Hunter

Ragasztópisztollyal a terroristák ellen

Amikor egy tűzszerész robot megsemmisít egy gyanús csomagot a leendő robbantóra utaló egyik legperdöntőbb bizonyíték, az ujjlenyomat tűnik el örökre. Azonban egy új szerkezet lehetővé teszi a robotoknak az ujjlenyomatvételt mielőtt felrobbantanák a csomagot, így nőnek a rendőrség esélyei az elkövetők kézre kerítését illetően.

Az ujjlenyomatok aminosav-váladékokból, zsírsavakból és proteinekből tevődnek össze, melyek általában két módszerrel tehetők láthatóvá. A tetthelyeken, amikor a lenyomatok frissek és nedvesek, még alkalmazható a klasszikus porral történő eljárás. Azonban a gyanús tárgyon lévő régi és már kiszáradt ujjlenyomatok is felfedhetők egy lezárt szekrényben történő cianoakrilát, vagy más néven pillanatragasztó-gőzben történő kezeléssel. Ha elég magas a koncentrációja, a pillanatragasztó-gőz reakcióba lép a szerves ujjlenyomat-lerakódásokkal és jól látható fehér polimert hoz létre, ami könnyedén lefotózható - még akkor is, ha a lenyomatok halványak.

Ha a bombát érzékeny "rezgő" kapcsolóval is ellátták könnyen robbanást idézhet elő, ha egy esetlen, távirányítású robotkarral próbálunk ujjlenyomatok után keresve finoman beporozni egy gyanús csomagot, ezért a kanadai Calgary Egyetem mérnökei kidolgoztak egy robotok számára is elvégezhető cianoakrilát ujjlenyomatvevő technikát, ami anélkül alkalmazható, hogy hozzá kellene érni a csomaghoz.

Kristian Thomas és kollégái számára a legnagyobb kihívást a gőzkoncentráló szekrény vizsgálatból kiiktatása támasztotta. A megoldást egy pillanatragasztó-pisztoly jelentette, mellyel a robot egy koncentrált gőzsugarat irányíthat a csomagra, miközben a művelet akár a biztonságosnak mondható 100 méteres távolságból is irányítható. A pisztoly két, hengeres pillanatragasztóba áztatott, fémforgáccsal töltött fiolát tartalmaz, melyeket elektromos fűtőszálak vesznek körbe. A fűtőszálak 65 fokra melegítik a cianoakrilátot, ami illékonnyá válik, miközben egy ventilátor a robot karjára helyezett fúvókán kifújja a keletkezett gőzt. A fémforgács szerepe a gőzölgés felgyorsításában jelentkezik, ami lehetővé teszi a pisztoly számára egy sűrű ragasztófelhő létrehozását. Körülbelül 15 percnyi gőzölés után az irányító személy a robot nagy felbontású kamerájával rögzítheti az előbukkanó ujjlenyomatokat.

"Remekül működik, bár mielőtt szolgálatba állítanánk a prototípus tartósságán még javítanunk kell" - mondta Dave Wood, a Calgary Rendőrség őrmestere, aki azután rendelte el a fejlesztést miután elszaporodtak a levélbombák, amiket eddig kénytelenek voltak ujjlenyomatvétel nélkül megsemmisíteni. Ha a technika beválik, az antiterrorista egységek szeretnék, ha a robotok még összetettebb feladatok elvégzésére is képesek lennének; a következő célkitűzés a DNS-mintavétel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #10
  A nagyfelbontású kameráknak a legnagyobb felvásárlói az antiterrorista csoportok (lesznek). :)
 • AtisH #9
  Ha bombáról van szó, akkor csak szigorúan kesztűs kézzel kell bánni vele...;-)
 • Rincewind #8
  De durva kép! :)
 • shim #6
  itthon használnak ilyen robotokat? mert ha igen akkor kicsit nyugodtabban hajtom álomra a fejem
  (mert azért vannak itthon is robbantások)
 • Cat #5
  ha már a robot ott van akkor a környék rég ki van ürítve, és fel vannak készülve arra hogy robbanás is történik
 • Cat #1
  Palesztin harcos; még holtában sem mernek közelmenni...