Gyurkity Péter

Döntés születhet a fájlcserélők ügyében

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága várhatóan a jövő héten hozza meg döntését a fájlcserélő szoftverek ügyében, amelyben többek között a p2p-szoftvert fejlesztő vállalatok felelősségét hivatottak meghatározni.

Amint arról korábban beszámoltunk, a per a nagy zenei kiadók és hollywoodi filmstúdiók kezdeményezéséből indult, akik azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki a fejlesztők felelősségét, és kötelezze azokat megfelelő összegű kártérítés megfizetésére. Minderre azután került sor, hogy a fellebbviteli bíróság a kiadók ellen foglalt állást, és kijelentette, hogy a p2p-hálózatok és a mögöttük álló vállalatok - a videólejátszókat gyártó cégekhez hasonlóan - nem felelősek a szerzői jogok megsértéséért.

Az amerikai zenei kiadókat és a jelentős filmstúdiókat tömörítő szövetségek még tavaly októberben nyújtották be közös beadványukat, de a per csak március utolsó hetében kezdődött, és rövid idő alatt kiderült, hogy a testület néhány tagja nem nézi jó szemmel a RIAA és az MPAA erőfeszítését.

A per azonban még korántsem dőlt el, és előfordulhat, hogy a Legfelsőbb Bíróság mégis kimondja majd a Grokster és a StreamCast Networks felelősségét, megpecsételve ezzel a fájlcserélő szoftverek sorsát. A végleges döntés ugyanis óriási jelentőséggel bír mind a jelenlegi helyzetet, mind a technológia jövőbeni felhasználását illetően. "Utoljára 21 évvel ezelőtt került a Legfelsőbb Bíróság elé ilyen nagy jelentőségű ügy. A mostani per a technológia terén azóta végbement változásokat jelképezi, és egyértelműen jelzi, hogy néhány esetben a szabályok módosítására van szükség" - jelentette ki Raymond van Dyke, washingtoni ügyész, a szerzői jogi esetek szakértője a The Register érdeklődésére.

Ebben sokan egyetértenek, sőt, többek szerint az ügy az utóbbi évek egyik legfontosabb szerzői jogi perének számít. A RIAA és az MPAA álláspontja mit sem változott a korábbiakhoz képest: a két szervezet elítéli a p2p-szoftverek fejlesztőit, nem beszélve az illegális másolatok terjesztő személyekről, akik többször hangoztatott panaszaik szerint havonta több millió dolláros kárt okoznak. Amennyiben a mostani ügyben ez az álláspont kerekedik felül, kétségtelen, hogy minden eddiginél szigorúbb megszorítások és keményebb fellépés várható, nemcsak a szoftverfejlesztő vállalatok, hanem a felhasználók ellen is.

Itthon az utóbbi időben megszaporodtak a kalózmásolatok elleni akciók: fogtak el kézikamerás filmkalózt, DVD-másolókat, foglaltak le DC++ hubot, sőt, ideiglenesen az egyik legnagyobb magyarországi DC++ hub, a Mátrix is megbénult. De semmilyen jel nem utal arra, hogy a hatósági akciók tartósan komolyabb hatást gyakorolnának a hazai fájlcserélgetésre, vagy az illegális kalózmásolatok terjesztésére, de egy kedvezőtlen amerikai döntés előbb-utóbb az európai országokban, így Magyarországon is éreztetné hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gregorius #33
    Hát pont ez az, amit nem tehetnek meg.
  • pemga #32
    A hölgy a képen egy gonosz, velejéig romlott, minden hájjal megkent file-cserélő :). Hát nem látod? :). Németo-ban kb. féléve nyomtak egy kampányt amiben rosszul beállított hölgyeket mutattak olyasmi szöveggel, hogy "a warezolás rosszat tesz az arcbőrnek" vagy valami ilyesmi. (értsd.: börtönszín). Innen származik egyik új kedvenc kifejezésem, a "kalóznő" :).
  • Yoghurt #31
    Erről volt egy jó South Park rész, amiben Lars Ulrick (nem tom így írják e) a Metallica dobosa ott sírt a márványpalotája udvarán a medencéje mellett, hogy nem tudja megvenni a 24 karátos szökőkútját a jövő héten, és még várnia kell rá egy hónapot, mert a szemét emberek inkább a netről töltik az mp3 at, minthogy megvennék a CD it:))))

    Szernitem az ilyen jogszabályoknak kb annyi jövője van, mint az alkoholtilalomnak, mert még annyi igazságtartalma sincs. Jogászok, és jogászhallgatóktól kérdek, a jogaszabályok nem egyetlen célt szolgálnak, hogy a dolgok megfeleljenek az emberek általánios igazságérzetének? Persze nem egy emberének, mert az a diktatúra:)
  • Hegyikecske #30
    Öö mit keres az a csaj ott a képen ?:D
    Ja és fájlcserélő.. ha már itt tartunk... Csukják le az összes férfit is, mer képesek lennének nemi erőszakra :D Nah szal az egy dolog h fájlcserélőkön terjednek a dolgok de azt lehet chatként is használni... és ha nem fájlcserélőkön terjedne a cucc akkor máshol, erre amugy már több jogvédelmi szervezet is rájött h neki kez csak rossz lehet (pl artisjust már egész normális)
  • jefferson83 #29
    Szoftver + a JÁTÉKOK :(
  • alma2 #28
    hiaba lehet neked magancelu masolatod, filmekrol, zenekrol, ha elviszik a geped a zsaruk, van rajta x mega zene, amit megtalalnak az itthoni forgalmazoknal, radverik, es minden egyes albumhoz beirjak az okozzott kart, ami x ezer forint !!!
    es te meg se mersz szolalni, de hat lehet neked masolatod,ha van annyi penzed amennyi a masolt zenek erteke :) ennyit a "torvenyekrol" es azok betartasarol...


    errol ennyit.
  • Hege15 #27
    nekem volt 1 oldalam a gportalon a www.demos.gportal.hu csak már más regisztrált rá na mindegy nekem küldtek egy levelet hogy töröljem le a zenéket vagy külömben megyek a dutyiba. Szal nem a fájlcserélőket kéne basztatni hanem a szerveres fiúkákat. Egyébként a fájlcserélők elleni küzdelem egyetér a szélmalom harcal , ezt mindenki tudja kár hogy ők nem
  • M2 #26
    A nagy zenei kiadók és hollywoodi filmstúdiók is megérdemelnének egy pert a nyakukba: a társadalom és a közízlés ellen elkövetett, káros következményekkel járó bűncselekmények elkövetéséért.
  • Hege15 #25
    nekem volt 1 oldalam a gportalon a www.demos.gportal.hu csak már más regisztrált rá na mindegy nekem küldtek egy levelet hogy töröljem le a zenéket vagy külömben megyek a dutyiba. Szal nem a fájlcserélőket kéne basztatni hanem a szerveres fiúkákat. Egyébként a fájlcserélők elleni küzdelem egyetér a szélmalom harcal , ezt mindenki tudja kár hogy ők nem
  • Gregorius #24
    A leszedőkkel amúgy sincs baj, Magyarországon a letöltés nem illegális, csak a feltöltés.
    Ez alól kivétel a szoftver. De például hiába találnak nálad 200Gb zenét, filmet, azt mondod, hogy te ezt nem másoltad tovább, hogy továbbadd, saját célra van, és nem tehetnek semmit. A Magyar fogyasztói törvény megengedi a magáncélú másolást. Mondom, kivétel ez alól a szoftver.