Berta Sándor

Új finn szoftver a fájlcserélő rendszerek ellen

A Viralg finn szoftverfejlesztő cég a fájlcserélő hálózatok forgalmát egy új technológia segítségével akarja visszaszorítani, mely azt használja ki, hogy a P2P-kliensek ugyanazt a fájlt több forrásból töltik egyszerre.

Rájár a rúd az elmúlt hónapokban a fájlcserélőkre. Nemcsak a zene és a filmipar keseríti meg az életüket, de egyre több más megoldás is napvilágot lát, amelyek célja egyértelmű: az illegális tartalmak letöltésének bármilyen törvényes eszközzel való megakadályozása. A Viralg programja látszólag ugyanúgy működik, mint napjaink bármelyik korszerű fájlcserélő rendszerének szoftvere. A felhasználók által kért adatokat több eltérő forrásból engedi beszerezni. Azonban amint létrejön a kapcsolat a szoftver és egy fájlcserélő számítógépe között, az adott, korábban az internetezőtől kért fájlok úgynevezett hash-aláírást az alkalmazás szimulálja és a letöltött fájlba, illetve adott esetben annak a helyére csak szemét, vagyis semmitmondó, használhatatlan információ kerül.

A fájlcserélők csupán a chunkok, vagyis a fájlrészek összeillesztése után döbbennek rá, hogy az általuk annyira várt, a szerzői és a szomszédos jogok védelme alá tartozó filmek és zenefájlok helyett csak egy használhatatlan információcsomagot kaptak. A technológia a Viralg tájékoztatása szerint egyaránt használható filmek, zenei művek vagy szoftverek esetében.

Mivel maga a szoftver nem az adatfájlok neve vagy tartalma alapján szűri meg az illegális anyagokat, így a szerzői jogok által védett művek titkosítása sem jelent megoldást a fájlcserélést blokkoló technológia ellen. Az első tesztek, amelyeket a BMG zenekiadó finn leányvállalatánál végeztek, sikeresek voltak. A szoftver először csak néhány zenefájl cseréjét akadályozta meg, majd később már az összes fájlét. A módszer annyira bevált, hogy a FastTrack-hálózat (Kazaa) gyakorlatilag teljesen megbénult, működésképtelenné vált. A BMG Finnország forgalma pedig ebben az időszakban annyira megnőtt, hogy a cég piaci részesedése 15-ről 25 százalékra emelkedett.

A Viralg szoftvere iránt eddig máris számos médiavállalat, online zenebolt és egy játékkonzol-gyártó cég is érdeklődik. Ezenkívül a cég fájlcserélést blokkoló programja megnyert egy, a közelmúltban megrendezett, új technológiák számára kiírt versenyt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blaze #38
    Azért így is van egypár fake fájl akárhogyis vesszük. Jelenteni kell az opoknak az ilyen embereket, végűlis azért vannak az opok, hogy bannolják az emberkéket.:)))
    A régi Mátrix hubon pont az ilyen asvás, bsás geciket próbálták távol tartani azáltal, hogy regisztrálttá tették a hubot.
  • ZXer #37
    Pedig elvileg működhetne egy ilyen. Ismert hashhez kreálni egy azt eredményező filet valóban nem lehet, de nem is kell. Ugyanis a letöltő mindenkitől elkezd tölteni, aki azt állítja, hogy neki az a bizonyos hashű fileja van. (magyarul nem kell, hogy ténylegesen rendelkezzen a feltöltő a filelal, elég ha azt mondja) Tehát amikor valaki elkezd tölteni szemetet ez csak a végén a file összerakásakor derül ki. És akkor se lehet beazonosítani, hogy a file melyik része rossz, el kell dobni az egészet. És lehet előről kezdeni az egészet. Valószínűleg ugyanazoktól a feltöltőktől...
  • szivar #36
    Ha vki megcsinálja -ésszerű időn belül- , akkor őt simán matekzseninek lehet titulálni :). Vki említette a kínaiakat, nekik állítólag sikerült. Igaz hogy a fájlméret nem stimmelt... És bizonyosan eltelt némi idő ezen mutatvány produkálásáig, mert (ha jól emlékszem) valami 2^69 művelettel érték el ezt az eredményt. Mellesleg a HASH összeg létrehozásának a mikéntje -az érdeklődők számára- szerte a világon ismert.
    Az Azureus kliens pedig már most is bannolja az olyan klienseket, amik fake adatokat küldenek...
  • Razide #35
    Ha a kiadók is elhiszik, hogy "kétszer kettő néha öt", akkor váljék egészségükre
  • tomo #34
    ezt mar most csinalja a bt...
  • Mihail #33
    miért legális ilyen programot készíteni, ami betesz a filecserélő hálózatoknak?
  • Wilddog #32
    Én azt tenném, hogy a torrent kliens-et felkészíteném, hogy a letöltött darabokhoz megjegyzi, hogy milyen IP-ről jöttek. A végső ellenőrzésnél kibukik, hogy hol van a hiba, akkor fel lehet venni bann listára az adott IP-t és legközelebb nem szív be tőle hibás adatot.
  • Wilddog #31
    Hehe... "A BMG Finnország forgalma pedig ebben az időszakban annyira megnőtt, hogy a cég piaci részesedése 15-ről 25 százalékra emelkedett."
    A letöltők nem tudták leszedni a cuccot, ezért hanyatt-homlok rohantak a boldba megvenni a CD-t... ezt az ökörséget. :-)
  • nemcsakfeel2sch #30
    hash kodot lehet hamisitani akkor hogyha az ellenorzo hash osszeg rovidebb a forrasanyagnal. Brute forcal generaltathatnak olyan karakter sorozatot ami megfelel a hash nek, de nem egyezik meg az eredetivel ( nyilvan nemsoklesz), de lesz ilyen ( ugyan az mint ahogy a jelszo is hashelve van, csak itt rovidebb a hash osszeg mint a forras ).
    DE ezt a hamisitast csak egy egy rovid csomagra lehet elvegezni, ha az egesz fajlra van egy mas fajta ellenorzes akkor rogton kiderul a turpissag.
  • TommyGun #29
    Emberek a DVD védelmet is vmi 16 éves kölök törte fel asszem tán 98-ban vagy mikor ? Akkoriban szétvoltak halva hiogy mekkora védelem meg minden azt pár hétre rá feltörték azóta is decrypterrel azt másolsz át amit akarsz
    Hülyék ezek ha azt hiszik hogy a p2p-t kinyírhatják...ez a biznic jobban fejlődik mint maga a számtech ipar...a napster óta ami 4 éve volt asszem azóta mi van ? A szélessávű netezők mind mind p2p-znek nap mint nap....ez a jövő akár legális akár nem :D