Gyurkity Péter

Hatékonyabb védelmet ígér az új Yahoo Anti-Spy

A Yahoo új Anti-Spy alkalmazása a vállalat szerint az eddigieknél hatékonyabb védelmet nyújt a kémszoftverek és a reklámok ellen, de a szoftver igazi érdekessége, hogy még a cég partnerének számító Claria eljárását is kiszűri.

A Yahoo az elmúlt hét közepén jelentette be a továbbfejlesztett alkalmazást, amely a Yahoo Toolbar szerves részeként elsősorban a kémszoftverek elleni védelemmel bővíti ki a Toolbar szolgáltatásait. Az Anti-Spy emellett az internetes reklámok nagy részét is kiszűri, amelyek felugró ablakokban keserítik meg a szörfözők életét. "Nagy örömmel fogadtuk a felhasználók észrevételeit, és számos változtatást hajtottunk végre a béta változaton" - írta egy emailben Aaron Ferstman, a Yahoo szóvivője. Hozzátette, hogy a felhasználók által javasolt változtatások révén a program megkülönbözteti a nyilvánvalóan veszélyes szoftvereket azoktól, amelyek mindössze némi figyelmet és óvatosságot igényelnek.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a továbbfejlesztett alkalmazás - nyilvánvaló előnyei ellenére - hátrányos következményekkel járhat a Yahoo és a Claria közötti együttműködésre nézve. A Claria az online reklámok egyik legnagyobb szervezője és készítője, de az új Anti-Spy - a két cég évek óta gyümölcsöző együttműködése ellenére - az általuk alkalmazott eljárást is automatikusan kiszűri. A Claria - korábbi nevén Gator - ugyanis egy 2002-es megállapodás alapján a Yahoo Overture Services által továbbított reklámokat jeleníti meg a GAIN szoftver felugró ablakaiban. A szóban forgó reklámok a Claria tavaly elért 35 millió dolláros bevételének 31 százalékát tették ki - 2002-ben a vállalat mindössze 3,5 millió dollár bevételre tett szert.

Az Overture Service szóvivője sietett leszögezni, hogy a Clariával kötött megállapodásuk továbbra is érvényben marad, mivel a cég mindig is betartotta a partneri szerződés követelményeit. Ezek a követelmények előírják, hogy a vállalat köteles részletesen tájékoztatni a felhasználókat a GAIN szoftver működéséről, és lehetővé kell tennie az alkalmazás egyszerű eltávolítását.

A News.com által elvégzett teszt alatt az Anti-Spy az adware kategóriába sorolta a Gator eWallet által telepített programokat, viszont a Claria egyes alkalmazásai már a "Hijacker" minősítést kapták, ami azt jelenti, hogy a program a felhasználó tudta nélkül - olykor visszafordíthatatlanul - megváltoztatja a böngésző bizonyos beállításait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Tudják h mindenki rühelli ezt a nevet, ezért lett Claria.
    /A 'Hijacker' tevékenység nem törvénysértő? S ezzel kerestek 10millió dolcsit? Lovat nekik!!
  • 12346 #3
    eh, ma mikor hazatértem 5 nap után pont ez a yahoo toolbar fogadott.. aztán reflexből töröltem is. jó ez? nem nagyon bízom ezekben.

    viszont Gator
  • [HUN]PAStheLoD #2
    áhh jó is hogy emlékeztet a cikk , lefuttatom a SpyBot S&D -t :P
  • the Godfather #1
    Die Gator, die!!!