Hunter

A SpaceShipOne megnyerte az X-díjat

Másodszor is űrtörténelmet írt a SpaceShipOne, miután öt nappal első repülése után újra több mint száz kilométeres magasságot ért el, ezúttal egy másik pilótával, az 51 éves Brian Binnie-vel.

A repülés 10 millió dollárt hozott a tervező Burt Rutannak és tőkés társának, Paul Allennek. A repülés időbeosztása hasonló volt az elsőhöz, a karcsú kéthajtóműves White Knight hordozó-repülőgép - szintén Rutan innovatív tervezése - magyar idő szerint 15 óra 49 perckor, 15000 méteres magasság felett eresztette el a SpaceShipOne-t. Másodperceken belül Binnie begyújtotta a gép hibrid rakétahajtóműveit és az űrrepülő közel függőleges pályán nekilódult az égboltnak.


Az első repülésen a gép a hangsebesség több mint két és félszeresénél egy csavarba került, ezért az akkori pilóta, a 63 éves Mike Melvill 11 másodperccel hamarabb leállította a hajtóművet a tervezettnél. Ezúttal a rakéta-repülőgép meredek emelkedése alatt végig stabilan haladt, durván 111,5 kilométeres magasságot érve el, mielőtt megkezdte volna zuhanását a Mojave-sivatag felé. A repülőgépek korábbi magassági rekordját Joe Walker tartotta, aki 1963-ban egy X-15-össel 107,2 kilométeres magasságig jutott.

Mielőtt a SpaceShipOne elérte volna röppályájának csúcsát Binnie élesen felfelé fordította a gép főszárnyát, így óriási aerodinamikai ellenállás keletkezett a visszatéréskor. Rutan találmányának köszönhetően a gép egy tollaslabdához hasonlóan "hasast ugrott" a légkörbe. A procedúra, ami múlt szerdán hibátlanul működött, egyben jó szolgálatot nyújtva Melvillnek a SpaceShipOne váratlan forgó mozgásának megszüntetésében, ezúttal is tökéletesen ment. A röppálya csúcsán létrejött három és félpercnyi súlytalanság után Binnie-re több mint 5 G hatott, amikor belemerült a sűrűbb légkörbe.


Innen már egyenes volt az út a Mojave reptérre, ahol Rutan, Allen és az X-díj képviselői mellett a szponzorok, VIP-k, újságírók és az érdeklődők hada várta a gépet és pilótáját. Az X-díjért járó trófeát és a 10 millió dollárt november 6-án veheti át Rutan és Allen St. Louisban. Nagy pillanat volt a mai Paul Allennek, aki több mint 20 millió dollárt pumpált a projektbe, és Burt Rutannak, aki a repülés korai napjait idéző lelkesedéssel és újító mérnöki munkával vetette magát a küzdelembe.


A mostani repülés pilótájának kilétét csupán néhány órával a repülés előtt árulták el. Binnie, a haditengerészet repülőiskolájában végzett berepülőpilóta több mint 4600 órát repült 59 különböző repülőgépen és 33 harci bevetést tudhat maga mögött, legutóbb a White Knight pilótájaként teljesített, de múlt decemberben ő hajtotta végre az első hiperszonikus repülést a SpaceShipOne-nal, így egyáltalán nem volt számára idegen a feladat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #46
    De azért kevesebbe került neki (%ban) ez, mint nekem mondjuk egy DVDíró..
  • Kutuvoz #45
    Igen, igazad van! De mégis! 41 év alatt jutottunk el idáig? Ez sok...
    Ez már jobb, remélem lesz belőle valami.
    www.sg.hu/cikk.php?cid=33893
  • jeec #44
    Anteris!
    Azért ne zavarjon a White Knight, mert a Scaled Composits pont erre a célra tevezte, és gyártotta a repülőgépet. :)
  • Cat #43
    mi ezen a furcsa? itt a magánerő a lényeg
  • Kutuvoz #42
    "A repülőgépek korábbi magassági rekordját Joe Walker tartotta, aki 1963-ban egy X-15-össel 107,2 kilométeres magasságig jutott."
    1963!!?
  • Mice #41
    ha megnézed a top mittoménhanyas listán amin gates feje is virít hanyadik helyen és mennyi pénzzel ál, akkor azért rájössz, hogy neki se heti zsebpénz volt
  • Mice #40
    gratu
  • Cat #39
    az ürrepülőnél alkalmazott gyorsítórakéta se jobb - az első méterek a legnehezebbek, szóval ha olcsóér' fel lehet vinni 10 kmre, és felgyorsítani többszáz km/órára, akkor mért ne?
  • Anteris #38
    engem kicsit zavar az a hordozórepülőgép. Ez így valahogy nem az igazi.
  • Emmegki #37
    Szép teljesítmény! Bemutatták, hogy nem csak állami keretekben lehet űrhajót gyártani.

    "Nagy pillanat volt a mai Paul Allennek, aki több mint 20 millió dollárt pumpált a projektbe," - nem kellett mélyen a zsebébe nyúlnia, M$ alapító tag...