Hunter

A tornyok tervezése életeket menthet

Mérnökök állítása szerint a World Trade Center összeomlásakor a tervezés szerencsés megválasztása csökkentette a halálos áldozatok számát. Mindkét torony egy-egy utasszállító repülőgép áldozatává vált, melyeket öngyilkos merénylők térítettek el, a becsapódás és az összeomlás között azonban majdnem egy óra telt el. Végül a tomboló tűz megolvasztotta a fém tartószerkezetet, ez idő alatt azonban több száz embernek sikerült kimenekülnie.

"A legtöbb épület azonnal összedőlt volna," - mondta John Hooper, annak a cégnek a vezető mérnöke, aki a World Trade Center építésekor, mint tanácsadó működött közre. Természetesen, mint mindenkit, őket is feldúlták a keddi események. "Megpróbáljuk túl tenni magunkat a történteken" - nyilatkozta a New Scientist magazinnak.

   

A World Trade Centerhez hasonló felhőkarcolók nem úgy épültek, hogy ellenálljanak az olyan közvetlen becsapódásnak, mint egy hatalmas repülőgép. Mitöbb, a tűzoltó rendszer ezekben a tornyokban nem rendelkezik haboltóval, aminek még lenne esélye a belobbant repülőgép üzemanyag ellen. Mindkét becsapódott repülőgép tele volt tankolva, ezáltal tökéletes "repülő bombaként" funkcionálva.

Mindazonáltal a 415 méter magas WTC tornyok tervezése segített megelőzni egy nagyobb katasztrófát. A tornyok külső része egymáshoz közel helyezkedő acél oszlopokból állt, amik egy hatalmas "acél csövet" formáztak meg. A fentebbi emeleteken a csövek kevesebb, mint egy méterre voltak egymástól, hogy elbírják a magas szelek által az épületre rótt terhelést. Ez azt jelentette, hogy a belső oszlopoknak csak a gravitációs terheléssel kellett megbirkózniuk. Hogy a belső tartószerkezet, vagy a külső keret tartotta-e egyben az épületet egy órán át, azt egyelőre nem lehet megmondani, a kettős védelem azonban sok életet megmentett. Sok felhőkarcolóba egyenként 6 méter magas, függőleges oszlopokat építettek, melyeket átlós tartóoszlopokkal kombináltak a terhelés elviselésére. Ezek az építmények egy hasonló pusztítás esetén valószínűleg azonnal összeomlottak volna. A WTC tornyainak összeomlása a klasszikus irányított robbantásokéhoz hasonlított, mondta Mike Taylor, aki maga is elöregedett épületek bontásával foglalkozik. "Ha van ebben a katasztrófában valami, ami pozitív, az az, hogy a tornyok egyik oldala sem gyengült meg. Ezért nem dőlt rá a környező épületekre vagy akár a folyóba a West Side-on keresztül" - mondta Taylor.

A tornyok összeomlása a bontási szakértők stratégiáját tükrözte. Irányított robbantásokkor a robbanóanyagot nem csak az alsó három emeleten helyezik el, hanem számos egymást követő emeleten is legalább az épület egy harmadán. A magasabb emeletek felrobbantása lehetővé teszi, hogy a gravitáció a magukra hagyott felsőbb emeletek teljes súlyát húzza rá az alsóbb emeletekre. Kedden a repülőgépek becsapódása helyettesítette a robbanóanyagot, így szakadtak rá a magasabb emeletek a többire, mondhatni a legkritikusabb pontot választották ki a terroristák.


1993-ban már próbálkoztak az épület megsemmisítésével, ám ekkor még hiányzott a felső emeletek összeomlása keltette hatás, ezért nem volt hatásos az a 454 kilogrammos bomba, amit az alagsori garázsban robbantottak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #22
    almodozz... ha kirtanak az arabokat talalnanak mas ellenseget...
  • Bekomman #20
    Mármint az ily magas épületeknél. (szerény véleményem szerint)
  • Bekomman #19
    Azt ne mondják hogy az amik milyen ügyesek, ez mindenhol így van tervezve.
  • Null Pointer #16
    http://index.hu/politika/kulfold/tamadas/jegyzet/haborupubli/

    No itt egy kis elemzés.
  • Null Pointer #15
    Sajna nincs ki ellen háborúzni. Az összes arab pedig nyilván nem lehet felelős, csak egy igen szűk és igen jól szervezett csoport. Igazából nem lehet ezeket megsemmisíteni, mert szét vannak szóródva az EGÉSZ Közel-Keleten. Csakhát szegény amiknak mutatni kell valamit ebben a szörnyű tragédiában. Szóval ezt a háborút elvesztették, ez az izolációs politika, hogy nekünk jó a többiek meg le vannak szarva, megbukott, az arabok bebizonyították, hogy nem lehet őket leírni. Az afrikai éhező tömegeket elvileg 20 év leforgása alatt kivégzi az AIDS, de ezek az arabok és egyéb muszlimok jól szervezettek a maguk sajátos elvei szerint.
  • CSOCSO #12
    ki krl irtsni sz ilxrn buzikst mint ezek az arabok meg a többi és világbéke lesz!! tudjátok vördpisz ohne mit arab
  • Mad Guy #8
    Elég egy vizipisztoly :)
  • Mr_Rob #6
    Jók a képek!
  • Nyiri #5
    Ez most milyen oldal???
    Nem eleg hogy a tvben nem latok mást még egy hardware@software oldalon is ezt bamuljam???