SG.hu

A Sony Music megtiltotta zenei katalógusának MI-tréningre való használatát

A Sony Music levele kifejezetten megtiltja a mesterséges intelligencia fejlesztőinek, hogy zenéit - amelyek között olyan előadók is szerepelnek, mint Beyoncé - felhasználják.

A Sony Music világszerte több mint 700 mesterséges intelligencia fejlesztőnek és zenei streaming szolgáltatásnak küldött figyelmeztető levelet a művészeket lenyúló technológiai csoportok elleni harc jegyében. A levél kifejezetten megtiltja a mesterséges intelligencia fejlesztőinek, hogy zenéit - köztük olyan előadókat, mint Harry Styles, Adele vagy Beyoncé - felhasználják, és elzárkózik a tartalom szöveg- és adatbányászatától bármilyen céllal, például bármilyen mesterséges intelligencia rendszer kiképzése, fejlesztése vagy forgalmazása céljából. A Sony Music a levelet olyan MI-rendszereket fejlesztő vállalatoknak küldte el, mint az OpenAI, a Microsoft, a Google, a Suno és az Udio.

A világ második legnagyobb zenei csoportja külön levelet küldott a streaming platformoknak, köztük a Spotify-nak és az Apple-nek is, amelyben arra kéri őket, hogy dolgozzanak ki intézkedéseket a művészek és dalszerzők, valamint zenéik védelmére az MI-fejlesztők által hozzájárulás és ellentételezés nélkül végzett letöltéssel és képzéssel szemben. Arra kérte őket, hogy frissítsék szolgáltatási feltételeiket, és tegyék világossá, hogy a tartalmaikon történő képzés nem megengedett. A Sony Music nem kívánt a levélhez további kommentárt fűzni.

A levél a zenei csoport azon törekvéseinek fokozódását jelzi, hogy megakadályozza, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló dalok és előadók dallamát, szövegét és képeit a technológiai cégek új verziók készítéséhez vagy a saját zenéjük létrehozására szolgáló rendszerek betanításához használják fel. A levél szerint a Sony Music és művészei „elismerik a mesterséges intelligenciában rejlő jelentős potenciált és fejlődést”, de hozzáteszik, hogy „a jogosulatlan felhasználás a mesterséges intelligencia rendszerek képzése, fejlesztése vagy forgalmazása során megfosztja a Sonyt az ellenőrzéstől és a megfelelő kompenzációtól”. Azt írják: „Ez a levél arra szolgál, hogy közvetlenül figyelmeztesse és megismételje, hogy a Sony Music kifejezetten tiltja a tartalmai bármilyen felhasználását”.

A New York-i székhelyű konszern vezetői aggódnak amiatt, hogy zenéjüket már most is lenyúlták, és szeretnének egy világosan meghatározott jogi álláspontot megfogalmazni, amely az első lépés lenne ahhoz, hogy fellépjenek minden olyan mesterséges intelligenciát fejlesztő rendszerrel szemben, amelyről úgy gondolják, hogy kihasználta zenéjüket. Érvelésük szerint a Sony Music nyitott lenne arra, hogy az MI-fejlesztőkkel üzletet kössön a zene licenceléséről, de ennek során tisztességes árat szeretnének elérni. A levélben ez áll: „Az Ön működésének jellege és az Ön MI-rendszereiről közzétett információk miatt okunk van feltételezni, hogy Ön és/vagy az Ön kapcsolt vállalkozásai már engedély nélkül felhasználhatták a tartalmainkat az MI-rendszerek képzésével, fejlesztésével vagy kereskedelmi forgalomba hozatalával kapcsolatban”. A Sony Music arra kérte a fejlesztőket, hogy a jövő hétig adják meg a felhasznált tartalmak részleteit.

A levél a mesterséges intelligencia szabályozásának világszerte széttagolt megközelítése miatti aggodalmakat is tükrözi. A mesterséges intelligenciára vonatkozó globális szabályozás igen eltérő, egyes régiókban új szabályok és jogi keretek lépnek életbe az ilyen rendszerek képzésére és használatára vonatkozóan, míg mások a kreatív iparágak vállalataira bízzák a fejlesztőkkel való kapcsolatok kialakítását. A világ számos országában - különösen az EU-ban - a szerzői jogok tulajdonosainak azt tanácsolják, hogy nyilvánosan jelezzék, hogy a tartalom nem áll rendelkezésre az MI számára történő adatbányászathoz és képzéshez.

A levél szerint a tilalom kiterjed bármilyen bot, pók, scraper vagy automatizált program, eszköz, algoritmus, kód, folyamat vagy módszertan használatára, valamint bármilyen „automatizált elemzési technikára, amelynek célja a digitális formában lévő szöveg és adatok elemzése információk, köztük minták, trendek és összefüggések generálása céljából”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Még jogilag is megkerülhetőnek tűnik. Nem írsz alá licencszerződést, amikor FM rádiót hallgatsz. Youtube-ot is lehet api használat / szerződéselfogadás nélkül scrape-elni, bár az nehezebben védhető.