Gyurkity Péter

Adware programot vásárol fel a Microsoft?

Amerikai források szerint a szoftvercég az internetes keresőkhöz való felzárkózás részeként a Claria nevű szoftver felvásárlását tervezi, amely nem más, mint a felbukkanó reklámjairól jól ismert Gator szoftver utóda.

A The New York Times értesülése szerint a Microsoft tegnap már 500 millió dollárt kínált a szoftver fejlesztőjének, ám könnyen lehet, hogy a tárgyalások mégis zátonyra futnak. A vállalathoz közel álló források szerint ugyanis a felvásárlást meglehetősen sokan ellenzik a Microsofton belül, attól tartva, hogy az ágazat jelentős szereplői és a felhasználók egyaránt erős kritikával illetik majd a lépést, és azzal vádolják meg a vállalatot, hogy minden eddiginél szorosabb ellenőrzésre törekszik a világhálón.

Az egyezség támogatói viszont azzal érvelnek, hogy a Claria/Gator felvásárlásával kezelhetőbbé válik az reklámszoftverek területe, és szigorú szabályok bevezetésével megakadályozhatják a korábbi kihágásokat.


A belső források szerint maga Steve Ballmer vezérigazgató, és Bill Gates, a Microsoft elnöke is tevékenyen kiveszi részét a vitákból. Nem véletlen, hogy a vállalaton belül ilyen heves ellenállást vált ki a gondolat, ugyanis az egykori Gator mellékhatásai meglehetősen jól ismertek az internetezők körében, és azok akik egyszer már kapcsolatba kerültek a szoftverrel, másodszorra már nagy valószínűséggel igyekeznek messzire elkerülni azt. Ez igaz még akkor is, ha más hasonló programokkal ellentétben a Gator nem törekedett saját maga álcázására, és több szabadon terjesztett szoftver reklámhátteréül is szolgált.

Ezt a program fejlesztője is érzékelte, ezért a névváltoztatást követően a vállalat megpróbált némi nyugalmat teremteni maga körül, és megváltozott stratégiájával igyekezett javítani a cégekhez és felhasználókhoz fűződő kapcsolatán. Ezt szolgálta a tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott peren kívüli megállapodás, illetve a februárban meghirdetett átfogó webes reklámhálózat, amelynek révén a fejlesztő cég a felhasználók igényeihez igazodó célzott hirdetésekre helyezte át profilját.

Szakértők szerint a Microsoft is ebben lát fantáziát, nem pedig a felbukkanó reklámokban, és elsősorban a Claria hosszú távú felhasználásában lehet érdekelt. Az egyeztetésekről szóló hírt eddig egyik vállalat sem erősítette meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • stratoman #22
  Esetleg próbáld meg letiltani a veszélyes oldalakat pl. így:

  Link

  Az itt felsoroltakat nyugodtan letilthatod, nem fognak hiányozni...
 • Hege15 #21
  Na most reagálok az egészre
  Az hogy én 6 szor huztam újra az az én hülyeségem eddig 1szer omlott teljesen össze a windóz a többit meg azért csináltam mert untam hogy 3 napig kell szarakodnoim hogy ne 100% -on menjen a gép
  arschsg üzenetére meg annyit hogy nem pizsamaosztás volt csak én péntek este nem gépezek hanem megyek bulizni
 • HELPer #20

  Ez a kép pont idevaló! [i]egy kis NYT magyarországon


  Ahoz, hogy tovább tudjam a TIMES oldalán a cikket, ahoz kell regisztrálnom, talán még VISA-t is kellene használnom. Ugyan azt a hírt, akár a CNN oldalán is megtalálhatom... sztm...
 • HELPer #19
  a mic kijavítja és átalakítja és lesz egy használható progi!?

  Pl.: Microsoft AntiSpyware nagyon jól sikeredet még én is használom!
 • Inquisitor #18
  Heh, vagy kell valami amit leírthat a siralmas AntiSpyware cuccosuk? ;)
 • blackeagle #17
  Nem ,most telepiti 7.szer az a szemetet.
  Anno még fertözött koromban volt egy m$ mentés linux alatt , ha behalt simán csak visszakopiztam.
 • asysoft #16
  Biztosan így akarja az MS kiírtani a spywareket:)))
  Viccet félretéve, tényleg érdekelne, h mi a fenét akarnak ezzel...
 • arschsg #15
  Biztos már pizsamaosztás volt:)
 • PityBull #14
  Amúgy teljesen igazad van!
  De nem is nagyon reagál a jógyerek a beszólásaitokra!
 • PityBull #13
  Én ugyan nem bánom!