Gyurkity Péter

Nem lesz közös az ikermagos processzorok gyorsítótára

Az Advanced Micro Devices, illetve az Intel által fejlesztett ikermagos processzorok a korábban elhangzott kijelentések ellenére nem egy, hanem két gyorsítótárat használnak majd.

A Stanford Egyetemen tartott Hot Chips konferencián elhangzott előadások szerint az Opteron 2005-ben megjelenő változata, illetve a Montecito - az Itanium család szintén jövőre megjelenő tagja - egyaránt két processzormaggal, és két gyorsítótárral kerül majd forgalomba. Cameron McNairy, az Intel szakembere kijelentette, hogy a Montecito esetében ez azt jelenti, hogy mindkét processzormag 1 MB másodszintű, illetve 12 MB harmadszintű gyorsítótárat használ fel az adatok ideiglenes tárolására - jóllehet a vállalat korábban leszögezte, hogy a Montecito egy 24 MB-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz majd.

A Montecitóhoz hasonlóan az Opteron ikermagos változata is két egymással megegyező gyorsítótárat foglal magában. Marius Evers, az AMD szakembere hangsúlyozta, hogy az ikermagos megoldás révén növekedni fog a teljesítmény, és kezelhető szinten marad a processzorok fogyasztása, amely jelenleg is komoly problémát jelent a gyártók számára.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a gyorsítótárak szétválasztása merőben eltér az IBM stratégiájától, amely már piacra dobta ikermagos Power 4 processzorokat. Kevin Krewell, a Microprocessor Report főszerkesztője szerint a gyorsítótár szétválasztásával sok munkát spóroltak meg az AMD és az Intel szakemberei. "Az idő szorításában ez volt a legegyszerűbb megoldás, és könnyen lehet hogy a közös gyorsítótárat csak a processzorok későbbi változatai tartalmazzák majd" - jelentette ki Krewell.

Az Intel a szeptemberben megrendezésre kerülő Intel Developer Forumon számol be az ikermagos technológia részleteiről, és a vállalat stratégiájáról, míg az AMD október elején követi nagy riválisát, és a Microprocessor Forumon rántja le a leplet új technológiáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    (Persze egy raid konfig duplázhatja a sebességet, de az általam említett 100MB/s-hoz az szerintem eleve kell.)
  • dez #13
    Mellesleg: Egy valóban nagy teljestményű proci. (Monjuk, azt írja a cikk, PC-s játékokhoz nem jó, de én ebben nem lennék olyan biztos. Meg úgy tűnik, arról sincs sok tudomása a cikkírónak, hogy a mai asztali procikban is vannak SIMD utasítások.)
  • dez #12
    Na igen, ez egy kicsit "túlzónak" tűnik. Tegyük fel 100MB/s-t ír a vinyója (bár már ez is soknak tűnik), akkor is kb. 45 mp kell neki.
  • dez #11
    Ne az itthon szokásos, házilag összeállított, többnyire olcsóbb alkatrészekre épülő (főleg ház, alaplap) konfigokkal hasonlítsd össze, hanem a márkás gépekkel. Azokhoz képest nem horribilis az ára.
  • Cleawer #10
    ja és azt elfelejtettem irni hogy az egyik osztálytársam az mondta hogy 1-t DVD valami néhány másodperc alatt vinyóra másolták.
    sztem ennek a valóság alapja 0
    nna vélemény?
  • Cleawer #9
    jaja

    http://store.apple.hu/
    és ott a power mac G5
    az ár sztem 6x egy AMD vagy intel konfignak
  • tajfun #8
    Ez mind szep es jo, csak mit kezdesz vele? Van ra kb 2 program, az se otthoni juzereknek. Hiaba a teljesitmeny ha nincs ami kihasznalja.
  • NEXUS6 #7
    És gondolom egy ilyen kb 1.5 szörös teljesítményű "csoda" vagy öccör anyiba kerül mintha veszel 2 db P4-et.

    Tökre megéri;))
  • Cat #6
    szal ahelyett hogy kihasználnák az egybeépítés előnyeit és optimalizálnák, simán csinálnak egy ilyet:

  • pafi #5
    Az Apple az IBM a 970-el (g5) ezt is simán megoldotta. A duplaprocis G5-ökben külön tokban van a két 970-es, mégis hozzáférnek egymás cache-éhez. A chipseten keresztül persze.
    ?2., Két független előoldali (?frontside?) busz
     A két processzor jelenléte természetesen megnöveli a rendszer teljesítményét. Azért, hogy ezt ki lehessen használni, mindkét processzor saját, akár 1,25 GHz-es frontside busszal rendelkezik, így összesen 20 GBps sávszélességet kínál a teljes rendszer, mely több mint duplája a jelenlegi Pentium 4 alapú rendszerek által biztosított körülbelül 6,4 GBps-nek. A gyors memóriakezelésen kívül ez a nagyteljesítmény? architektúra teszi lehetővé mindkét PowerPC számára azt, hogy a másik processzor L1 és L2 tárolójában lévő adatokhoz is hozzáférjen, tovább növelve a processzor hatékonyságát.?
    Ja és már több mint egy éve