Rónai György

Az AMD bemutatta kétmagos processzorait

Az Advanced Micro Devices bemutatta az első kétmagos x86-64 processzorait, amelyek a HP 4 utas szerverében működtek a texasi Austinban. A bejelentés jelentősen megerősítheti az AMD pozícióját, és egyben azt is, hogy készenáll a kétmagos processzorok 2005-ös bevezetésére.

Az AMD szerint az AMD64-es architektúrát már eleve úgy tervezték meg, hogy több magot tegyen lehetővé egyetlen processzoron belül. Ezt a képességet a cég Direct Connect architektúrának nevezte el. Minden jelenleg is forgalomban lévő Opteron chipben ottvan a lehetőség, hogy egy második mag belekerüljön, ami azt jelenti, hogy már ezekben a chipekben is benne van az úgynevezett Crossbar System Request Interface, csak éppen egy mag hiányzik a helyéről.

A kétmagos megoldásokban mindegyik magnak megvan a saját L2 gyorsítótára, ami azt jelenti, hogy ezekben a processzorokban több mint 2 MB integrált memória lesz. Emellett azonban 1 kétcsatornás memóriavezérlő, és 3 HyperTransport csatlakozásra van lehetőség. Különösebben mélyreható részleteket egyelőre nem árult el erről az AMD, tehát egyelőre az sem tiszta például, hogy szükség esetén hogyan jut el az adat az egyik mag gyorsítótárából a másikéba. Természetesen - ahogy az eddigi Opteron és Athlon 64 processzorok is - ezek is képesek 32 és 64 bites szoftverek futtatására.


A kétmagos Opteron belső felépítése - saját gyorsítótár mindkét magnak

Mindezekre még egy lapáttal rá is tett az AMD, ugyanis bejelentette azt is, hogy az új kétmagos processzorokat a fentiek miatt egész egyszerűen a ma kapható szerverekbe is bele lehet majd tenni. Kompatibilisek lesznek tehát a Socket 940-es AMD Opteron architektúrával, amelyek jelenleg 90 nm-en készülnek. Az AMD szerint egyetlen dolog, ami pluszban kell például egy négy-utas HP ProLiant DL535 szerverhez, az csupán egy BIOS frissítés. Ez a frissítés pedig a cég szerint elérhető lesz az IBM, a Sun, és a HP szervereihez is.

A várakozások szerint az AMD kétmagos Opteron processzorai rendre sokkal jobban fognak teljesíteni a mai változatoknál, főleg a nagy terheléssel járó szerver-környezetekben. Természetesen tokozása és az energia-felvétele miatt azért szükség lesz néhány innovációra is. Az AMD tervei szerint a teljes kétmagos processzorcsalád, amely az 1-8 utas szervereket is lefedi 2005 közepéig kerül majd piacra, a jelenlegi Socket 940-es foglalatokhoz. Az otthoni felhasználók számára pedig várhatóan 2005 második félévétől lesznek elérhetőek a kétmagos processzorok.

"Az AMD stratégiai partnereként egyedi helyzetben vagyunk, szoftvereinkkel és hardvereinkkel egyaránt támogathatjuk a kétmagos AMD64 technológiát. A Solaris OS kombinálva az Opteron alapú Sun szerverekkel és munkaállomásokkal teljes mértékben kihasználják majd az AMD 64 bites, kétmagos architektúráját, így fantasztikus teljesítményű és hatékonyságú, többszálon dolgozó programokat teszünk lehetővé." - mondta el John Fowler, a Sun Microsystems Network Systems csoportjának elnöke.


Az iparág vezetőinek és piackutatóinak fogadtatása

A piackutatók és elemzők egyöntetűen pozitivan fogadták a technológia bemutatását. Szemezgessünk a nyilatkozatokból néhányat!

"A kétmagos technológia minimális energiaigény-növekedés, és extra hőtermelés mellett attraktív teljesítménynövekedést hoz." - mondta Nathan Brookwood, az Insight64 elemzője.

"Az AMD felismerte a fontosságát annak, hogy kompatibilis kell maradjon a jelenlegi architektúrákkal amellett, hogy ki kell elégítse az egyre növekvő teljesítmény-igényeket is. "A vállalat mostani bemutatója, melyben máris működőképes kétmagos Opteronokkal ellátott szervert mutatott be újabb ipari elsőséget jelent a cégnek, továbbra is vezető pozíciójú ipari fejlesztőként megtartva az AMD-t." - fogalmazott Kevin Krewell, az Instat-MDR piackutatója.

"A nagyvállalati szervereknél a két vagy több magos processzortechnológiák új perspektívákat nyitnak meg a skálázhatóság, a teljesítmény, és érték fogalmak számára. Ráadásul mivel az ipar első kétmagos x86 processzora a HP ProLiant szerverekben gond nélkül fut, az AMD és a HP is bizonyította igen közeli partnerkapcsolatát, amely az új technológia igen gyors piacra dobását célozza meg." - örvendezett Paul Miller, a HP szerverüzletágának marketingalelnöke.

Miért van szükség több magra?

A hagyományos PC-k processzorai eleddig csupán egy magot tartalmaztak, amelyek magas órajelen, és jó sok gyorsítótárral megpakolva a jelenlegi szoftvereket el is látták a megfelelő teljesítménnyel. Azonban a szerverekben és a nagyobb teljesítményű munkaállomásokban igen nagy előnyt jelent, ha a processzor egyszerre több feladattal is meg tud birkózni, magyarán szimultán több szálon képes adatokat feldolgozni.

Ahogy az asztali számítógépek programjai, köztük is egyre inkább a játékok egyre nagyobb teljesítményt igényelnek, az egymagos processzorok órajel emelése és a nagy gyorsítótár igen komoly mértékben megnövelte azok energiafelhasználását, és ezzel együtt a hőtermelésüket is. Noha a szerverekben egyszerűen több processzor bepakolásával meg lehet oldani ezeket a problémákat, az otthoni számítógépek ennél sokkal költség-érzékenyebbek. Ugyan vannak technológiák, úgymint a Hyper Threading, ami két processzort emulál egy processzorból, de ezek közel sem annyira hatékonyak, mint egy valóban kétprocesszoros szerver.


A kétmagos Opteron processzor belsejének fotója - egyértelműen megkülönböztethető a két mag

Az egyik többé-kevésbé költséghatékony megoldás, hogy egyetlen processzorba pakolják bele a két magot. Ezáltal nem kell emelni az órajelen, és helyből sem foglal többet a processzor az alaplapon. Manapság minden vezető processzorgyártó törekszik már ezek bevezetésére. Az IBM is leszállított már néhány mintát az új kétmagos Power4 és Power5 processzoraiból, többek között az Apple új munkaállomásához és a Microsoft XBOX 2 fejlesztéséhez is. Emellett az IBM együttműködik a Sonyval is a Cell processzorok fejlesztésében, amelyek többé-kevésbé ugyancsak többmagos technológiaként foghatók fel.

A Motorola egyik leányvállalata, a Freescale valószínűleg ugyancsak kétmagos PowerPC-szerű processzorokat fog kínálni az Apple számára. A Sun Microsystems várhatóan 2006-ban és 2007-ben dobja piacra Niagara és a Rock nevű szervereit, amelyek már ugyancsak többmagos processzorokkal lesznek ellátva. Az Intel korábban szintén bejelentette, hogy már 2005-ben bevezeti high-end szerverekbe, a középkategóriás munkaállomásokba, az asztali PC-kbe és hordozható számítógépekbe szánt kétmagos processzorait is, míg a 2006-2007-re már elérkezettnek látja az időt arra is, hogy a szerverekben akár kettőnél több mag legyen.

Az AMD kétmagos megoldása azonban máris készen van, így 2005 első félévében a szervereket, második félévében pedig már az otthoni PC-k piacát is el tudja majd árasztani ezekkel a termékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci #21
    Nem akarok ünneprontó lenni, de már előre látszik hogy ebből még lehetnek komplikációk:)) Főleg az x86-on, ami ugye mint ismeretes nem nagyon tűr változtásokat. Bár itt az sw ami elég érdekes lehet majd, de lehet persze hogy minden gond nélkül megy majd a váltás és csak csináltam itt a hangulatot:))
  • NEXUS6 #20
    Mélyen tisztel moderátor elvtárs!

    Mivel ezen a fórumon már a második üzenetemet látom eltűnni a történelem sűlyesztőjében, ezúttal kérek magyarázatot a történtekre.
    Továbbá szeretném megtudni hozzászólásaimmal, milyen jogokat/személyeket sértettem meg, melyre ez a végső megoldás volt az egyetlen lehetséges válasz.

    Várom szives referálásukat itt a fórumon, privát üzenet vagy postai levél formájában.


    Tájékoztatásul közlöm, hogy percek választottak el attól, hogy sms segitségével befizessek az általam nagyon csábitónak itélt, a regisztrált "törzsvendégeknek" kitalált szolgáltatásukra.
    Meg kell mondanom, hogy a korábban emlitett sajnálatos és számomra teljességgel érthetetlen események megfontolásra késztetnek eme elhatározásomban.

    Kérem biztositsanak affelöl, hogy ezek a dolgok csak a puszta véletlennek illetve emberi gyengeségből fakadó félreértésből származnak.

    Köszönöm!

    Maradok tisztelettel

    N.
  • GABOR16 #19
    Rosszul tudod, az AMD utoljára a 386-ost kapta meg. A 486-osa már az ő fejlesztése volt (persze jó nagy késéssel)
  • dikki*yysw #17
    Jó a cikk, grat Borg.

    Jó a K8, grat AMD :))
  • gz8 #16
    Ebből a szempontból nagyon sokat jelent, ha tíz ujjal, vakon tudsz gépelni
  • Athlon64 #15
    Úgylátom még nem szoktam meg a fekete billentyűmet... :)
    Még jó, hogy a karakterek fehérrel vannak ráírva! :)

    Bocsi az elírásokért!
  • Athlon64 #14
    Hihetetlen, de ha visszaemlékszek azokra az időkre amikor az AMD ott állt a kérdéssel, hogy akkor megszünii vagy sajátrendszert fejleszteni... és mára, sorban ők álnak elő az új technologiák töbségével először!

    Hár igen! Én komolyan mondom, az Intel-nek kellene kárpotlást fizetnie az AMD felé, hogy kompenzálja a sok elvesztegetett időt amit az ő prociaik másolásával kellet eltölteniük. :)
    Könnyen meglehet, hogy ha az Intel nem csak a P2 hanem már a 486-os chipnél beintett volna a copyrozoknak akkor már rég 2magos procikkal nyomulnánk...
  • k0zi #13
    Ami itthon 110eFt az kinn Németországban 80-90eFt
  • arty #12
    pedig egy hl2 oldalon készült felmérésből az derült ki: a játékosok több mint felének amd-je van ...

    jo lenne, ha lenne igazi supportja a dual magnak és az x86-64nek, szépet lehetne gyorsulni ...
  • Chappy #11
    mennyi a nem méregdrága? 100000Ft?