
    És azokat a gépeket egy garázsban pár nap alatt össze lehetett dobni. Egy űrhajót még kész tervrajz mellett is nagyon bonyolult megépíteni.
    Ennek alapvetően két oka van.:
    - Nagy erő kell a gravitáció legyőzéséhez, és az űrhajóknál nem lehet a felhajtóerőre támaszkodni.
    A repüléshez szükséges teljesítmény/tömeg arányt egy egyszerű robbanómotor elérheti, az űrhajóknál viszont a leghatékonyabb rakéták is épp csak elégségesek. Valószínűleg túl kell majd lépni a kémiai meghajtásokon.
    - Az űrben meg kell védeni az embert a barátságtalan körülményektől (fűtés, túlnyomásos utastér, a levegőben a CO2 és O2 arányának szabályozása, ...).
  • Hedgehunter #11
    Megvan az orokelet formula....
  • Csacsis #10
    Ez lesz a büntetés. HA bliccelsz, kidobnak az ürbe!
  • Gade #9
    Akoriban egy repülöt se csak ugy öszedobtak és kész. Ez elsöket csak meg kellet tervezni.
  • Roli #8
    Akkor a bliccelők hogyan szaladnak el? :D
  • PoisonBorz #7
    Azért nem kéne hasonlítani, kezdetleges repülőt egy okos mesterember egy brigáddal össze tud dobni (közlekedési társaságoknak aztán ráértek rávetni magukat a tervekre), űrrepülőnek már csak a tervezése iszonyat hátteret igényel.
  • NEXUS6 #6
    Több ilyen rendezvényre lene szükség. A múlt század elején világszerte összegyűltek az ilyen rendezvényen az "aviatikusok" és népszerűsítették a repülést.

    Bár valszeg, ha nincs az 1. meg a 2. világháború akkor talán olyan DC-3 szintű repülőgépeink lennének;)