Hunter

A ruhán is keresztül lát a t-sugár

Egy olyan gépről számoltak be a tudósok, ami átlátva a ruhákon képes felfedezni a fegyvereket és a drogokat, növelve ezzel a repülőterek biztonságát.

A szerkezet egy speciális alacsony energia kibocsátású elektromágneses sugárzást, az úgynevezett terahertz, röviden t-sugarat alkalmaz, melynek frekvenciái az infravörös és a mikrohullámú tartomány között helyezkednek el. A t-sugár egy nem ionizáló sugárzás, az emberekre nézve jóval biztonságosabb a röntgensugárnál, nyilatkozott Derek Abbott az ausztrál Adelaide Egyetem professzora, ahol a héten egy nemzetközi konferencia veszi kezdetét a t-sugár alkalmazásairól. Abbott elmondta, a t-sugarat eredetileg csillagászok fedezték fel, akik a csillagok és galaxisok vizsgálatához használták. A sugarat laboratóriumban csak 1995-ben sikerült előállítani.


A t-sugár képes áthatolni a csomagokon pontos molekuláris "ujjlenyomatot" adva a benne levő anyagokról. "A t-sugár áthatol a műanyagon és a telepakolt bőröndökön" - mondta Abbott. "Segítségével megállapítható, hogy az utazó ártalmatlan hintőport vagy esetleg anthraxot szállít-e." A t-sugarat használó gépek képesek az embereket is letapogatni, tette hozzá Abbott. Egy brit biztonsági magáncég már ki is fejlesztett egy prototípust, ami pisztolyok és egyéb fegyverek után kutat.

A professzor elismerte, hogy akadnak aggályok is a működésével kapcsolatban. "Az emberek nem szeretnének egy olyan reptéren sétálgatni, ahol valaki a csupasz testüket szemléli" - mondta, azonban szerinte ezt az etikai kérdést kiküszöbölhetné egy automata rendszer bevezetése, ami csupán akkor riasztaná a biztonságiakat, ha fegyvert észlel, mitöbb a szoftver megadhatná a fegyver a testen való elhelyezkedésének pontos helyét is.


Emellett a t-sugárnak számos területen lehet még egészen ígéretes jövője, melyet a konferencián fognak részletezni a résztvevők. Abbott szerint a sugarakkal felfedezhető lenne a rák kialakulása, valamint több genetikai rendellenesség is, mint az Alzheimer-kór. Egy amerikai kutató, Xi-Cheng Zhang professzor - akit a t-sugár atyjaként is emlegetnek, mivel csapatával neki sikerült először szabad térben azt előállítania - az űrsiklók hőszigetelési hibáinak észlelésére dolgozott ki egy t-sugaras eljárást. Tavaly a Columbia pontosan ilyen meghibásodás miatt semmisült meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #51
    Ilyen volt az Emlékmás (Total Recall) c. filmben is, a Marsra készülő menetrendszerinti űrhajójárat utasait vizsgálta át. Schwarzeneggert majdnem el is kapták, mert pisztoly lapult a derekán, de oldalcsellel megmenekült.
  • kvp #50
    Nem tudom feltunt-e, hogy a T sugar gyakorlatilag az alacsony infravoros tartomanyban van. Ez a megoldas gyakorlatilag egy aktiv reflektoros hokamera. Tenyleg nem ionizalo sugarzas, a mukodese inkabb egy ajto nelkuli bekapcsolt mikrora hasonlit. (a vilag szerencsesebb reszein lehet kapni ebben a tartomanyban mukodo infras sutoket is, jobb mint a sima mikro)
    Vedekezni ellene megfelelo arnyekolt vedoruhaval lehet, ilyet hasznalnak egyes veszelyes helyen dolgozo technikusok is. Bar ha meglatjak, hogy valakin ilyen van gondolom kapasbol levetkoztetik...

    Viktor
  • Anteris #49
    nem hiányzik innen egy-két hozzászólás???
  • atlagember #48
    Borzalmas, hogy egyesek mennyire prűdek, hogy még a biztonságukat is képesek feláldozni érte. Ezen az alapon inkább megbetegszenek, de az orvosnál sem hajlandók levetkőzni? Aki ennyire szégyenlős hordjon bádogbugyit.
  • Tpe #47
    Nos akkor ezt jól kitárgyaltuk!
    Kellemes ünnepeket!
  • pemga #46
    Kénytelenek? Dehogyis, US-ben ez nem probléma. Gondolj az arcfelismerő rendszerre, őrült nagy hibázása van, mégis használják. Vagy a biometrikus személyi igazolványra, amit kb 2010-re datálnak EU-ban is; vagy a már most meglevő US előírásokra: ujjlenyomatot kérnek; mindenkiről papírt, aki csak átrepül az ország felett (le se kell szállnod). A bőröndöd átvilágítása nem sérti a jogaid? Pláne, hogy nem csak a biztonságiember látja, hanem jó esetben még akik ott állnak a környéken :).
  • lovagregeny #45
    Személyi jogokat sértő! Akármennyire is hasznos el fogják vetni, mert kénytelenek lesznek.
  • dez #44
    (mármint az indexesek)
  • dez #43
    (Az idei cikküket nem olvastam el, csak a 2002-est, ahol azt írták, hogy nem röntgen - nem gondoltam, hogy ilyen hülyék, hogy utána meg ugyanarról az ellenkezőjét írják. Pedig még a linket is odatették.)
  • dez #42
    Az szinte biztos, hogy csak újságírói tévedés, mivel a 2002-es cikkben ugyanazok a képek szerepelnek, és ott azt írják, hogy nem röntgensugarakról van szó. És ezeket a képeket máshol is láttam, ahol kimondottan a t-sugárról írtak. Ráadásul a röntgensugár nem is verődik vissza a bőrfelszínről.