JohnnyCage

Seagate: Százszoros adatsűrűség HAMRosan

A Seagate Technolgy egy olyan, új technológiát mutatott be kutatólaboratóriumában, amelynek alkalmazásával akár 50 terabit információ is bezsúfolható egy négyzetcoll területre.

A HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording - Hővel Segített Mágneses Rögzítés) technológia nevének megfelelően nem "hagyományos" mágneses úton rögzíti az adatot a hordozófelületen, hanem lézeres rásegítést alkalmazva viszi fel - a továbbra is mágneses formában tárolódó - információt a rendkívül stabil adathordozó felületre.

A HAMR bemutatására a Seagate újonnan megnyitott, Pittsburgh-i kutatóközpontjában került sor.

A HAMR technológia a speciális, vas-platina adathordozó részecskék segédletével áttörheti a szuperparamágneses effektus által állított akadályt, amelyet a kutatók ezidáig a mégneses adattárolás végső adatsűrűségi korlátjának tartottak. A Seagate szerint a technológia a jövőben akár a jelenlegi modelleknél százszor nagyobb kapacitású meghajtók gyártását is lehetővé teszi majd. A HAMR további előnye, hogy nem igényel semmilyen olyan komponenst, amely számottevően megdrágítaná a meghajtók előállítását, így piaci szempontból is járható útnak bizonyult.

"A HAMR mostani bemutatásával a Seagate bepillantást engedett a jövő mágneses adattárolási technológiájába. A HAMR-hoz hasonló megoldásoknak köszönhetően az általános számítógépek fő adattároló eszközei továbbra is a merevlemezes meghajtók lesznek" - mondta Dave Reinsel, az IDC kutatási menedzsere. "A rivális megoldásoknak nem csak óriási kapacitást, nagy sebességet, illetve tökéletes megbízhatóságot kell majd nyújtaniuk, hanem elfogadható árral is kell rendelkezniük, ha versenyre akarnak szállni a merevlemezekkel."

A Seagate 1998 óta dolgozik a HAMR technológián egy ideiglenes kutatóközpontjában. Tavaly az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma az Advanced Technology Program keretében felismerte a technológiában rejlő óriási lehetőségeket, és egy öt éves támogatási program keretében összesen 10 millió dollárt folyósít a kutatásokhoz.

A HAMR technológia arra az alapgondolatra épül, hogy a merevlemezek adatsűrűsége csak olyan, speciális felületi anyagok alkalmazásával növelhető tovább, amelyek kiküszöbölik a szuperparamágneses effektust, vagyis az egyes adatbiteket tároló cellák közötti "áthallást". Az egymáshoz túlságosan közel álló adattároló cellák ugyanis megváltoztathatják egymás mágneses polaritását, amely adatvesztést eredményez. A szuperparamágneses effektust "nem ismerő" anyagok azonban nem írhatók a jelenlegi, mágneses elven működő írófejekkel.

A HAMR erre a problémára jelent megoldást olyan írófejjel, amely egy lézer segítségével felhevíti az adathordozó felületet, lehetővé téve ezzel a mágneses adatrögzítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crx #14
    Maradok a maxtor mellet mert a seagate nem vált be nálam.Felölem az csinál amit akar.
  • TheZsenyka #12
    Miért, mit gondoltál, hogy Leningrádban fejlesztik ezeket a cuccosokat?
  • Laci73 #10
    Kérdés, hogy mennyire lesz biztonságos az új adathordozó. Pl. az IBM-nek a megnövelt kapacitású (60 Gb feletti) winchesterei nem éppen a megbízhatóságukról híresek.
    A lézeres hevítés + mágneses rögzítés nem új technológia. És őszintén szólva: bár a kapacitás valóban lenyűgöző, a kivitelezésben nem látok nagy fórt: a gépeink amúgy is elég forróak, okos dolog-e egy lézeres hevítéssel dolgozó vinyót berakni a többi melegedő cucc (CPU, CD-író, grafkártya) mellé...
  • Csacsis #6
    Ja, még úgy 10-20 évet. Nem mintha nem lenne kész a technológia, De az túl ocsó lenne és túl nagy kapacítású ahhoz, hogy közönséges halandó megvegye. Még a végén összedölne a piac!
  • braindance #3
    Elég jól hangzik...
    Jövő év végére már jó lenne a gépemben tudni... :)
  • Close #1
    Na, hogy ebből mikorra lesz boltban kapható vinyó? :-)