Rónai György

2005-ben jönnek az AMD kétmagos processzorai

Egy évvel az Opteron processzorok megjelenése után most az AMD bejelentette, hogy már 2005-ben piacra kerülnek a kétmagos processzoraik, amelyek továbbra is rendkívül jó ár/teljesítmény aránnyal bírnak majd.

"Dual-Core Opteron Will Shock the Hell Out of Everyone", azaz "A kétmagos Opteron halálra fog ijeszteni mindenkit", nyilatkozta szó szerint az AMD elnöke, Hector Ruiz. Az eWeeknek adott interjúban elmondta, hogy ők maximum 12-24 hónapra előre terveznek és készítenek útitervet, mivel az az utáni állapotok már mindig a piac alakulásától függenek. Azonban egy éven belülre még rendkívül stabil fejlődési vonalat tudnak előrejelezni.

Egy kimutatás szerint az AMD 2003 folyamán több mint 40 ezer Opteron processzort adott el, döntő többségüket 2-utas rendszerekbe. Ebből nagyjából 3200 db processzort adtak el 4 processzoros szerverekbe. Ugyan a 4 és 8 processzoros rendszerekből nem sok fogyott, azonban manapság mégis ezek képezik a piac legattraktívabb ajánlatát. De azok a célszegmensek, amelyek ilyen többprocesszoros rendszereket vásárolnak, rendkívül nagy biztonságra és kiforrottságra törekszenek, amelyet az AMD processzorainak még be kellett bizonyítania.


Ruiz szerint a jövő év legnagyobb durranása a kétmagos termékek bevezetése lesz. Elmondása szerint az új processzorokkal szemben nem kevesebb a célkitűzés, mint hogy egyben hardver, infrastruktúra és foglalat-kompatibilisek is legyenek. Az elnök szerint tehát aki addig vásárol egy 2P rendszert, az egy egyszerű processzor cserével jövőre már 4P rendszerként végezheti. Véleménye szerint ez ráadásul nem is fog többe kerülni, mint az idei Opteron processzorok, eddig ugyanis főleg az ár volt az a tényező, ami miatt a 2P rendszereket részesítették főleg előnyben.

Ez azonban nem az első eset, hogy az AMD kétmagos termékekről beszél, és nem is az első eset, amikor bejelentik, hogy infrastruktúra-kompatibilis lesz a mostani rendszerekkel. Az AMD volt elnöke, Jerry Sanders már tavaly szeptemberben elmondta, hogy az AMD64 technológiás, kétmagos processzorok már a 90 nm-es SOI gyártástechnológiával készülnek, és már 2005 folyamán a 65 nm-es gyártás is bevezetésre kerül az AMD új drezdai gyárában.

Elmondásuk szerint a HyperTransport technológia elméletben már most lehetővé teszi a többmagos processzorok használatát. Ez azért igen jelentős dolog, mert ezáltal az AMD jelenlegi platformja a piacon létező legflexibilisebb, és egyben legtovább használható infrastruktúrája marad. Mitöbb, a cég vezetői még azt sem zárták ki egy korábbi interjú során, hogy a 90 nm-es időszakban már a 940 tűs asztali PC foglalatba is készülnek majd kétmagos x86-64 processzorok. A jelenlegi információk szerint ezek a processzorok mind a cég 800 MHz-es HyperTransport buszrendszerét fogják használni.

Az Intel kétmagos processzora, a Tulsa nagyjából két éven belül jelenhet meg. Eredetileg kiadását még az Intel első kétmagos IA64 processzorával, a Montecitoval egy időre tervezték. Ez lesz az első kétmagos Xeon, és egyben az első duál IA32e processzor. A HyperThreading technológiának köszönhetően ez már egyszerre 4 szálon tud majd dolgozni, azonban a Tulsáról egyelőre ennél többet nem tudni.

Két mag egy processzoron belülre helyezése a teljesítmény növelésének rendkívül hatékony módja, mely egyben többé-kevésbé elfogadható ár/teljesítmény aránnyal jár együtt. A jelenlegi Xeon MP alapú szerverekben például csak kétcsatornás memóriavezérlő jut az összes processzorra, ami által akár 4 chip is ugyanazt a buszt terheli. Ez a fajta gyenge keresztmetszet a kétmagos, 940 tűs Opteron processzorokat is érintheti majd a jövőben. Persze itt egyáltalán nem egy nagy problémáról van szó, mindössze egy lehetséges fejlesztésről.


Mindezek mellett már az asztali és egyben a notebookokba is terveznek a cégek kétmagos megoldásokat. Az Intel már valamelyest jelen is van ezen a téren, hiszen másfél éve elérhetőek már a HT megoldásai, amelyeknek vitathatatlan előnyei vannak. A jelenlegi információk szerint 2005-2006 környékén az Intel a Jonah chippel lép majd be a többmagos piacra, amelyben várhatóan két Pentium M-szerű mag lesz majd.

Egyelőre az Intel és az AMD is csendes a kétmagos megoldások asztali PC-kbe való bevezetését illetően. A kétmagos rendszer ezeket az asztali processzorokat egyrészt megdrágítaná, másrészt méretüket is jelentősen megnövelné. Itt főleg az árnövekedés a kérdéses szempont, mivel így sok gyártó számára már nem biztos, hogy megéri majd termékeket piacra dobni, amely a processzorokhoz való alaplapok kínálatának szűkülését eredményezné.

Azonban minden nehézség ellenére, a többmagos processzorok jelentős előrelépést jelentenek majd, és modern szoftverek segítségével a számítási teljesítmény rendkívül nagymértékben növekedne. Ez a technológia akár újabb évtizednyi élettartam hosszabbítást is jelenthet az x86-os processzoroknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #13
    az a pár mondat akkor is kicsit zavaros ... a HyperTransport elvileg elég jól elvan még, és pl. szerverekben ahol annyi a mem. hogy nincs is szükség hdd-ről olvasásra , a hálókártyák lehetnek inkább a szűk kerestmetszetek
  • dikki*yysw #12
    hűha, a szerverekben kétszer akkora lesz az áramfogyasztás! NENENEEEEEE
  • PyRex #9
    A melegedésről meg a vízhűtésről: lehet kapni az Athlon 64-ekhez PASSZÍV(!) hűtést (egy rohadt nagy vörösréz borda), ami tuning nélkül épphogy elviszi a procit. Szerintem ha egy ilyen bordára ráraksz egy fordulatszabályozós - de mondjuk azért még viszonylag halk - ventit, az talán elviszi a dual magos procikat is...

    Én optimista vagyok :))
  • _Vegeta_ #7
    Sztem nem a mukodesi frekit kene novelni, hanem a szamitasi teljesitmenyt. En nemhiszem h vizhututessel lesznek a kovetkezo proccok hutve. Egy atlag felhasznalo ugyse fog vizhuteses szamgepet venni. (gondolok itt azokra akik nem ertenek a gepekhez)
  • Cat #6
    épp ezért számit a busz szűk keresztmetszetnek
  • [HUN]PAStheLoD #5
    A jelenlegi Xeon MP alapú szerverekben például csak kétcsatornás memóriavezérlő jut az összes processzorra, ami által akár 4 chip is ugyanazt a buszt terheli. Ez a fajta gyenge keresztmetszet a kétmagos, 940 tűs Opteron processzorokat is érintheti majd a jövőben.

    az Opteron nem rendelkezik saját mem vezérlővel?
  • janos666 #3
    az 3X nagyobb hűtő + ventilátor. És ezért kell a nagyobb gépházház, alaplap.