SG.hu

Az OpenAI a Reddit fóruma segítségével képzi MI-jét

Az OpenAI megállapodást kötött a Reddittel, a Reddit hozzáférést kap az OpenAI technológiájához, a ChatGPT pedig valós idejű hozzáférést kap a Reddit-posztokhoz.

Az OpenAI szerződést kötött a Reddit adat API-jának valós idejű tartalmához való hozzáférésről, ami azt jelenti, hogy a ChatGPT-ben és más új termékekben megjelenhetnek a fórumban zajló viták. Ez a megállapodás hasonló ahhoz, amelyet a Reddit az év elején kötött a Google-lal, és amely a hírek szerint 60 millió dollárt ért a platform számára. A megállapodás "lehetővé teszi a Reddit számára, hogy új, mesterséges intelligencia-alapú funkciókat kínáljon a redditoroknak és a modoknak", és felhasználja az OpenAI nagyméretű nyelvi modelljeit alkalmazások készítéséhez. Az OpenAI a Reddit hirdetési partnerévé is vált.

A fórumozók már korábban is kárhoztatták, hogy a Reddit vezetői szimpla pénzeszsákként kezelik a platformot, és valószínűleg negatívan reagálak majd erre a bejelentésre is. 2023 júniusában több mint 7000 szubreddit elsötétült, mert a felhasználók tiltakoztak az ellen, hogy a Reddit megváltoztatta az API árazását. Nemrégiben pedig az OpenAI és a Stack Overflow programozókat célzó fórum közötti partnerségről szóló híreket követően függesztettek fel embereket, mert egyszerűen törölték bejegyzéseiket.

A megállapodást bejelentő blogbejegyzésben nem tárták fel a pénzügyi feltételeket, és egyik vállalat sem említette a képzési adatokat. Ez utóbbi részlet eltér a Google-lal kötött megállapodástól, ahol a Reddit kifejezetten kijelentette, hogy a Google-nek "hatékonyabb módokat ad a modellek képzéséhez". Van viszont egy olyan mondat, amely megemlíti, hogy az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a Reddit részvényese is, de "Ezt a partnerséget az OpenAI COO-ja vezette, és a független igazgatótanács hagyta jóvá".

"A Reddit az internet egyik legnagyobb nyílt archívumává vált a hiteles, releváns és mindig naprakész emberi beszélgetéseknek bármiről és mindenről. A ChatGPT-be való bevonása megerősíti az összekapcsolt internetbe vetett hitünket, segít az embereknek, hogy többet találjanak abból, amit keresnek, és új közönségeknek segít megtalálni a közösséget a Redditen" - mondta Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója.

A vállalat nem mindig volt barátságos azokkal a cégekkel szemben, amelyek MI-modellek képzése céljából töltik le a tartalmait. Azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza a Google robotjának hozzáférését az oldalhoz. Az OpenAI állítólag azt is közölte az r/ChatGPT subreddit moderátoraival, hogy megsértették az OpenAI szerzői jogait azzal, hogy a ChatGPT logóját használták címlapi fotóként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Supra-III #4
  +1. Rasszista lesz, agresszív, és primitív. Tisztelek a kivételnek. Értem én, hogy kényelmes volt, nade legyen már egy határ...

  Szerintem lassan ki fog alakulni az is, hogy 1-1 MI minőségét / hitelét a tanításhoz használt források is meg fogják határozni. Gyanítom itt óriási előnye lesz a google-nek.
 • Armagedown #3
  Mennyi mérgező ember van ott, olyanok, akiket egy átlagos fórumról már régen kitiltottak.
  Utoljára szerkesztette: Armagedown, 2024.05.20. 10:37:33
 • Kryon #2
  "képére és hasonlatosságára..."
 • ZenMillitia #1
  szomoru, tele van a Reddit szennyel es pletykaval. elvbol nem kattintok a Redditre.