Franczy

Újgenerációs fedélzeti számítógépek a repülőgépeken?

Egyes biztonsági szakértők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a nem is olyan távoli jövőben olyan technológiákat alkalmaznak majd a repülőgépeken, melyek segítségével megoldható lesz, hogy a repülőgép fedélzeti számítógépe automatikusan ellenszegüljön az olyan pilótai utasításoknak, melyeknek esetlegesen egy épületnek való szándékos ütközés lenne az eredménye. Ezen újgenerációs repülőgépszámítógépek bevezetésén kívül a szakértők fontosnak tartják még a repülőtereken üzembe helyezendő arcfelismerő rendszereket is, melyeket az eddigiekben már rendkívül jó hatékonysággal alkalmaztak például kaszinókban, ahol az ilyen rendszerek segítségével szűrik ki a már jól ismert csalókat.


A szakértők egybehangzó véleménye szerint a reptereken manapság alkalmazott biztonsági és ellenőrző rendszerek felett már eljárt az idő, hiszen mint ahogy azt a múlt hét kedden történt terroristatámadások is igazolták, fegyverek felkutatására használt rendszerek csődöt mondanak akkor, amikor a terroristák apró, akár műanyagból készült késeket visznek fel a repülőgépekre. Ahhoz, hogy a Világkereskedelmi Központnál és a Pentagonnál múlt héten történt események ne ismétlődhessenek meg újra más helyszíneken, minden eddiginél intelligensebb és agyafúrtabb biztonsági rendszereket kell majd üzembe helyezni, a kérdés csak az, hogy mikor kerülhet majd erre sor, és hogy addig ki és mi felel majd a repülőgépek utasainak és az esetlegesen megtámadandó épületekben dolgozó emberek biztonságáért.

Az Amerikai Szövetségi Légiközlekedési Igazgatóság szakértője szerint a repülőgépeken alkalmazott számítógépes rendszereket minden eddiginél szorosabb együttműködésre kell majd bírni a TWS-szel (Terrain Warning System), mely rendszer arra hivatott, hogy még rossz látási viszonyok között is tudassa a repülőgéppilótákkal, hogy az adott pillanatban éppen milyen domborzat, vagy például nagyobb épület felett repülnek. Innen már csak egy lépés lenne, hogy a repülőgép fedélzeti számítógépe vészhelyzetben felülbírálhassa a pilóta döntését, vagyis, hogy megakadályozza az épületeknek történő repülést. Ez a lépés azonban lehet, hogy egy elég nagy lépés lesz majd, mely nagyon komoly mérnöki és biztonságtechnikai munkát igényel a jövőben. Szakértők szerint az ilyen intelligens rendszerek megvalósítása technikailag mindenképpen lehetséges, ám a költségek minden bizonnyal nagyon magasak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanya_ #1
    És ha meghibásodik a rendszer(ami felülbírálja a pilótát) akkor sorry.