JohnnyCage

Vertikális adattárolás, adatsűrűségi világrekord

A Seagate Technology szerdai bejelentése szerint a társaság olyan új adattárolási eljárást dolgozott ki, amellyel a cég kutatói elérték a 100 Gbit/négyzetcol adatsűrűséget, és a jövőben akár jelentősen túl is léphetik azt.

A merevlemez gyártó új, vertikális technológiájának lényege, hogy a merevlemezen az adatbitek a korábbi gyakorlattal szemben nem hosszirányban kerülnek rögzítésre a sávok mentén, hanem 90 fokkal elfordítva, függőlegesen. Mivel az adatbitek ilyen irányban tárolva sokkal kisebb felületet igényelnek az adathordozón, drasztikusan megnövekedhet a merevlemezek adatsűrűsége. Ez a "drasztikus" növekedés hozzávetőleg 1 Tbit/négyzetcol adatsűrűség elérésének lehetőségét jelenti, amely a jelenlegi csúcskategóriás merevlemezek adatsűrűségének mintegy 20-szorosa, közölte Dr. Mark Kryder, a Seagate Technology kutatási részlegének alelnöke.

A Seagate a napokban egy olyan merevlemez prototípussal demonstrálta a technológiában rejlő lehetőségeket, amely 100 Mbit/négyzetcol adatsűrűség mellett 42 MByte/s tartós adatátviteli sebességre képes. Egy másik eszköz 60 Mbit/négyzetcol adatsűrűség mellett 125 MByte/s tartós sebességre volt képes.

A vertikális adatrögzítést alkalmazó merevlemezekhez speciális adathordozó felülettel ellátott lemezek szükségesek, amelyek azonban nem fogják számottevően növelni az előállítási árat. A Seagate szerint az új technológia lehetővé teszi, hogy a merevlemezek tárolókapacitása és teljesítménye az elkövetkező években is zökkenőmentesen növekedjen tovább.

A vertikális adatrögzítési technológia várhatóan 2004-ben jelenik meg a Seagate merevlemezekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)