Gyurkity Péter

Intel: jövőre jönnek a kétmagos processzorok

Az Intel már a következő évtől dupla magos chipek gyártását tervezi, és Paul Otellini elnök nyilatkozata szerint 2005 végén már az Intel által leszállított processzorok fele kétmagos lesz.


Paul Otellini
Otellini a vállalat New York-i gyűlésén elmondta, hogy már jövőre bevezetik a dupla processzormagot, és ezek a termékek természetesen először a csúcskategóriás, legdrágább rendszerekben lesznek kaphatók. Véleménye szerint a két mag egyfajta kompromisszumot jelent, nagyobb teljesítményt tesz lehetővé elviselhető fogyasztás mellett. A nagyobb teljesítmény elsősorban feladatmegosztást jelent: a processzor egyik magja például futtat egy videó alkalmazást, míg a másik mag végzi az operációs rendszer vagy egyéb programok végrehajtását.

Ez a tulajdonság igen hasznosnak ígérkezik, mivel számítógépeinken sokszor futtatunk egyidőben különböző programokat. A dupla mag ezzel egy időben alacsonyabb órajelet, ezáltal alacsonyabb fogyasztást jelenthet, akár egy mai, szimplamagos megoldással szemben is, jelentette ki Otellini. Beszámolója szerint főként emiatt minden felhasználható erőforrásukat átirányítják a dupla magos processzorok fejlesztésére. Az elnök kiemelte: "Nem gyárthatunk asztali és notebook processzorokat 150 wattos fogyasztással. Egyszerűen nem tehetjük meg." A leggyorsabb asztali P4 processzorok 3,2-3,4 GHz sebességen jelen pillanatban 90-100 wattot fogyasztanak.

Az Intel ugyanakkor 64 bitre is válthat dupla magos processzoraival, ahogy ezt Xeon és Itanium szerver processzoraival már megtette. A rivális AMD már szállít 64 bites asztali és szerver egységeket. "Képesek vagyunk rá, hogy 64 bitre váltsunk, mire a Microsoft elkészül megfelelő operációs rendszerével" - mondta Otellini. Jóllehet, várakozásai szerint a szoftverek előbb fogják kihasználni a dupla magot mint a 64 bit előnyeit.

Mindeközben az Intel folytatja jelenlegi Pentium 4 és Pentium M processzorainak fejlesztését. A P4 nagyobb cache-t - gyors elérésű belső memóriát - és puffer-túlcsordulás elleni védelmet kap.

A dupla magos megoldások fejlesztése egy új irányvonalat jelezhet az Intel gondolkodásában. Az órajel állandó emelése helyett különböző technológiák megfelelő ötvözése lehet az új cél. Craig Barett vezérigazgató elmondása szerint a vállalat növelni szeretné jelenlétét a vezetéknélküli termékek valamint a mobiltelefonok piacán. Sean Maloney, az Intel kommunikációs csoportjának vezetője ismertette, hogy csoportja folyamatosan új termékeken dolgozik, elsősorban 2005-öt célozva meg. Részlegük elsősorban új hálózati processzorok és chipek fejlesztésével van elfoglalva, amelyek kibővítik a laptopok és mobiltelefonok vezetéknélküli képességeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #56
    Ti nem olvastátok végig amik ide lettek írva: #52 "#39 Emberek!"-nek szólt és nem CAD nak, a #52 azért #49-re válasz mert te nyilvánítottad ki véleményed a válasz #40-re #49-ben hogy igaza van #39-nek.
  • CAD #54
    Bocsass meg, de te mirol beszelsz? Olvasd el meg1x amit irtam... a jo nem az, ha egyik kurvaeros masik szar, hanem ha mindketto kb egy szinten van, mind teljesitmeny mind reszesedes alapjan.

    Es ez bizony igy van video kartyak piacan is.

    hwhw:

    Uh, hat remel(t)em, hogy nem igy van... ha tenyleg ez a helyzet, akkor rettenetesen szomoru.
  • janos666 #52
    Ha tényleg olyan kibaszottul okos lenne még arra is rájönne hogy amitől annyira fél/ vagy amit annyira vár sosem következhet be. A példa kedvéért: Az AMD piacot veszít, alig ad el valamit ; megveszi az intel ; kibaszott magas árak, semmi fejlődés - na eddig bírtok gondolkodni - de ezzel azonnal következik hogy egy jelenleg kis gyártót felkarolnak (a pénzes befektetők messzebre is képesek gondolkodni, és kiszagolják a hasznot), összedobnak egy fasza processzort, KEZDETBEN kis haszonnal, de kurvaolcsón árulják és már övék is az eladások 50%-a az eltunyult intel meg azt se tudja hirtelen hol legyen, dobálja a gyorsabbnál gyorsabb procikat nehogy már lemaradjon. És közel azonos az átlagos fejlődés, sőtt lehet hogy még gyorsult is.
  • arty #51
    azért jo, ha az amd a király, mert jelenleg szinte elhanyagolhato a piaci részesedése, igy NINCS valodi verseny...

    az intel leszarja, hogy az AMD mennyibe kerül, meg sem probálnak az árakkal utánuk menni ... de ha 50-50% lenne...
  • CAD #49
    Es milyen elbaszottul igaza van, csak - mint latom - tobbekozott te vagy ilyen hulyegyerek, hogy nem jut el az agyadig a valosag, csak a kibaszott nagy atilogo villog a hulye fejed felett.
  • CAD #48
    Ezt nem mondjak kanadaba, hanem egy hollywood-i halalosan beteg procudec/rendezo vagy valami ilyesmi szerepkorbe tenykedo fiatalember irta le egy konyvenek egyik soraban... aki amugy kb mindenkirol ilyen szinvonalba beszelt.

    Ejha, na latjatok, igy kell kurvanagy csusztatasokat gyartani :))
  • CAD #47
    Maradjunk annyiban, hogy a ket platformnak mas-es-mas a sulya :)

    Kar hogy annyira sikok vagytok, hogy nem birjatok felfogni, hogy nem az a jo ha az egyik kiraly masik szar, hanem az a jo, ha mind a ketto kb egy szinten van... azert kettorol beszelk mert jelenleg nincs versenykepes harmadik.

    Ezt vessetek be az agyatokba, ne a baromsagokat kantajatok.
  • GABOR16 #46
    Én nem a melegedésről írtam, hanem a fogyasztásról.
    AMD párti csak a jobb ár, teljesítmény miatt vagyok, mert nekem nincs olyan sok pénzem, hogy azt vegyek amit akarok!
    Egy CPU-t pl.: kb. 2-3 évre tervezek, és még csak most cserélemle a régi TNT2-esemet egy FX 5200-ra (ami 64bites). De kéne a gépbe tobb memória (256MB) erősebb CPU (AMD Duron 1100Mhz), nagyobb wincseszter (20GB). És a költségek miatt nekem erősen fontos szempont a fogyasztás is.
  • Tetsuo #42
    1et értek..
  • janos666 #40
    Már megint egy okos ember.