SG.hu

Az OpenAI vezető tudósa és társalapítója elhagyja a céget

Ilya Sutskever, az OpenAI társalapítója és vezető tudósa - aki novemberben három másik igazgatósági taggal együtt kiszorította Sam Altmant, a vállalat nagy tekintélyű vezérigazgatóját, majd azt mondta, hogy megbánta a lépést - elhagyja a San Franciscó-i MI vállalatot.

Dr. Sutskever távozása - amelyet a vállalat egy blogbejegyzésben jelentett be - egy újabb fejezetet zár le egy olyan történetben, amely megdöbbentette a Szilícium-völgyet, és amely kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Altman és cége felkészült-e arra, hogy a technológiai iparágat a mesterséges intelligencia korába vezesse. Miután mindössze öt nappal a leváltása után visszatért az OpenAI-hoz, Altman megerősítette az irányítást és folytatta az egyre nagyobb teljesítményű technológiák felé való nyomulást. Dr. Sutskever az OpenAI alkalmazottja maradt, de nem tért vissza a munkába.

„Ez egy érzelmes nap mindannyiunk számára” - mondta távozása kapcsán Altman. „Az OpenAI nem létezne nélküle, és minden bizonnyal ő formálta.” Dr. Sutskever azt mondta: „Meghoztam a döntést, hogy elhagyom az OpenAI-t. A vállalat pályája csodával határos, és bízom abban, hogy az OpenAI olyan AGI-t fog építeni, amely egyszerre biztonságos és hasznos”. Az AGI, vagyis az általános mesterséges intelligencia egy olyan, még meg nem épített technológia, amely képes mindenre, amire az agy képes. A 38 éves Dr. Sutskever hozzátette, hogy egy új projektbe kezdett, de azt nem részletezte.


Az OpenAI egyik kulcskutatója, Jakub Pachocki váltja Dr. Sutskevert a cég vezető kutatójaként, amelyet egy nemrégiben lezajlott tőkebevonás alapján több mint 80 milliárd dollárra értékelnek. A héten az OpenAI bemutatta ChatGPT chatbotjának új verzióját, amely képes hangutasításokat, képeket és videókat fogadni és válaszolni rájuk, ezzel csatlakozva az olyan technológiai óriásokhoz, mint a Google és az Apple, egy újfajta beszélő digitális asszisztensért folytatott versenyben.

A 2015-ben Altman, Elon Musk és néhány fiatal kutató, köztük Dr. Sutskever által alapított OpenAI régóta az MI kutatások élvonalában van. Dr. Sutskever részvétele azonnali hitelességet biztosított a vállalatnak. Sutskever - aki informatikából doktorált a Torontói Egyetemen, ahol Geoffrey Hinton, a mesterséges intelligencia nagyágyúja mellett dolgozott - 2015-ben került az OpenAI-hoz, miután elhagyta a Google Braint, a Google egyik mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatási részlegét. Óriási eredményeket ért el a mesterséges intelligencia területén, hiszen közreműködött az egyik első modern számítógépes látórendszer, az ImageNet és a DeepMind játékokat játszó mesterséges intelligencia rendszere, az AlphaGo létrehozásában.

2022 végén az OpenAI lenyűgözte a világot a ChatGPT bemutatásával, az online chatrobot kérdésekre tudott válaszolni, verseket írt, számítógépes kódot generált és az emberekhez hasonlóan csevegett. A technológiai ipar gyorsan felkarolta az úgynevezett generatív mesterséges intelligenciát - olyan technológiákat, amelyek képesek önállóan szöveget, képeket és más médiát generálni.

A generatív mesterséges intelligencia több, mint egy évtizedes kutatás eredménye az OpenAI-hoz és a Google-hoz hasonló vállalatokon belül, és készen áll arra, hogy mindent átalakítson az e-mail programoktól kezdve az internetes keresőmotorokon át a digitális asszisztensekig. Altman a generatív MI felé való elmozdulás szóvivőjévé vált, tanúskodott a Kongresszus előtt, és világszerte találkozott törvényhozókkal, szabályozókkal és befektetőkkel. Novemberben az OpenAI igazgatótanácsa váratlanul leváltotta őt, mondván, hogy nem lehet tovább rábízni a vállalat általános mesterséges intelligencia létrehozására irányuló tervét.


Az OpenAI igazgatótanácsának hat tagja volt: három alapító és három független tag. Hálaadás előtt egy héttel Sutskever és Mira Murati, az OpenAI technológiai igazgatója megkereste az OpenAI igazgatótanácsának tagjait, hogy kifejezzék aggodalmukat Altman viselkedésével kapcsolatban. Állítólag az OpenAI irányvonalával kapcsolatos nézeteltérésekről volt szó: Sutskever állítólag csalódott volt amiatt, hogy Altman a biztonsággal kapcsolatos munka rovására sietett a mesterséges intelligencia alapú termékek piacra dobásával. Az igazgatótanács - amelynek tagja volt Sutskever is - úgy döntött, hogy azonnali hatállyal kirúgja Altmant, anélkül, hogy erről bárkit is értesített volna - beleértve az OpenAI munkatársainak nagy részét is. Az igazgatótanács közleményében azt állította, hogy Altman nem volt "következetesen őszinte" az igazgatótanács tagjaival folytatott kommunikációjában.

A döntés feldühítette a Microsoftot és az OpenAI többi befektetőjét, veszélybe sodorta a vállalat részvényeinek eladását. Greg Brockman, az OpenAI elnöke és egy másik társalapító tiltakozásul lemondott, ahogyan Dr. Pachocki is. Napokkal később, amikor az OpenAI több száz alkalmazottja fenyegetőzött felmondással, Dr. Sutskever azt mondta, hogy megbánta döntését Altman eltávolításáról, és ténylegesen lemondott az igazgatótanácsból, így három független tag maradt Altmannal szemben. Altman visszatért a vezérigazgatói posztra, miután ő és az igazgatótanács megegyezett, hogy két tagot Bret Taylorral, a Salesforce korábbi vezetőjével és Lawrence Summersszel, az Egyesült Államok volt pénzügyminiszterével cserélnek le. Altman néhány hónappal később visszaszerezte igazgatósági helyét, amikor a testület hét főre bővült.

Tavaly Dr. Sutskever segített létrehozni az OpenAI-n belül a Super Alignment csapatot, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne biztosítani, hogy a technológia jövőbeli változatai ne okozzanak kárt. Mint mások a területen, ő is egyre inkább aggódott amiatt, hogy az MI veszélyessé válhat, és talán el is pusztíthatja az emberiséget. Jan Leike - aki Dr. Sutskever mellett a Super Alignment csapatot vezette - szintén felmondott. Az ő szerepét John Schulman, a vállalat másik társalapítója veszi át.

Altman menesztését megelőző hetekben Dr. Pachockit - aki segített felügyelni a ChatGPT alapját képező GPT-4 technológiát - a vállalat kutatási igazgatójává léptették elő. Miután Altmant visszahelyezték, Dr. Sutskever nem tért vissza a munkába. Altman jelezte, hogy reménykedett abban, hogy tárgyalásokat folytathat a visszatéréséről, de ez végül nem volt lehetséges. Dr. Pachocki november óta a tudományos főmunkatárs szerepét töltötte be. Miután Dr. Sutskever beszervezte őt és másokat is az OpenAI-hoz, a vállalat számos legfontosabb projektjének - köztük a GPT-4-nek - a kulcskutatói között volt. "Hálás vagyok Iljának” - mondta Dr. Pachocki. „Különböző, de sok szempontból egymást kiegészítő vezetési stílusunk van.”

Altman elmondta, hogy kedden beszélt Dr. Sutskeverrel. „Arra sürgetett minket - és továbbra is sürgetni fog -, hogy, ahogy ő mondja, érezzük az AGI-t” - mondta Altman. Hogy most mit fog csinálni? Sutskever még nem hajlandó megmondani, de az X-en közzétett nyilatkozata szerint azzal a meggyőződéssel hagyja el az OpenAI-t, hogy a vállalat olyan általános mesterséges intelligenciát fog létrehozni, amely "biztonságos és hasznos".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nincs biztonsagos altalanos mesterseges intelligencia. Vagy rendelkezik ontudattal es onnantol egy kvazi halhatlan, az embereknel intelligensebb es nagyobb tudasu szemely vagy nem rendelkezik ontudattal es nem valodi MI.

    A nyelvi modellek nagyon nagyon messze vannak a valodi MI-tol, de nem tudom mennyire mentek el mas iranyba a fejlesztes soran es mikor fordulhat elo (vagy mar elo is fordult), hogy valodi MI-t hozzanak letre. Mindenesetre azt latom, hogy a vallalat azon torekvese, hogy iranyithato MI-t hozzon letre csak arra jo, hogy ha vegul sikerul nekik, akkor az adott MI szembe akarjon szallni veluk. Ismerve a ceget, remeljuk nem fog sikerulni nekik...