Hunter

Új 50 millió dolláros díj a magán űrrepülés ösztönzésére

Miközben az űrrepülési mérnökök a héten a 10 millió dolláros Ansari X-díjra koncentrálnak, egy nevadai milliomos egy ennél is busásabb díjazású versenyt tervez, mely azűrben manőverezni és dokkolni képes gépek fejlesztését ösztönözné.

Robert Bigelow, a Las Vegas központú Bigelow Aerospace vezetője magasabb követelményeket állít a magán űrrepülés úttörői elé az 50 millió dolláros America's Space Prize, azaz Amerika Űrdíja elnevezésű versenyével, melynek célja egy hét űrhajós szállítására alkalmas orbitális szerkezet megépítése az évtized végéig, írja az Aviation Week and Space Technology .

Bigelow az Aviation Weeknek elmondta, az általa kiírt díj győztese nem csupán az 50 milliót teheti zsebre, de opciót kaphat a Bigelow Aerospace által fejlesztés alatt álló felfújható űr-lakómodulok kiszolgálására is, ami szintén nem rossz bevételi forrás. Akárcsak az Ansari X-díj, az America's is megköveteli a nevezőktől kilövő képességeik gyors demonstrálását, tette hozzá Bigelow.


Bigelow igazi célja egy felfújható űrbázis ellátásának megoldása

Az X-díj gépeinek három embert kell magukkal vinniük 100 kilométeres magasságba, két héten belül kétszer. Ezt a sorozatot kezdi meg szerdán a SpaceShipOne, melyet Burt Rutan és cége a Scaled Composites épített meg. Elvileg szorosan a sarkukban jár a Wild Fire Mark VI, a kanadai GoldenPalace.com (ex-da Vinci Projekt) repülőalkalmatossága, Brian Feeney vezetésével, bár a kanadai csapat október 2-i kilövési dátumát felülvizsgálta és visszavonta, az új dátumot még nem árulták el.

Bigelow terve olyan űrhajó megépítésére rábírni a csapatokat, ami nem csupán szuborbitális ugrásokra képes, hanem az előirányzott 160 kilométeres magasságban manőverezési és dokkolási képességekkel is rendelkezik, majd kibírja az óránkénti több mint 28 000 kilométeres sebességű visszatérést a Föld légkörébe. Bigelow felfújható moduljainak első tesztváltozata 2005 novemberében várható.


Bigelow terve a képen tesztelés alatt látható NASA TransHab koncepcióján alapul

A NASA is bejelentette saját kezdeményezéseit a magán űrtörekvések pénzdíjazásaira Centennial Challenges elnevezésű irodáján keresztül, ami 250 000 és 30 millió dollár között írhat ki díjakat. A lehetséges kiírások között olyan célkitűzések szerepelhetnek, mint a holdra való leszállások és az aszteroida minta visszajuttató küldetések, nyilatkoztak a NASA tisztviselői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kicsy #14
    Öö izé, ez a #3,4,5,7-ra válasz, nem a #11-re, csak félrekatt.
  • kicsy #13
    SG Space Team :) Valaki szervezzen be egy pénzes embert :)
  • RoD #12
    A "legkedvesebb" milliárdosunk Bill Gates mikor irja ki a saját pályázatát? Nyolcadik utas: a kékhalál.
  • a_n_d_r_e_w #11
    Ez az, odakint fognak lézengeni :))))
  • Mice #10
    "a földön minden tizedik ember űrhajós lesz" ez baj?

    még mindig jobb mint ha odakint lézengenek
  • sz4bolcs #9
    őőőőőőőőőűűűűűűűűűűűűű - Nyughass már vuki! :-)
  • SuD #8
    jaja benne vagyok! :D

    egyb. ez most azér lesz poén, mer egyre több nevezést fognak csinálni mint pl.
    "A NASA is bejelentette saját kezdeményezéseit a magán űrtörekvések pénzdíjazásaira Centennial Challenges elnevezésű irodáján keresztül, ami 250 000 és 30 millió dollár között írhat ki díjakat. A lehetséges kiírások között olyan célkitűzések szerepelhetnek, mint a holdra való leszállások és az aszteroida minta visszajuttató küldetések, nyilatkoztak a NASA tisztviselői."

    ennek jövője lesz... a földön minden tizedik ember űrhajós lesz és fejvadászkodni fogunk és alkalmi űrhajós melókat végzünk majd :D
  • Nyiri #7
    Az ilyen versenybe is is csak olyan kezdhet bele akinek jopal milla van letetbe. Gazdagok szorakozasa lesz ez ugy latom.
  • NEXUS6 #6
    Mézga Aladár rulez!!!!!

  • pilóta #5
    Lehetek a pilóta?