Hunter

Megkezdődhet az ESA űrjárművének összeszerelése

Az Európai Űrhivatal (ESA) Automata Szállító Jármű (ATV) programja sikeresen átjutott a mérföldkőnek számító Critical Design Review (CDR) fázison, mely során 140 nemzetközi űrszakértő fejezte ki teljes meggyőződését a jármű tervei felől az 55.000 oldalas technikai dokumentáció elemzése végeztével.

Az elmúlt három és fél hónapban az RSC Energija 40, a NASA 25 és az ESA, CNES és Arianespace konzorcium több mint 50 mérnöke készített teljes értékelést az ATV programról a minden részletre kiterjedő elektronikus formában közzétett dokumentáció alapján, melyben semmilyen hibát nem találtak, ami miatt módosítani kellene a terveket.



"A CDR sikeres teljesítése rendkívül fontos mérföldkő Európa a Nemzetközi Űrállomás munkájában való részvételét tekintve. Innentől szabad az út az első ATV, a Jules Verne összeszerelése előtt, melynek első repülését 2004 szeptemberére tervezzük. A Colombus laboratóriummal együtt az ATV kulcsfontosságú elemmé fog válni" -mondta Jörg Feustel-Buechl, az ESA Emberi Űrrepülési ágazatának igazgatója. A vizsgálatsorozat célja megállapítani és igazolni, hogy az ATV kivitelezési és működési koncepciói megfelelnek a teljesítménybeli, biztonsági és megbízhatósági követelményeknek.

"A szakemberek igen jó kérdéseket vetettek fel" - mondta Robert Laine, az ATV projekt vezetője. "Több kérdés irányult arra, hogyan válik le az ATV, ha az ISS kritikus magasságba kerül, illetve a Földre való visszatéréssel kapcsolatban is sok felvetés hangzott el. Ezek az észrevételek rendkívül kamatozóak, mivel segítenek még repülés előtt elgondolkozni a lehetséges problémák megoldásain." A sikeres vizsga azért is fontos volt az ATV program számára, mivel a repüléshez szükséges eszközök 90 százaléka már elkészült, illetve az összeszerelés is elkezdődött. Bármilyen változtatás jelentősen befolyásolta volna a Jules Verne jövő szeptemberi kilövését.



"A program készen áll a következő lépés végrehajtásához, bár még jelentős mennyiségű munka áll előttünk az ATV befejezéséig, azonban tervezésbeli kérdések már nem akadályoznak bennünket. Szoros a határidő, ám a csapat remekül felkészült és készen áll a végső fázis végrehajtására" - mondta Bill Gerstenmaier a NASA ISS programjának vezetője, aki az ESA noordwijki Európai Űr és Technológiai Központjában megtartott utolsó CDR ülésre érkezett Hollandiába.

"A CDR sikere az európai ipar és az ESA vezetői csapatának közös érdeme, melyhez nagymértékben hozzájárultak orosz partnereink, a Rosszavijakozmosz és az RSC Energija, valamint hatalmas támogatást kaptunk a NASA ISS program csapatától is. Minden résztvevőnek szeretnék gratulálni elkötelezettségükért és biztatásukért, hogy befejezhetjük ezt a rendkívül összetett űrhajót" - nyilatkozott Feustel-Buechl.


Az új jármű az űrállomás Zvezda szerviz moduljához fog csatlakozni. 7,4 tonnányi rakománya vízből, oxigénből és hajtóanyagból fog állni. Az ATV önálló repülési és meghajtási rendszerrel felszerelt független űrjármű, melyet több hajtóművel és napcella panelekkel szerelnek fel. Irányítása kizárólag a Földről történik, melyért az ATV Irányító Központ felel, dokkolás esetén pedig együttműködik a houstoni és a moszkvai űrközpontokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #17
    Az utolsó mondatod erősen emlékeztet a kommunista rezsimre.

    Mert felvetődik a kérdés (a nagyszüleim ezzel jönnek mindig), jó is volt nekünk akkor? Nem voltak hírek, sajtó meg semmi. Mindenki tette a dolgát, nem tudta a bal kéz mit csinál a jobb.

    Bolombika: tény, hogy a világot a politika és a pénz hajtja. Emiatt jönnek létre és tűnnek el államok, és halnak meg emberek. Politika csak akkor van ha van pénz, pénz meg csak akkor lesz ha politika van. Lobbizunk csalunk lopunk. Mármint a kormányok. Egyik pár milliárd forintot másik meg ugyanezt dollárban. A világunk egy csőd. De most ha mindezzel napi rendszereséggel foglalkoznék fel is akaszthatnám magam az első fára.
    Jobb belenyugodni, hogy ez van és mindenki tegye a dolgát a legjobb tudása szerint. Tudom, hogy hiába verem itt magam, mert tök felesleges. Ezt a fórumot úgyse érdekli egy politikus se.

    De hadjuk a politikát, mert én csak a felszínét se látom, akkor mi van a magban? :]
  • Turmoil #11
    Miért szül 8 gyereket...
    Valahogy nem lehet elmenni amellett a fura helyzet mellett, hogy míg az egyre civilizáltabb országokban, az egyre "tökéletesebb" körülmények között élőknél a születő gyermekek száma konvergál a nullához, addig az igencsak elmaradott helyen, élet-halál küszöbén élőknél igen magas a születések száma. A kulcsszó a fajfenttartás. Biza az embereknél is ugyanazok az alapvető ösztönök működnek, mint az állatoknál. Ha alacsony az esély arra, hogy egy "egyed" felnőjön, akkor a vérvonal túlélését több gyermek szülésével próbálja a természet ellensúlyozni. Ha van 10 gyereked, abból 1-2 talán életben marad és tovább tud szaporodni.
    Ugyanez látható az állatoknál is. A senkitől sem veszélyeztetett csúcsragadozók kevesebb utódot hoznak világra, míg az eledelül szolgáló fajok sokat. Így ha párat (a gynegébbeket) el is kapják a ragadozók, az erősebbek túlélik és fenntartják a fejlődést. Jó körülmények között élő embereknél 1-2 gyermek is biztosíthatja ezt, más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez jót tesz a fajunknak, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az első 1-2 gyerek lenne az, aki a legerősebb, aki valóban fejlődést jelent.
  • Poki #7
    Sajnos, lehetséges :(
  • Poki #6
    A vizet csak hüjeségből írtam :)

    De nem igazán látom értelmét az egésznek ettől függetlenül.
  • [NST]Cifu #4
    Nem, pajti, a mi pénzünket (már amennyiben te is aktív adózó állampolgár vagy) ennél sokkalta nagyobb baromságokra verik el... :(
  • Poki #1
    "Több kérdés irányult arra, hogyan válik le az ATV, ha az ISS kritikus magasságba kerül, illetve a Földre való visszatéréssel kapcsolatban is sok felvetés hangzott el."

    "Az Európai Űrhivatal (ESA) Automata Szállító Jármű (ATV) programja sikeresen átjutott a mérföldkőnek számító Critical Design Review (CDR) fázison, mely során 140 nemzetközi űrszakértő fejezte ki teljes meggyőződését a jármű tervei felől az 55.000 oldalas technikai dokumentáció elemzése végeztével."

    Ha átjutott ezen a fázison akkor mégsem értem az egész cikket. Mert ha a visszatérés nem megoldott még akkor minek ez a nayg felhajtás. Ennyi erővel elég lenne csak magát a vizet kilőni tartály nélkül, legálabb azon nem kell gondolkodni, hogy jöjjön vissza. De minek tervezni valamit (ha a kép is azt mutatja), ha csak kimenni tud az űrbe vissza meg nem.

    "Ezek az észrevételek rendkívül kamatozóak, mivel segítenek még repülés előtt elgondolkozni a lehetséges problémák megoldásain."

    Hát bazmeg ha ezt ijen nehéz volt észrevenni akkor mi a picsának öli bele azt a sok pénzt. Végtére is nekem tök mind1, mert nem az én pénzemből megy (legalábbis egyelőre).