Berta Sándor

90 GB egy négyzetcentiméteren

Egy új eljárással olyan adattárolókat lehet előállítani, melyeken az adattárolási sűrűség akár 90 GB is lehet négyzetcentiméterenként. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül 20 hagyományos DVD-nyi adat elfér egyetlen egyeurós pénzérme felületén.

Német szakemberek, a Bayreuthi Egyetem Szerves Kémiai Tanszékének kutatója, Alexander Böker és csapata új adattárolási módszert fejlesztettek ki. Maga az eljárás a polisztirolból és poliból (2-vinil-piridin) álló kétkomponenses műanyagok (blokkpolimerek) használatán alapul. Ezek a műanyagok 15 nanométer nagyságú polihengerekből tevődnek össze, és egy állandó struktúrát képeznek. Az így létrejövő polisztirolmátrixban az egyes struktúrák 48 nanométeres távolságban vannak egymástól.

Ezeknek a különleges tulajdonságú blokkpolimerek és a négy nanométer nagyságú nanorészecskék keverékét felviszik egy speciális hordozóanyagra, majd ezt két napon át 170 Celsius-fokon hevítik. Az eljárás során a polihengerek feltöltődnek a nanorészecskékkel és ezután a hosszanti tengelyükkel a hordozóanyagra merőleges helyzetet vesznek fel. A mágneses címzésnek köszönhetően ezután az adatokat eddig még más eljárásnál soha nem tapasztalt adatsűrűséggel lehet az adattároló polimerrétegre felvinni.

A bayreuthi kutatók emellett az úgynevezett analóg (adat)önrendezési folyamatot is tanulmányozzák, amely a biokémikusan programozható, nanométer nagyságú proteinrészecskéken (ferritin) és egy blokkpolimeren alapul.

Amennyiben a különböző tesztek és kísérletek sikeresek lesznek, úgy állításuk szerint új fejezet kezdődhet az adattárolásban. Hasonló kutatások egyébként a világ más részein is folynak, ám ezek többsége még szintén csak a kísérleti szakaszban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #18
    Nekem 2x80+2x200+120=680 giga van. Egyelőre még csak kb. a fele van megtöltve, de csak azért, mert régóta nincs netem.
  • BlackHawks #17
    Mennyi lesz rá a jogdíj? :)
    Kíváncsi vagyok a vinyókra mikor terjesztik ki.
    Erre majd az előzetes számítások szerint 1773363 a jogdíj ))
  • mechorg #16
    Régen nekem is tuti elég volt 40 mega! [Mikor 10 nagyflopin haza lehetett vinni havertól a világ összes játékát :)]

    Most a 120-asom mellé lassan kéne mégegy...
  • Deathrider #15
    Bazz, nagyon állat! De mi a fasznak! Nekem tutira elég a 200gb-os Winyóm! Az egy szer biztos, hogy nem piacra fogják termelni. Mivel biztos kibaszott drága lesz és nem lesz rá akkora igény. Max megveszi a NASA és naná, hogy az "amerikaiak fejlesztették" ki, fedőnéven fog befejeződni a project!
  • mechorg #14
    Illetve inkább formázni.
  • mechorg #13
    Kicsit lassan lehet írni szerintem : )
  • szivar #12
    Hmm. Kecsegtető egy hír. Szvsz a működési elve nem sokban tér el a vínyókétól, ill. az adathordozó réteg kialakítása némileg egyszerűbb, min. 5 év mire kapható lesz. És ez egy erősen optimista becslés.
  • Emmegki #11
    Legfeljebb nem az otthoni felhasználók használják majd.
  • noss #10
    jöhet többszáz új eljárás, amivel hatalmas adatmennyiséget lehet tárolni, de a kapacitásnövekedést úgy is csak csipi-csöpi-cseppekben adalékolják...

    természetesen minden x-szeres növekedés után új meghajtót is kell venni majd, mert különben miből élnének szegények...
  • eperg #9
    nem fér be fél szobába :D