Berta Sándor

Kiadják az osztrák fájlcserélők adatait

A Bécsi Fő Tartományi Bíróság ítélete szerint az internetszolgáltató köteles megadni a kért információkat az illető személyről a vizsgálóbírónak. Ausztriában ez az ítélet precedens értékűnek számít.

Az illető felhasználót azzal vádolják az osztrák hatóságok, hogy 2004. október 7-én huszonegy percen keresztül 3864 darab mp3-at kínált illegális módon letöltésre. A magánvádlóként fellépő társaság azonban eddig csak az illető személy dinamikus IP-címét tudta, így lehetetlen volt a büntetőeljárás lefolytatása. Az Osztrák Büntető-törvénykönyv a szerzői és a szom­szé­dos jogokat sértő bűncselekmények elkövetését legfeljebb hat hónapos börtönnel bünteti.

Korábban a Bécsi Büntetőügyi Tartományi Bíróság arra való hivatkozással utasította el a magánvádló be­ad­vá­nyát, hogy egy dinamikus IP-cím szigorúan véve nem tekinthető személyes adatnak. A vádemeléshez Ausztriában ehhez több kell. Azonban mivel az illető hölgy konkrétan bizonyítani tudta, hogy valóban bűn­cse­lek­mény, méghozzá a szerzői és a szomszédos jogok megsértése történt, így a Bécsi Fő Tartományi Bíróság már úgy döntött, hogy az internetszolgáltató köteles kiadni az IP-címhez tartozó illető személyes adatait.

Az IP-címhez egy telefonszám tartozik, ami már személyes adatnak minősül, ugyanakkor ez az információ az adatvédelmi törvény hatálya alá tartozik. Az osztrák jogszabályok alapján pedig egy internetszolgáltató köteles kiadni harmadik személynek a kért személyes adatokat, amennyiben az adott felhasználót konkrét bűncselekmény elkövetésével vádolják, illetve amennyiben ezek az adatok egy konkrét bűncselekmény elkövetője személyazonosságának a megállapításához szükségesek.

A Bécsi Fő Tartományi Bíróság az ítélet indoklásában azt is kimondta, hogy ilyen esetekben az internetszolgáltató semmilyen indokkal sem akadályozhatja meg a személyes adatok kiadását és köteles együttműködni a hatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #16
    a szolgáltatók legalább fél évre visszamenőleg másodpercre pontosan megőrzik, hogy ki, milyen IP cimmel csatlakozott a hálozatra, és mikor kapcsolodott le (gondolj bele, a matáv is igy számlázza a vezetékes telefont)
  • Hegyikecske #15
    "Az illető felhasználót azzal vádolják az osztrák hatóságok, hogy 2004. október 7-én huszonegy percen keresztül 3864 darab mp3-at kínált illegális módon letöltésre."
    EZ a leg LoLabb az egészben :))) aszittem rosszul látom 21percen keresztül.. ez szörnyű, kész tragédia.. ráadásul dinamikus ip cím, stem azt má az életbe ki nem derítik :))
    AMugy meg sztem akinek otthoni internete van nincs közülök EGY olyan ember SEM aki ne került volna valamilyen kapcsolatba a warezzel, még ha akár véletlenül is (gondoljato karra h az ingyenes szolgáltatók még készségesen oda is irányítjkák a böngészöt ha rossz címet írsz vagy akármi) Szal a netet vmilyen formában mki erre is használja (jó az információ is nagyon fotnos meg minden de ha csak azér lenne, abból egy szolgáltató se élne meg.. :DDD)
  • Frank99 #14
    rövidesen jön ez nálunk is....
  • Yossarian #13
    jaaa, az már igazán semmmiiiiii....
  • SoDI--- #12
    5
  • Yossarian #11
    még egy érdekes dolog:"Az Osztrák Büntető-törvénykönyv a szerzői és a szom­szé­dos jogokat sértő bűncselekmények elkövetését legfeljebb hat hónapos börtönnel bünteti."

    Nálunk ez mennyi is? 8 év?
  • Koppernikusz #10
    Jelentsük fel egymást. lál. a besúgók pedig magasabb beosztást kapnak.
    dejavous.
  • gz8 #9
    Hülye osztrákok, osztrák hülyék!
  • hufnagel #8
    Ja, mivel az ilyen asva szerű ún. alapítványok (kiemelten közhasznosak, el ne felejtsük) már teljesen amortizálódtak mindenfelé (gyakorlatilag káromkodásnak számít a rövidítés) most az a taktika, hogy magánszemélyek nevei alatt futtatják a feljelentéseket. Ebben nincs semmi feltűnő, a módszer jueszéjből jön.
  • PetruZ #7
    Nem tudom, feltűnt-e még egy apróság: ezúttal egy magánember ("egy hölgy") tett feljelentetést, a cikkben szó nincs semmilyen jogvédő bandáról. Ez azért már az aljasság újabb lépcsőfoka valahol...