Gyurkity Péter

A fájlcserélők ellen döntött a Legfelsőbb Bíróság

A kedvező előjelek ellenére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mégis a fájlcserélőket fejlesztő cégek ellen döntött, és kimondta, hogy a p2p-hálózatokat kifejlesztő és üzemeltető vállalatok felelősek a felhasználók által elkövetett jogsértésekért.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletét azzal indokolta, hogy a sok esetben reklámcélokra hasznosított p2p-hálózatok működtetői meg sem próbálják korlátozni a kalózmásolatok terjedését, sőt, a kalózok munkáját megkönnyítő szoftvereik népszerűsítésével egyenesen hozzájárulnak a törvénytelen cselekedetekhez. Ily módon felelősségük egyértelműen megállapítható, de csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy az adott vállalat a kalózmásolatok letöltésének lehetőségét is saját szoftverének népszerűsítésére használta fel. Ezt az ügyben eljáró testület lesz hivatott eldönteni.

A hivatalosan a Metro-Goldwin-Mayer Studios Inc. és a Grokster között zajló perben tehát a kiadók melletti döntés született, amely egybehangzó vélemények szerint rendkívül súlyos következményekkel járhat a p2p-hálózatokra nézve. A fejlesztők felelősségét kimondó döntés ugyanis hosszas jogi küzdelem után lehetőséget ad a nagyobb kiadóknak, hogy újabb perek útján kényszerítsék térdre a Groksterhez hasonló vállalatokat, azon az alapon, hogy ezen vállalatok tudatosan segítik elő az illegális másolatok terjesztését, tetemes károkat okozva ezzel a szerzői jogok tulajdonosainak. Ez pedig azt jelentené, hogy az egykor oly népszerű Napster, majd számos népszerű BitTorrent tracker oldal bezárása után a hagyományos p2p-hálózatok sem kerülhetik el sorsukat.

Nem kell azonban a fájlcserélgetés teljes visszaszorítására irányuló hadjárattól tartanunk. A kiadók ugyanis minden valószínűség szerint nem ellehetetleníteni, hanem felhasználni kívánják a p2p-hálózatokat, amit többek között a Grokster és a Sony BMG közös projektje, valamint a Peer Impact néven indult kezdeményezés is mutat. Kérdés, hogy ez mennyiben hatja majd meg a felhasználókat, és sikerül-e a kiadóknak legális keretek közé szorítaniuk azt a technológiát, amely - a világháló adta lehetőségeket kihasználva - éppen a decentralizáltságra, a szétszórtságra épít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #38
    a nagyobbak többnyire nem gnu és gpl-esek, max freeware-ek de ettől még fizetett programozók ülnek előttük...
  • DanyyX #37
    Fejlesztők?
    Többnyire nyílt forráskódú progikról van szó.
    Vagy kiütik az összen embert, aki ért a programozáshoz?
  • BlackRose #36
    Nem ez mindenkire érvényes, neked esetleg abban lenne igazad, hogy ez egyenessen arányos az adott ország hatalmához (relatív és abszolút), de ez persze nem csak országokra vonatkozik, minnél nagyobb hatalommal rendelkezik valaki annál nagyobb a felelősége is mások iránt, komolyabban és keményebben védi érdekeit még akkor is ha ennek ára az amit maga is képviselni akar. Na de ez most már nagyon off-topic, a lényeg abban rejlik, hogy mindég könyebb lemondani arról amit kapsz mint arról amit adnod kell... éppen azért van ez, hogy a p2p esetében is inkább azokat nyomja le a rendszer akik valamit kapnénak, azzal az indokkal, hogy ha nem kapnak nem haragszanak meg, míg ha valakitül elveszel valamit, akkor az már reális veszteséget könyvel el, potenciális nyereség helyett és ekkor mindég nagyobb a harag, mindég komolyabbak következmények, a bíróság ezt képviseli a törvények, a jogállam és a stabilitás érdekében, nem pedig ahogyan sokan hiszik az igazság érdekében.
  • Cat #35
    "sajnos nem mindenütt alkalmazható egyértelműen a civilizácionk értékeit védő mechanizmus"

    Mármint ezt úgy akartad írni, hogy az Egyesült Államok számára...
  • BlackRose #34
    "The court said it's not what a product or service can do or how it may be used that makes the company behind it liable under copyright infringement law, but how the company promotes and markets that product or service.
    "

    http://www.forbes.com/home/technology/2005/06/27/grokster-copyright-file-sharing-cx_ah_0627grokster2.html

    vagyis röviden, nem a p2p szoftvert teszik felelőssé, hanem ennek a használási módja, vagyis az, hogy illegális vagy legális tartalmak forgalmát hogyan kezeli a cég. És ez éppen annak a megfelelője amit mondtam, tehát a dolog ilegális része van fokuszban. Na, hogy csak összehasonlítást tegyek a fegyverekhez... ha pl. a Colt a hirdetéseiben az állna, hogy "our guns let you to kill your neighbor when they dog shit in your backyard..." vagy a Boeing a következő hirdetéssel jönne elő a nemzetközi fegyvervásáron, hogy "a mi harcigépeink segítségével percek alatt szetzúzhatjátok a szomszédos országot amikor ez nem akarja csökkenteni a vámot a termékeitek iránt", vagy "a mi támadó helikoptereinket szivessen eladjuk Észak Kóreának, hogy ráverjen az esetleges disszidensekre, meg bátóritottuk a Columbiai drogkartellt, hogy rakétarendszerünk segítségével nagy előnyre tennének szert a hatóságokkal szemben és ezért eladtuk nekik a rendszert", na biztos vagyok benne, hogy ebben az esetben álltalában a bíróság hasonlóan döntene mint a p2p esetében, persze itt már beszáll a dologban a politika is és akkor az amit irtam szelektíven lenne alkalmazva, pl. valamit ami igazábból illegális legálisnak minősítenének... pl. az ami ma történik, kompromisszum nélküli harc a terroristáknak nyilvánítottak ellen, még akkor is ha... na jusson csak eszünkbe egy pillanatra Guentanamo és akkor minden világos. Na de ez a valós világ... sajnos nem mindenütt alkalmazható egyértelműen a civilizácionk értékeit védő mechanizmus.
  • Praetor #33
    Nem csodálkozom.
    A tőke diktál...
  • Hippo #32
    Giga LOL, az amerikaiak is egyre hülyébbek! mind pöcsfej, most ez mégis mire volt jó, szvsz semmire :D
  • BlackRose #31
    Ez a vita égy marhául megfejthetetlen dolog elé állitana bennünket amelyben sajnos sohasem tudnánk megfelelő választ adni... de mondjuk rá, hogy ha egy meghatározott szemszögből nézzük a dolgokat akkor igazad van, na én itt azért továbbra is megdönthetetlennek tartom azt a tényt, hogy a fegyverek elnyomó többségét védelemre használják, és inkább mint egy biztosíték arra, hogy ne legyen nagyobb baj, persze ez csak abban az esetben érvényes ha figyelembe vegyük, hogy fegyverek léteznek, mert ha nem lennének megengedve akkor nem is kellene védekezni... de tény az, hogy a haderő, a honvédség a fegyvereket védelemre használja és ha nem támadnak meg akkor nem is használják, így van ez a rendőrség esetében is, meg a lakosság önvédelmi célú fegyverkezése esetében is. Persze mindég van itt is kivétel, de a fegyverek zöme legálissan van használva, most ha erkölcsileg piszkálnánk a dolgokat akkor ezzel én sem értenék egyett hozzád hasonlóan.
  • Pharaoh #30
    Microsoft is p2p fejleszt, akkor őket is beperlik majd?
  • palika22 #29
    Arra kiváncsi vagyok, hogy a Microsoft most mit csinál most a p2p fejlesztésével....
    """de csak akkor, ha bebizonyosodik, hogy az adott vállalat a kalózmásolatok letöltésének lehetőségét is saját szoftverének népszerűsítésére használta fel.""" Számomra ez tipikus amcsi jogász döntés. Ezzel a mondattal perek tucatjai indíthatóak el. Lesz egy-két évig melójuk a bíráknak minden szinten és az ügyvédkék is megtarthatják a jól tejelő kiadó kuncsaftokat.... Gusztustalan.....