Spencer

Seagate: lemezenként 100 gigabájtos kapacitás

A merevlemezpiac egyik domináns cége, a Seagate Technology bejelentette, hogy legutóbbi fejlesztési munkálatai sikerrel jártak, melynek eredményeképp most lemezenként nem kevesebb mint 100 GB adattároló kapacitású termékeket dobhat piacra.

Ismeretes, hogy a 3,5 colos winchesterek esetében mindeddig a lemezenkénti 80 GB-os kapacitás jelentette a csúcsot, azonban mindez már a múlté, hiszen immár elérhető közelségbe kerültek az ennél lemezenként 20 GB-tal nagyobb merevlemez újdonságok. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Seagate legújabb fejlesztése egy újabb lépéssel előrébb viszi a piacot, azonban azt is hűen tükrözi, hogy a szektorban az utóbbi időkben alaposan visszaesett a fejlődés üteme. Nem is olyan rég még annak lehettünk tanúi, hogy a merevlemezek kapacitása évente a duplájára nőtt, most pedig a gyártók hasonló idő alatt már "csak" arra képesek, hogy a lemezenkénti kapacitást 80 GB-ról 100 GB-ra növeljék.

A Seagate Technology először a Barracuda 7200.7 típusjelzésű winchesterek esetében állítja hadrendbe a 100 GB-os kapacitással rendelkező adattároló lemezeket, melyekből konkrétan két darab található az új merevlemezekben, tehát esetükben az összkapacitás ebből következően kereken 200 GB. A vadonatúj Barracuda 7200.7 merevlemezek egyébként mind hagyományos párhuzamos ATA interfésszel, mind pedig újabb soros ATA (SATA) interfésszel rendelkező változatban kaphatóak lesznek.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán kiemelték, hogy a 200 GB-os Barracuda 7200.7 a világ első SATA NCQ (Native Command Queuing) kompatibilis merevlemeze. Ez az új technológia képes arra, hogy a végrehajtásra váró parancsokat a lemezekre történő írás, illetve onnan történő olvasás előtt újrarendezze, melynek köszönhetően jelentős teljesítménynövekedés érhető el. A hivatalosan az Intel Developer Forum keretein belül debütált, a kereskedelmi forgalomban pedig várhatóan a jövő hónapban bemutatkozó Seagate újdonságot a gyártó elsősorban a belépőszintű szerverek, illetve a high-end kategóriás asztali számítógépek piacára szánja. A gyártó az új merevlemez árával kapcsolatban egyelőre nem közölt információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HappyBoy #6
    És a mostani technológia mire nem elég neked?
  • Amero #5
    Igaz, hogy egy év múlva elszaródnak, de hát az 111.
    A vinyóról már túl sok bőrt húztak le. Hatalmas piaci érdekek állnak amögött, hogy életben tartsák a technológiát. Nekem az a sejtésem, hogy a memória kártyákat szándékosan adják ilyen drágán. Az erőforrásaikat inkább a memória kártya fejlesztésére, a HDD technológia lecserélésére kéne fordítaniuk. Én egy olyan világról álmodozok, amiben Tb-os kapacításu, egységes csatoló felületű, szuper gyors (200-300 Mb/sec)átvitelű rögzített és 50-100GB-os zsebre tehető kártyák vannak. remélem már nem kell sokat várni.
  • Inquisitor #4
    Gondolj bele a mai vinyókban 40GB-s lemezek vannak, neked van 3 lemez benne.
    Egy 160-as vinyóban 4, egy 200-as vinyóban 5 lemez.
    5x100 az már 0,5 TB!!!
  • Inquisitor #3
    Jönnek a fél Terrabytos vinyók, és akkor mi lesz még itt 2005-ben?
    Én 3 év múlvára jósoltam 1-2TB-s vinyókat, de lehet már két év múlva is lesznek???
    (Most azt hiszem valami 320-350GB a legnagyobb?)
  • MaSzKa #2
    Seagate: lemezenként 100 gigabájtos kapacitás (max 1 évig)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    huhh most vettem 7200.7-est igaz csak 120-as :)