Rónai György

IDF: részletek az Intel kétmagos processzorairól

Az Intel várhatóan az Intel Developer Forum Fall 2004 keretei között újabb, részletesebb információkat közöl majd kétmagos processzorairól. A szeptember 7-i rendezvényen az Intel technológiák felhasználóit hívják össze, és várhatóan egy "Exploiting Dual-Core Systems: the Intel Threading Tools" című előadásra is sor kerül.

A kétmagos processzorok kétszer annyi adatot tudnak feldolgozni egy órajel alatt, és egyszerre több szálon is dolgozhatnak. Ezáltal ezek a rendszerek sokkal jobban viselik a nagyobb terheléseket, és így olyan programokban, ahol csúcsteljesítményre van szükség, várhatóan jelentősen jobban teljesítenek. Azonban, mindehhez a szoftverkészítőknek is meg kell tanulniuk, hogy hogyan használják ki hatékonyan ezt a tudást.

Judi Goldstein, az Intel egyik szoftvermérnöke várhatóan "Exploiting Dual-Core Systems: the Intel Threading Tools" címmel tart majd erről egy előadást, a szeptember 7-én az Intel Fejlesztői Fórumán (IDF). A tanulmány sok fontos szemszögből vizsgálja meg majd az Intel azon eszközeit, amelyekkel majd a többszálon dolgozó, többmagos rendszerekre lehet optimalizálni. Ilyen kérdések például: hogyan lehet az Intel Threading Tools segítségével effektíven kihasználni ezeket a rendszereket; hogyan lehet költséghatékonyan többszálú szoftvert fejleszteni; hogyan lehet növelni a produktivitást többszálon futó, nagy teljesítményű programokkal; hogyan lehet a multi-threading jellemző csapdáit kikerülni, amikor egyprocesszoros szoftvereket portolnak át; hogyan oldják meg a jelentkező bugokat az Intel Thread Checkerrel; hogyan mutassanak rá a rossz teljesítményű pontokra a szoftverekben, az Intel Thread Profiler segítségével; stb.

Az Intel várhatóan 2005-ig minden piaci szegmensbe bevezeti a kétmagos processzorokat. A mobil processzorokban 2 Pentium M mag, a high-end szerverekben pedig Itanium 2 magok teljesítenek majd szolgálatot. Arról azonban, hogy az asztali és munkaállomás processzorok mely architektúrára épülnek majd, az Intel egyelőre nem árult el részleteket.

Az Intel riválisai, úgymint az AMD, a Sun, és az IBM is ismertették már a saját többmagos technológiáik és stratégiáik egyes részleteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lola. #8
    a linux-al ellentétben winen nem kell a komplett kernelt újraírni, újrafordítani mert új processzor jelent meg... (a linuxok több évtezede elavult monilitikus kernelarchitektúrájának egyik átka)

    Pl. a prescott megjelenése után nem sokkal megjelent egy egyszerű patch - valójában egy sima updatelt processzor "driver" - amivel ki tudja használni az újdonságokat benne. (ez egyébként az xp sp2-be is belekerült) igy, ha a kétmagos processzorok a longhorn előtt jelennek meg, akkor egy egyszerű frissítés formájában azonnal támogatni fogja őket a jelenlegi nt vonal is.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    talán majd a longhorn , esetleg az xP reloaded (Vagy ez csak 1 rossz vicc :/)
  • Borg #6
    Az már más kérdés, hogy jelen állapotában az XP nem fogja kihasználni a kétmagos procik tudását... erről szól az IDF is.
  • formatuq #5
    ezt nem is tudtam, kosz az infot.
  • Lola. #4
    " (azaz 4 magnak látszik) rendszeren nem is használhatsz XP-t, illegális."

    Ez pedig marhaság a köbön, illegális sosem lesz a processzorok számától egy win, kerneleben egyszerűen korlát van a processzorok számára, legálisan fel lehet rakni egy 4 processzoros xeon-ra is xp-t, de csak 2-t fog kihasználni... (plusz a 2 ht, ha van)
  • Lola. #3
    marhaság-marhaság...
    winben meg van különböztetve a fizikai és a virtuális proci, a kétmagos fizikainak fog számolódni a ht pedig ma is virtuálisnak számolódik...
    Dual HT-s xeon-on ma is vígan fut az xp, éppen a fentiek miatt, pont ugyanez lesz a dual maggal...
  • Cat #2
    itt más problémák is bejönnek, ugyanis az XP megvásárlásával maximálisan két CPUs rendszeren használhatod (liszenszfeltételek között van), tehát A JELEN ÁLLÁS SZERINT egy kétmagos, hyperthreadinges (azaz 4 magnak látszik) rendszeren nem is használhatsz XP-t, illegális.
  • Zedas #1
    Valaki esetleg felhomályosíthatna hogy hogy lesz ez a winfos licenszeléssel kapcsolatban. Pl, most az XP max. 2 CPU-t hajlandó kezelni, ezt ugye egy hyperthreading-es P4-es el is használja. A 2 mag pedig 4 CPU-nak fog látszani.
    Annyira nem távoli a két mag bevezetése hogy már nem okozna problémát (longhorn: 2006).