Hunter

Rossz hír a holdkolonizálók számára

A Hold rejtélyes sarkvidéki krátereiről készült eddigi legrészletesebb elemzés semmi jelét nem találta annak a hatalmas jég mennyiségnek, amiben a tudósok reménykedtek a jövő holdkolóniáinak ellátásához.

Az eredmény nem jelenti azt, hogy nincs jég a tartósan árnyékkal borított kráterekben, de ha van is bennük jég, akkor feltehetőleg erősen elszórt foltokban vagy vékony rétegekben létezik és keveredett a talajjal. "Tényleg szép lenne, ha egyfajta holdbeli jégpályára, vagy vastag jégrétegekre bukkannánk, de jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy erre minimális az esély" - mondta Bruce Campbell, a Smithonian Intézet Föld- és Bolygótanulmányi Központja képviseletében.

Ő és munkatársai a Puerto Rico-i Arecibo Obszervatórium hatalmas radarernyőjét alkalmazták a kráterekről visszapattanó rádióhullámok megfigyeléséhez. Minden eddiginél mélyebbre kémleltek a kráterek fenekén, több mint 6 méteres mélységbe a talajban. A korábbi földi radar leképezésekhez hasonlóan, ami csupán néhány egy-két méterre tekintett be a kráterek aljára, ez az elemzés sem mutatta ki vastag jégrétegek jelét. A tanulmány a Nature magazinban jelent meg.


A Hold sarkai az Arecibo Obszervatórium 70 cm-es radarjával. Felül a Hold északi sarka középen a Hermite és a Peary kráterrel, alul pedig a déli sarka

Campbell szerint munkájuk alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint a sarkvidéki területeken található jég vagy vékony rétegekben, vagy nagyon elszórt kristályok formájában található holdunkon, annak talajával keveredve. Ez annyit jelent, hogy a Holdat gyarmatosítóknak szükségük lenne olyan berendezésekre, melyekkel kiválogathatnák a jégrészecskéket a talajból, vagy felmelegíthetnék a kráterek fenekét és begyűjtenék a felszabaduló vízgőzt.

Öt évvel ezelőtt a NASA Lunar Prospector holdszondája igen csábító bizonyítékokat talált, melyek szerint a mély és sötét kráterek a sarkvidéken jeget rejtenek a Nap fényétől elzárt részeiken. A Prospector magas hidrogén szintet érzékelt a sarkkörök környékén, ami legerősebben a sötétségbe burkolózott krátereknél jelentkezett. A jégre utaló bizonyítékok azonban közvetettek voltak.


A Mauna Kea csúcsán lévő obszervatóriumot a Smithsonian intézet működteti

A Hold orientációja miatt az árnyékos kráterek csupán 20 százaléka szondázható a földi radarokkal, azonban Campbell szerint valószínűtlen, hogy hatalmas jégtáblákat rejtsen a Földről elérhetetlen terület. A csillagászok a hatvanas évek óta feltételezik, hogy a Hold sarkvidéki kráterei, melyek több kilométer mélyek és kiemelkedő peremük is segít a napfény távoltartásában, az évmilliárdok során becsapódott üstökösök jegét rejtik mélyükön. Egyes kráterekben a hőmérséklet eléri a -173 Celsius-fokot.

Alan Binder, a tucsoni Holdkutató Intézet igazgatója szerint az egyetlen mód a jég mennyiségének megállapítására egy robot, vagy ember küldése az égitestre. "Le kell menni oda, utána már lesz miről beszélni" - mondta. A NASA-nak jelenleg nincs tervbe véve ilyen irányú expedíciója, azonban az ESA szondája, a SMART-1 2005 elején eléri a Holdat és valószínűleg többet fogunk megtudni a Hold jegéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pgreg #29
    A vakációnak nem. Ha sok vizet viszünk oda, sokáig kibírjuk.
  • zoli_x #24
    ja igen, és még valami, aki más égitestenek jeget, élővilágot stb-t keres, az először is abban bízik, hogy isten nem létezik, pedig ha igen, akkor azt is ő teremtette, és lehet, hogy direkt nincs ott semmi érdekes, legalábbis ez is egy lehetőség, aki ezzel nem számol az nem vette figyelembe minden alternatívát, ez van
  • zoli_x #23
    persze mindemellett sajna nem tartom lehetetlennnek a holdutazás tagadók elméletét sem, és ezt SAJNOS jelzővel kell illetnem persze, hiszen ha belegondolunk ebben az esetben több ál, vagy valós bizonyíték is felmerül, sokkal jelentősebbek mint az UFO bohócok esetében, mondanom sem kell itt is sok amásik oldalról a ködösítés
  • zoli_x #22
    hogy miért nem megy manapság holdexpedíció, és miért nem történt túl sok ezügyben a hatvanas hetvenes évek után, az az dolog pénzügyi vonatkozásából is fakad, mivel amcsiban ezt meg kell szavaztatni és ha dollármilliárdokat költenek minden egyes fellövésre (a sugárhajtómű üzemanyaga ugyanis nem lett olcsóbb semmivel, sőtt) és emellett semmitmondó kutatások folynak csak, amik nagy részét a földön is meg lehet csinálni akkor nem adnak rá pénzt, hiszen a támogatási rendszer amcsiban még nagyrészt demokratikusan épül fel. És mivel más államok túl spúrok, vagy simán csak csórók ilyen méretű vállalkozásra (holdutazásra jóhogy, de soxor egy műhold fellövés is sokéves fejlesztés, és több eu állam kínszenvedett eredménye szokott lenni) akkor asszem beláthatjuk, hogy anettkán kívül alig alig lesz magyar űr-arc mostanában, a holdon pedig nem sokan fognak császkálni néhány mázlista amcsi exvadászpilótán kívül :-(((
  • Sub #21
    Bezzeg háborúkra meg egyéb faszságokra van! Össze kéne fogni az egész Világnak az űrkutats fejlesztéséért de amíg egymás írtjuk sajna csak utópia...
  • Sub #17
    Csak egy apró kérdés: Ha a 60-as években állítólag sikerült a Holdra szállás akkor már miért nem történt meg még többször??? Ha már a 60-as években képesek voltunk olyan űrhajót barkácsolni hogy a Holdraszállás megvalósítható legyen akkor a 21. században MIÉRT nem??? Nagy humbuk van a dologban!!!
  • Csudri #14
    az a "betonteknő", amiről beszélsz, az Dél-Amerikában van. Nem tudom, hogy benne volt-e a Goldeneye-ban, de a Kapcsolatban tuti!
  • rolika #13
    arecibo az nem az a bazi nagy antenna, ami a goldeneye-ban is "szerepelt"? egy hatalmas betonteknő felett lóg a radar... :)
    mauna kea meg hawaii-n van...
  • Laci73 #9
    A Hold kolonizálása kezdetben kis lépésekben indulna: jelentőségét az adná, hogy - a kisebb gravitáció miatt - jóval könnyebb lenne útnak indítíni az űreszközöket, ráadásul a körzenyetre sem jelentenének veszélyt pl. a nukleáris hajtóművek.
    Igazi, népes kolóniát jelenleg a Marson képzelhetünk el - a Hold mindig is egyfajta ugródeszkaként szolgált a tervekben. A Föld relatív közelsége miatt a víz nem jelentene olyan égető problémát, ellenben a Hold kőzetei gazdagok oxigénben, és bármilyen meglepő, de a földi növénykultúráknak is megfelelő táptalajt jelentenének. Pár száz vagy ezer fős kolónia felállítása a Holdon nem jelentene jelenleg sem technikai akadályt, csak anyagilag nem térülne meg...
  • Punker #8
    pedig a holdról beszerzett víz palackozásából akartam meggazdagodni....