Gyurkity Péter

Bush új fájlcserélők elleni törvényt szentesített

George Bush amerikai elnök aláírásával szentesítette azt az új törvényjavaslatot, amely a szigorúbb büntetések kilátásba helyezésével a fájlcserélgetést végző internetezőket hivatott elrettenteni.

A törvény értelmében akár három év börtönnel sújtható az a személy, aki egy még hivatalosan ki nem adott filmet terjeszt a világhálón - legyen az akár egyetlen példány. A "Family Entertainment and Copyright Act" névre keresztelt törvény - amelyet tegnap fogadott el a Képviselőház - a filmstúdiók és zenei kiadók által meghirdetett hadjárat újabb lépése, amely ezúttal a népszerű filmeket megosztó fájlcserélők ellen irányul.

A javaslat korábban meglehetősen nagy vitákat váltott ki, hiszen előírja, hogy bárki, akinél akár egyetlen példányt találnak a még meg nem jelent filmekből, szoftverekből, vagy zeneszámból, legfeljebb három év börtönbüntetéssel sújtható. Büntethetővé válik továbbá a videokamerák mozikban történő használata, és új technológiák születhetnek a filmek károsnak ítélt részleteinek kivágására.


A szórakoztatóipar képviselői szerint természetesen előrelépés történt, és a törvény biztosítja az intellektuális tulajdon hatékonyabb védelmét. "Szeretnénk megköszönni kongresszusi támogatóink segítségét, amellyel tanúbizonyságát adták, hogy komolyan veszi az intellektuális tulajdon kérdését" - jelentette ki nyilatkozatában Dan Glickman, az Amerikai Mozgókép Szövetség elnöke.

Egyes érdekvédelmi csoportok szerint ugyanakkor súlyos hiba az új törvény életbe léptetése - véleményük szerint a javaslat keresztülerőszakolása több hátránnyal jár, mint előnnyel. Igaz, a többség egyetért abban, hogy a most megszavazott törvény általánosságban véve az 1997-es jogszabály kiegészítésének tekinthető, és alapjában véve nem tartalmaz elődjénél szigorúbb előírásokat.. A várt felzúdulás tehát elmaradt, és a nagy többség kivár, amíg kiderül, hogy a gyakorlatban mit is jelent az új törvény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #72
    intellektuális termék:
    Sztem a szemetet nem bűn elvinni....
    majd egy Coppola filmet megveszek, de a többi hulladékra nem költök, hogy abból gazdagodjanak hájasra valakik.
  • Piscator #71
    Anti-reklám: ne menjetek Palace-moziba, ami amcsi, A.Wajna tulajdonban van, because: minden film elején kiírták, jelentsd fel a warezoló mozitársat. Lobbi, lobbi!!!
    Éljen a warez, és az Art-mozi!!

    Bush: vajjon a következő ciklusban is ezt a fasisztát (v. követőjét) választják meg?
  • dez #70
    Ha csak a még ki sem adott filmeket féltenék (hogy legalább az első pár napban hozzon a konyhára szépen), és nem egy több éves film utolsó bitjét is, az még érthető lenne.
  • smv #69
    Igen... :)
  • Praetor #68
    Tudod elfoglalt ember...
    4 golfozás, 3 vadászat, és 2 bombázás között kénytelen volt erre is időt szakítania, mert hát az intellektuális tulajdon fontossága...
  • smv #67
    Bushnak nincs jobb dolga? :)
  • dez #66
    Ezen rohadt nagyot nevettem..
    (Ráadásul halványan, sötétbe vészően..)
  • Mike at home #65
    igen. ha cikk fogalmazasa pontos, akkor az vonatkozik a legalisan beszerzett, de meg USA-ban be nem mutatott filmekre. Igaz a regiokodok okan nem legalis, tehat elvileg en nem vehetek R1-es DVD-t.
  • Mike at home #64
    csakhogy ez nem lopas te baromarc. foleg nincs akkora tarsadalmi veszelyessegi foka, hogy bortonbe kerulj erte. itt maximum a kiadok profitjanak egy resze kerul veszelybe. Az allamnak elvileg az emberekert kene mukodnie, nem pedig a cegekert. Es az allamnak nem azt kene gondolnia, hogy en fogyasztokat adok a piacra, aztan aki mer maskepp tenni azt bezaratom, illetve megfelemlitem. A megfelemlitessel akrnak a kiadok profitot novelni?
  • Mike at home #63
    Mindig is tudtam, hogy a szelsesegesek, a fundamentalistak karosak az emberi civilizaciora. Itt az ujabb pelda. Remelem Europanak tobb esze lesz (lasd Franciao. - bar ok hiresek abban, hogy ahol lehet bemutassanak az USA-nak)