Hunter

Látványos színeket ígér a hétvégi holdfogyatkozás

Színpompás látványosságra számítanak a csillagászok szombatról vasárnapra virradóan, amikor a Föld árnyéka a Holdra vetülve teljes holdfogyatkozást fog eredményezni. Az esemény sokkal tetszetősebb lesz a szemnek, mint a május 15-i hasonló jelenség.

"A novemberi holdfogyatkozás összehasonlíthatatlanul fényesebb lesz, mint a májusi" - mondta Fred Espenak, a NASA tudósa, aki sokat tapasztaltnak számit a holdfogyatkozások terén. A látványosság Európában vasárnap hajnalban lesz megfigyelhető, ha az időjárás is úgy akarja. A megfigyelés teljesen egyszerű, nem igényel semmilyen speciális felszerelést.


Montázs a holdfogyatkozásról

Aki Magyarországról szemléli a jelenséget, annak vagy nagyon sokáig ébren kell maradnia, vagy igen korán kell kelnie. A belépés a teljes árnyékba éjfél után 32 perckor történik, a teljes fogyatkozás 2 óra 6 perckor veszi kezdetét és 2 óra 31 perckor ér véget. A kilépés a teljes árnyékból hajnali 4 óra 5 perckor esedékes.

Akik végig tudják kísérni a teljes fogyatkozást, azok először egy homályos külső árnyékot, az úgynevezett penumbrát figyelhetik meg ahogy fokozatosan rávetül a Holdra amint a Föld közvetlenül a Nap és a Hold közé érkezik, ezután veszi kezdetét a teljes árnyékba való belépés. Maga a teljes fogyatkozás csupán 25 percig fog tartani, ami viszonylag rövid idő, köszönhetően annak, hogy a Hold a Föld által vetett kúp alakú árnyéknak nem a közepén, hanem az alsó kör alakú szeletének aljához közel halad el.


A holdfogyatkozás láthatósága a Föld különböző részeiről

Várhatóan a Hold narancs vagy vöröses színt fog felvenni, mivel a világ összes napkeltéje és napnyugtája a holdfelszínre vetül, ezt tükrözi vissza égi kísérőnk. Mivel a Hold közel lesz az árnyék pereméhez, a színhatás várhatóan erősebb lesz, mint a májusi holdfogyatkozáskor, így lehetséges, hogy a Hold az ősiek által rettegett vérvörös színben fog pompázni. Joe Rao, a SPACE.com szerkesztője szerint holdunk a totalitáskor rézvörössé fog válni. "Minden adott egy színpompás eseményhez" - nyilatkozta Rao.


GIF animáció egy korábbi holdfogyatkozásról, és a várható kép

Akik a teljes fogyatkozást a város fényeitől messze, tiszta égbolt alatt figyelik, azok érezhető sötétedést észlelhetnek környezetükben, ennek hatására több csillag bukkan elő az égbolton. A holdfogyatkozás természetesen szabad szemmel is kiválóan élvezhető, azonban némi vizuális segítség tovább fokozza az élményt, és remek lehetőség nyílik a kráterek tanulmányozására is.

Jövőre két holdfogyatkozás lesz, utána azonban 2007-ig kell várnunk a következőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #20
    ki mondta hogy közbe rejszoljál, ráértél volna előtte vagy utána. :D
  • _VaM #18
    Nagyon szép volt, csak kár, hogy annyira remegett a kezem a távcsővel :)
  • b #17
    najó, annyira nem kellett volna eltúlozni a dolog jelentőségét. a következőt kihagyom. :)
  • b #15
    minnyár jó lesz.
  • _Atti_ #14
    itt minden van csak vérhold nincs:\Baz Megye
  • pascal #12
    0:48 asszem megyek aludni, ez se lesz már vörös :)
  • pascal #11
    hmm fél 1... innen Debrecen mellől eddig semmi durva :)
  • The Garrett #7
    ez ma lesz ugye?
  • [HUN]PAStheLoD #6
    ez egy jó cikk szép a gif :)
  • Darth Sith #3
    megfogom nézni. :)