Franczy

30 GB kapacitású optikai adattároló a Plasmontól

Az elsősorban különböző automatizált adattároló megoldásairól ismert Plasmon cég munkatársai a napokban zajló Comdex számítástechnikai kiállítás keretein bemutatták azon UDO (Ultra Density Optical) meghajtók és adathordozók működő prototípusait, melyek révén egyetlen adattároló lemezen akár 30 GB adatot is el lehet tárolni. A cég képviselői a mostani bemutató kapcsán elmondták, hogy az UDO lényegében nem más, mint egy következő generációs 5,25 col méretű optikai meghajtó technológia, mely a világon először kék-ibolya lézerfény segítségével működik. Az elsősorban a professzionális adattároló berendezések piacára szánt vadonatúj UDO termékek az ígéretek szerint egyesítik magukban az 5,25 colos MO (magnetooptikai) megoldások kiváló teljesítményét, a 12 colos TrueWORM eszközök hosszú élettartamát, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DVD adattárolók költséghatékonyságát.

A fejlesztők elmondták, hogy az UDO eszközök esetében használatos 405 nanométeres hullámhosszú kék-ibolya lézerfény, valamint fázisváltó technológia közeli rokonságban áll a mostanság éppen szárnyait bontogató Blu-Ray DVD technológiával. Az UDO meghajtókba helyezhető cartridge-ek mérete tökéletesen megegyezik az iparban széles körben használatos 5,25 colos magnetooptikai lemezek méretével, így az UDO-ra váltó cégeknek nem kell lecserélniük a már meglévő, 5,25 colos MO adathordozókat kezelő automatizált könyvtár rendszereiket. Az UDO meghajtók mind az egyszer írható WORM, mind az újraírható médiákat támogatni fogják.

A Plasmon ígéretei szerint a közeljövőben bemutatkozó elsőgenerációs UDO meghajtók segítségével 8 MB/s-os adatátviteli sebesség mellett maximálisan 30 GB adatot lehet majd tárolni egy adathordozón. A cég munkatársai azonban hangsúlyozták, hogy ez még csak a kezdet, ugyanis később várhatóan olyan újgenerációs, visszafelé kompatibilis UDO eszközök is napvilágot fognak látni, melyek révén adathordozónként akár 60, vagy 120 GB adatot is el lehet majd tárolni. Azt egyelőre sajnos nem lehet tudni, hogy a most bemutatott UDO prototípusok végleges változatai pontosan mikor jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban, és egyelőre konkrét árakról sincsenek információink.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!